Main Content

Komisár NBA zrušil dva týždne novej sezóny 2011/12

utorok, 11. október 2011 13:00 | Autor: TASR

Komisár basketbalovej NBA David Stern v pondelok splnil svoju hrozbu a zrušil program úvodných dvoch týždňov novej sezóny 2011/12.

Rozhodnutie padlo po tom, ako sa ani po niekoľkých hodinách rokovaní vyjednávači klubových majiteľov a hráčov nedohodli na znení novej kolektívnej zmluvy.

Stará prestala platiť 1. júla a odvtedy zavládla v NBA výluka. Základná časť nového ročníka sa mala začať 1. novembra.

Už skôr padli sporu za obeť všetky prípravné zápasy, prvé sa mali hrať uplynulú nedeľu. Najskorší možný termín začiatku skrátenej sezóny je 14. november. Vývoj rokovaní však nenasvedčuje tomu, že by sa mala v dohľadnom čase zrodiť dohoda.

Názory sa diametrálne rozchádzajú v dvoch kľúčových otázkach - platového stropu a deľby ziskov.

"Delí nás celá priepasť. S každým strateným dňom vo mne silnie nepríjemný pocit, že sa dočkáme ďalších škrtov a budeme sa iba bezmocne prizerať, čo zo sezóny ešte zostáva," rezignovane poznamenal komisár Stern.

Po pondelkovom nezdare nie je známy ďalší termín rokovaní, ale obe strany údajne plánujú zostať v kontakte. Celá záležitosť ešte môže skončiť na súde.

Majitelia a hráči sa navzájom obviňujú z nečestného postupu, situáciu preveruje Národný výbor pre pracovné vzťahy. Vlastníci klubov tiež podali proti hráčskej únii trestné oznámenie na americkom federálnom súde.

NBA naposledy čelila podobnej kríze v sezóne 1998/99, kedy napokon každý tím odohral v základnej časti iba 50 stretnutí.

© WEBNOVINY