Main Content

Známa je nominácia rozhodcov na hokejový šampionát, zastúpenie má aj Slovensko

piatok, 1. marec 2019 13:17 | Autor: TASR

Slovenský hokejový rozhodca Vladimír Baluška
Slovenský hokejový rozhodca Vladimír Baluška | zdroj: TASR

Bratislava 1. marca (TASR) - Slovenský hokej bude mať na majstrovstvách sveta v Bratislave a Košiciach (10.-26. mája) zastúpenie aj v osobe hlavného rozhodcu Petra Stana. Na domácom šampionáte absolvuje premiéru v elitnej kategórii MS.

Stano začínal ako čiarový rozhodca, pred niekoľkými rokmi sa pretransformoval do role hlavného arbitra. V tejto pozícii viedol aj zápasy na uplynulých MS20, ktoré sa na prelome rokov uskutočnili v Kanade.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) zverejnila v piatok konečný menoslov 16 hlavných a 16 čiarových arbitrov pre MS 2019. Pochádzajú zo 14 krajín, najviac rozhodcov - po štyroch - delegovala IIHF z Kanady, Česka, Fínska, Ruska a USA. Najskúsenejší muž s píšťalkou je Fín Aleksi Rantala, ktorý sa doteraz predstavil na piatich MS a jedných ZOH. Päť účastí na MS má na konte aj Rus Roman Gofman.

Svetovým šampionátom na Slovensku štartuje pre rozhodcov nový olympijský cyklus a IIHF do neho zahrnula aj viaceré nové tváre. Okrem Stana budú v elitnej kategórii MS prvýkrát štartovať aj Manuel Nikolic z Rakúska, Rus Jevgenij Romasko a Američan Jeremy Tufts. Premiéru absolvujú aj piati čiaroví arbitri. Z menej vyspelých hokejových krajín sa v Bratislave a Košiciach predstavia Brit Andrew Dalton a Holanďan Joep Leermakers.

IIHF v piatok takisto oznámila nomináciu rozhodcov na tohtoročný turnaj A-skupiny I. divízie MS v Kazachstane. SR bude na podujatí zastupovať čiarový rozhodca Roman Výleta.

 

Nominácia rozhodcov na MS 2019 v Bratislave a Košiciach (10. – 26. mája)/zdroj: iihf.com/:

hlavní rozhodcovia: Peter STANO (SR), Martin Fraňo, Jan Hribik (obaja ČR), Mikko Kaukokari, Aleksi Rantala (obaja Fín.), Oliver Gouin, Brett Iverson (obaja Kan.), Roman Gofman, Jevgenij Romasko (obaja Rus.), Tobias Björk, Linus Öhlund (obaja Švéd.), Stephen Reneau, Jeremy Tufts (obaja USA), Manuel Nikolic (Rak.), Gordon Schukies (Nem.), Maxim Sidorenko (Biel.)

čiaroví rozhodcovia: Miroslav Lhotský, Jiří Ondráček (obaja ČR), Lauri Nikulainen, Hannu Sormunen (obaja Fín.), Dustin McCrank, Nathan Vanoosten (obaja Kan.), Gleb Lazarev, Dmitrij Šišlo (obaja Rus.), William Hancock, Brian Oliver (obaja USA), Andreas Malmqvist (Švéd.), Roman Kaderli (Švaj.), Dmitrij Goljak (Biel.), Rene Jensen (Dán.), Andrew Dalton (V.Brit.), Joep Leermakers (Hol.)