Main Content

REBRÍČEK: TOP 5 odchodov z Corgoň ligy

streda, 5. október 2011 15:41 | Autor: Filip Chudý

REBRÍČEK: TOP 5 odchodov z Corgoň ligy
REBRÍČEK: TOP 5 odchodov z Corgoň ligy | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Každoročne našu najvyššiu futbalovú súťaž opustí niekoľko hráčov. Aj v tomto letnom prestupovom termíne bol o hráčov našej súťaže záujem za hranicami. Filip Šebo a Petr Bolek Corgoň ligu neopustili, ale iní sa rozhodli skúsiť svoje šťastie za hranicami. Tu je rebríček Top 5 odchodov z Corgoň ligy.

5. Martin Juhar

Predchádzajúci klub: MFK Košice
Nový klub: Sparta Praha (Čes.)


Martin Juhar je typickým príkladom ako rýchlo sa dá dostať do zahraničia keď hráč predvedie v tom správnom čase. Až do zimy bol iba „strateným“ talentom. V našej lige začínal ako ľavý obranca, ale tento post mu nesvedčal. Po odchode Marka Milinkoviča do Slovana dostal šancu na „Robbenovskom“ mieste. Pozícia pravého stredopoliara mu náramne sedela. Navyše mohol robiť kľučky do stredu ihriska a svojou ľavačkou ohrozovať bránu. Bol to on kto krásnou strelou z priameho kopu ukončil sériu Petra Boleka bez inkasovaného gólu po 797 minútach. Zrejme práve týmto gólom získal nový angažmán. Keďže sa mu končila zmluva s Košicami bol lákadlom pre záujemcov. Vybral si ponuku Sparty Praha, v ktorej by sa vraj mal stať novým Šventom. S klubom z metropoly Čiech podpísal zmluvu na 3 roky. Zo začiatku hrával pravidelne, ale v poslednom čase sa zo zostavy vytratil. Treba veriť, že to nie je začiatok konca ďalšieho Slováka v Sparte.

4. Ján Maslo


Predchádzajúci klub: MFK Ružomberok
Nový klub: Volyň Luck (Ukr.)


Bývalý mládežnícky reprezentant si v Ružomberku svoje odohral a tak dostal zelenú na prestup. V lete sa o Jána Masla interesovala aj Žilina, Slovan Bratislava, Dinamo Záhreb i Eintracht Frankfurt. V zime bol už „mediálne“ v Trnave a trochu dávnejšie aj v Celticu Glasgow. Do Lucku odišiel definitívne na druhý krát keď sa kluby dohadovali ešte na odstupnom. Aj to malo za následok jeho psychickú nesústredenosť a tak v 1.kole v Zlatých Moravciach dostal červenú kartu. Disciplinárna komisia mu ale problémy neurobila a zápasový trest nedostal. Aj vďaka tomu sa v Lucku okamžite presadil do základnej zostavy. Ján Maslo podpísal zmluvu na 3 roky bez opcie a Ružomberok si prišiel na približne 450-500 tisíc eur.

3. Filip Kiss

Predchádzajúci klub:
Slovan Bratislava
Nový klub: Cardiff City (Wales)


Kapitán súčasnej reprezentácie do 21 rokov dostal ponuku aká sa neodmieta. Nastúpil ešte za Slovan v Kostanaji v odvete 2.predkola LM a potom iba s krátkou zastávkou v Bratislave odletel na Britské ostrovy. Úspešne prešiel lekárskou prehliadkou a tak mu nič nebránilo podpísať zmluvu s tímom druhej anglickej Premier league Cardiff City. Tím s malajzijským kapitálom má reálnu šancu na postup. Minulý rok neuspel v báraži aktuálne si opäť drží barážovú pozíciu. Počiatočné problémy so svalom Kissa už našťastie opustili a tak môže nastupovať a pomáhať svojmu novému klubu na ceste do Premier league. V Cardiff City dostal ofenzívnejšiu pozíciu ako mal v Slovane. Odišiel na ročné hosťovanie s opciou na trvalý prestup.

2. Ondrěj Smetana

Predchádzajúci klub: FK Senica
Nový klub: K. Sint-Truidense V.V. (Bel.)


Tento 198 cm vysoký útočník obsadil v tabuľke kanonierov Corgoň ligy 2010/2011 2.miesto. V 29 zápasoch nastrieľal 18 gólov. Aj jeho góly držali Senicu takmer do konca v hre o titul. Nakoniec z toho bolo pre neho opäť 2.miesto a miestenka do Európskej ligy. Smetana, ale už od zimy vedel kde budú pokračovať jeho kroky. Ako kmeňový hráč Slovana Liberec podpísal zmluvu s belgickým klubom K. Sint-Truidense V.V. Možno už aj ľutuje, že sa uponáhľal. Za jarné výkony by možno dostal lepšiu ponuku. K. Sint-Truidense V.V. je na poslednom mieste Jupiter league s jedným bodom. Smetana sedí viac na lavičke ako hrá. Hral iba 117 minút v 6 zápasoch v dvoch dokonca ani nenastúpil. Odišiel po skončení zmluvy so Slovanom Liberec zadarmo.

1. Filip Lukšík

Predchádzajúci klub: FK Senica
Nový klub: ADO Den Haag (Hol.)


Člen širšieho reprezentačného kádra prišiel pred minulou sezónou do Senice z poľského klubu Odra Wodzisław ako prakticky neznámy hráč. Pod vedením trénera Stanislava Grigu sa v priebehu minulej sezóny stal ozdobou Corgoň ligy. Aj keď tohto ľavého obrancu chcel Slovan Bratislava už v zime, Senica ponuke odolala aj na naliehanie Stanislava Grugu, ktorý celú hru ľavej strany Senice postavil na ňom. V lete sa opäť ozval Slovan, ale Filip Lukšík chcel vyskúšať zahraničie. Z ponúk ho najviac oslovila tá z ADO Den Haag a tak sa stal tretím Slovákom v krátkom čase kto oblieka dres tohto účastníka Eredivisie. Podpísal zmluvu na 2 roky s ročnou opciou a zatiaľ hráva pravidelne. Cena za prestup oznámená nebola. Možno ju odhadovať niekde okolo 300 000 eur.

RESUMÉ

Veľa výrazných odchodov Corgoň liga v lete veľa nezaznamenala, čo je určite pozitívne. Slovan si svoj káder prakticky udržal. Senica udržala čo mohla. Žilina sa rozpredala už v zime. Trnava pustila iba nepotrebných hráčov. Ostatné mužstvá pracovali podobne ako minulé roky. Za zmienku stojí ešte nútený odchod Maria Božiča zo Slovana do FC Ašdod (Izr.) za približne 250 000 eur. Ján Novota skúša šťastie v Rapide Viedeň. Jozef Adámik išiel za Karolom Markom do Ostravy, ale dlho spolu neboli. Ľubomír Guldan si išiel zarobiť do bulharského Manchestru City, FC Razgard. Potom už žiadny hráč základnej zostavy z Corgoň ligy neodišiel. V zime to bude zrejme zaujímavejšie.