Main Content

Lundqvist opäť prepisoval historické štatistiky

nedeľa, 18. november 2018 12:53 | Autor: Marek Ďaďo

Henrik Lundqvist
Henrik Lundqvist | zdroj: TASR

Švédsky gólman Henrik Lundqvist sa v noci postaral o prepísanie ďalšieho historického rekordu a zároveň sa zaradil medzi 10 brankárov s najvyšším počtom zákrokov. Teraz je pred ním opäť nový míľnik. 

Po nočnom zápase sa dlhoročná opora New Yorku Rangers zaradila na 7. miesto v počte výhier zaznamenaných v zámorskej profilige. Jazdci zdolali Floridu pomerom 4:2 a 39 zákrokmi sa o to výrazne pričinil aj Lundqvist. 

Pre stále aktívnu švédsku legendu to už bol celkovo 438. triumf a vychutnať si ho mohol priamo pred fanúšikmi v Madison Square Garden. V historický tabuľkách sa posunul pred Jacquesa Planteho. Teraz pred ním stojí Terry Sawchuk s 445 výhrami.

„Je to hrdý pocit. Keď nahliadnete do zoznamu top 10 brankárov s najvyšším počtom výhier, uvidíte mnoho skvelých gólmanov, ktorí zohrali veľkú úlohu v histórii tohto športu. Veľa to pre mňa znamená,“ uviedol 36-ročný Lundqvist pre ligové stránky. 

V spomínanom zápase na opačnej strane klziska stál muž, ktorý má však ešte lepšie štatistiky ako Lundqvist. Roberto Luongo v NHL vyhral 475 zápasov a okupuje 4. priečku v počte triumfov. Kanaďan je zároveň brankárom s druhým najvyšším počtom zákrokov. Celkovo ich urobil už 27 486. Pre ním je už iba legendárny Martin Brodeur s 28 928 zákrokmi. Lundqvist sa po dnešnej noci zaradil do najlepšej desiatky v tejto štatistike. Na konte má už 21 616 úspešne chytených striel. 

Na margo prekonania Planteho mal ešte Lundqvist po zápase čo povedať: „Je to tímová štatistika. Ak ste členom dobrého tímu, ktorý vám pomáha, je to rozhodne tímová štatistika,“ povedal skromne.