Main Content

Plzeň dnes čaká "zápas storočia". Postup si môže zaistiť kvarteto tímov

streda, 7. november 2018 09:42 | Autor: TASR

Patrik Hrošovský
Patrik Hrošovský | zdroj: TASR

Bratislava 6. novembra (TASR) - V stredajších zápasoch 4. kola skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2018/2019 si môže postup do jarného osemfinále zabezpečiť kvarteto klubov - Ajax Amsterdam, Bayern Mníchov v E-skupine, Manchester City v F-skupine a Juventus Turín v "háčku".

Pozornosť slovenských fanúšikov sa sústredí do Plzne, kde domáca Viktoria v kádri s triom Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský a Roman Procházka privíta rekordného 13-násobného šampióna EPM a LM Real Madrid.

V Plzni hovoria o tomto stretnutí ako o "zápase storočia". Český majster dokázal odohrať pred dvoma týždňami na San Bernabeu solídnu partiu, keď hviezdami nabitému "bielemu baletu" podľahol po sympatickom výkone 1:2. Jediný gól hostí strelil slovenský stredopoliar Patrik Hrošovský. Viktoria siahala v španielskej metropole na cennú remízu, doplatila však na nepremieňanie vyložených šancí. Teraz Plzeň privíta Real v domácej Doosan Arene a bude sa snažiť nadviazať na výkon z prvého vzájomného stretnutia. "Pre mňa je to jeden z najväčších zápasov v kariére. Hrať na Reale, ktorý vyhral toľkokrát Ligu majstrov, a privítať ho doma, to je ohromný sviatok a zážitok pre všetkých. Na toto bude človek spomínať do konca života," uviedol pre klubový web kapitán Viktorie Roman Hubník.

Zverenci Pavla Vrbu boli v Madride víťazovi uplynulých troch edícií LM rovnocenným súperom, niekoľko šancí Západočechov zastavil až skvele chytajúci brankár Keylor Navas. Priebeh prvého zápasu dáva Viktorii pred "odvetou" nádej na dobrý výsledok. "Je to pecka. Už pred žrebom skupinovej fázy si viacerí z nás želali, aby sme chytili práve Real. Vyhral trikrát za sebou Ligu majstrov, je to to najviac, čo sa vôbec mohlo stať, že ho môžeme doma privítať," vyznal sa Hrošovský.

Dočasný tréner Realu Santiago Solari povolal pred zápasom sedem mladíkov z rezervnej Castilly - Javiho Sancheza, Manu Hernanda, Daniho Fernandeza, Daniho Gomeza, Zabarteho, Augusta a Martina. Chýbajú mu stabilní hráči do defenzívy, pre problémy s lýtkovým svalom absentuje Daniel Carvajal, necestoval Marcelo, s tímom netrénovali ani Raphael Varane a Jesus Vallejo. Štvorica má nastolený individuálny tréningový režim. Vrba bude musieť oželieť najlepšieho strelca tímu Michaela Krmenčíka, ktorý si v ligovom dueli so Slováckom zranil koleno, musí ísť na operáciu a sezóna sa pre neho skončila. V druhom stretnutí skupiny CSKA Moskva privíta AS Rím, "vlci" v prvom zápase zdolali ruský klub 3:0 aj vďaka dvom gólom a asistencii Edina Džeka

Juventus Turín, ktorý v doterajšom priebehu H-skupiny nestratil ani bod a neinkasoval ani gól, si môže zaistiť postup do osemfinále, ak neprehrá v domácom dueli s Manchestrom United. Sériový taliansky majster zvíťazil pred dvoma týždňami na Old Trafforde 1:0 gólom Paula Dybalu. Ak zverenci Massimiliana Allegriho vyhrajú aj vo štvrtom zápase v LM 2018/2019, budú mať istotu prvenstva v skupine. "V Manchestri sme odohrali výborný duel a chceme ponúknuť našim priaznivcom ďalší prekrásny večer. Musíme si však dať pozor, lebo protivník má vo svojom strede viacero víťazných typov a rozdielových hráčov," povedal pre oficiálnu webstránku "starej dámy" stredopoliar Miralem Pjanič. "Juventus v prvom stretnutí ukázal, prečo dostáva tak málo gólov. V druhom polčase sme sa dokázali viac nakopnúť a verím, že naň nadviažeme aj v stredu. Veď sami uvidíte rozdiel," sľuboval obranca Man Utd Chris Smalling.

Na čele E-skupiny figurujú sedembodoví Ajax Amsterdam a Bayern Mníchov. Holandský klub si môže zabezpečiť osemfinálovú miestenku, ak zvíťazí v Lisabone nad Benficou, ktorú doma zdolal 1:0. Pokiaľ portugalský zástupca opäť prehrá a Bayern zaboduje naplno v domácom súboji s AEK Atény, bude mať istotu postupu aj bundesligista. Víťazstvo nad gréckym tímom by takisto pomohlo zmierniť tlak na trénera Bayernu Nika Kovača, ten čelí kritike za málo kreatívny štýl a menej presvedčivé výkony, než zvykli Mníchovčania podávať pred jeho nástupom na lavičku. Nemecký šampión cez víkend doma remizoval s Freiburgom 1:1. "Chýba nám sila, ktorou by sme sa vedeli prebiť v útoku. V tejto chvíli sa nevieme presadiť v ofenzíve, zvlášť keď sa súperi vzadu zabetónujú. A takisto sa nám ťažko tvorí v strede poľa. Je jasné, že takéto niečo sme nečakali. Samozrejme, médiá všetko spochybňujú, čo viem pochopiť," citovala Kovača agentúra AFP.

V F-skupine môže Manchester City posunúť do vyraďovacej fázy triumf nad Šachtarom Doneck v súčte s prehrou Hoffenheimu na ihrisku Olympique Lyon. Úradujúci anglický šampión si pred dvoma týždňami odniesol z Charkova suverénne víťazstvo 3:0. Ukrajinský zástupca už bude môcť na Etihad Stadium počítať aj s duom brazílskych rodákov Taison a Marlos, ktorých vyradili z prvého súboja zranenia. Šachtar sa na duel naladil víťazstvom v derby nad Dynamom Kyjev 2:1, "Citizens" prevalcovali Southampton 6:1. "Absencie Taisona a Marlosa boli v prvom zápase evidentné, pretože sú hráči, ktorí vedia spraviť rozdiel v kľúčových momentoch. Tento duel bude pre nás skutočný test. Vieme, aký silný súper nás čaká, poznáme jeho kvality. Podľa môjho názoru je to najlepší klub na svete," povedal podľa mcfcwatch.com tréner Šachtaru Paulo Fonseca.

4. kolo LM 2018/2019, streda 7. novembra:

E-skupina:

21.00 Benfica Lisabon - Ajax Amsterdam /Rocchi (Tal.)/

21.00 Bayern Mníchov - AEK Atény /Jug (Slovin.)/

tabuľka:

1. Ajax 3 2 1 0 5:1 7
2. Bayern 3 2 1 0 5:1 7
3. Benfica 3 1 0 2 3:5 3
4. AEK 3 0 0 3 2:8 0

F-skupina:

21.00 Manchester City - Šachtar Doneck /Kassai (Maď.)/

21.00 Olympique Lyon - TSG 1899 Hoffenheim /Makkelie (Hol.)/

tabuľka:

1. Manchester City 3 2 0 1 6:3 6
2. Lyon 3 1 2 0 7:6 5
3. Hoffenheim 3 0 2 1 6:7 2
4. Šachtar 3 0 2 1 4:7 2

G-skupina:

18.55 CSKA Moskva - AS Rím /rozhoduje: Cakir (Tur.)/

21.00 Viktoria Plzeň - Real Madrid /Aytekin (Nem.)/

tabuľka:

1. Real Madrid 3 2 0 1 5:2 6
2. AS Rím 3 2 0 1 8:3 6
3. CSKA Moskva 3 1 1 1 3:5 4
4. Plzeň 3 0 1 2 3:9 1

H-skupina:

18.55 FC Valencia - Young Boys Bern /Kovács (Rum.)/

21.00 Juventus Turín - Manchester United /Hategan (Rum.)/

tabuľka:

1. Juventus 3 3 0 0 6:0 9
2. Manchester 3 1 1 1 3:1 4
3. Valencia 3 0 2 1 1:3 2
4. Bern 3 0 1 2 1:7 1