Main Content

V najbližších rokoch sa pravdepodobne vyhneme ďalšej výluke

nedeľa, 4. november 2018 20:22 | Autor: Marek Ďaďo

Gary Bettman
Gary Bettman | zdroj: © TASR

Všetci si dobre pamätáme, aké sú následky nezhôd medzi NHL a hráčskou asociáciou NHLPA. Po najnovších informáciách sa však zdá, že by sme sa mohli výluke v najbližších rokoch vyhnúť. Na pláne je totižto podpísanie úplne novej dohody. 

Súčasná kolektívna zmluva vyprší až po sezóne 2021/2022, no obe zúčastnené strany začali podľa hokejových expertov z kanálu Sportsnet, menovite Nicka Kypreosa, Elliottea Friedmana a Chrisa Johnstona, viesť diskusie ohľadom úplne novej dohody. Z aktuálnej zmluvy môžu obe strany vystúpiť už v septembri 2019. 

NHL aj hráčska asociácia sa pravdepodobne poučili z predchádzajúcich výluk a v ich záujme je dohodnúť sa čo najskôr. „Myslím, že prebehli prvé rokovania ohľadom budúcnosti. Ak je niečo pozitívne, čo by si z toho mohli fanúšikovia odniesť, tak to, že sa obe strany dohodli na tom, že bude v záujme všetkých, aby sa liga neprerušila a aby našli cestu, ako sa dohodnúť na novej zmluve,“ uviedol Kypreos. 

Ďalším preberaným bodom by malo byť zvýšenie počtu tímov, ktoré postúpia do vyraďovacích bojov o Stanleyho pohár. „Tímy chcú, aby sa zmenil formát play off a zvýšil sa počet družstiev. Niektoré mužstvá by mohli hrať akúsi baráž o postup do prvého kola. Samozrejme, súvisí to aj s tým, že Seattle by sa mal stať 32. tímom v lige. To by znamenalo, že pri súčasnom formáte by 16 klubov nepostúpilo do play off,“ napísal Johnston. 

„Je potrebné zmieniť, že Gary Bettman si myslí, že zmeny nie sú potrebné, keďže nie je nič pokazené a páči sa mu, ako to teraz funguje. Aj napriek tomu, že si komisionár nepraje zmenu, je tu stále tlak zo strany tímov, ktoré by v play off radi uvideli viac klubov. Aj to sa bude v dohadách o novej kolektívnej zmluve dozaista preberať.“

Nám nezostáva nič iné ako veriť, že rokovania prebehnú rýchlo a hladko. Neprajeme si zažiť podobné nervy ako počas sezóny 2012/2013, kedy bola súťaž skrátená na takmer polovicu zápasov.