Main Content

Montreal si v tíme ponechá svoj najväčší talent

pondelok, 29. október 2018 12:32 | Autor: Marek Ďaďo

Tomáš Tatar (vľavo) so spoluhráčmi z Montrealu Canadiens
Tomáš Tatar (vľavo) so spoluhráčmi z Montrealu Canadiens | zdroj: TASR

Prvých desať zápasov je pre hráča, ktorý nastúpil do svojho premiérového ročníka, kľúčových. Jeho tím sa totižto musí rozhodnúť, či si ho na súpiske ponechá a začne mu plynúť 3-ročná nováčikovská zmluva, alebo ho pošle preč - na farmu, či do iného tímu. V Montreale sa naskytla presne takáto situácia, no rozhodnutie padlo okamžite.

Vedenie Montrealu Canadiens sa rozhodlo, že tohtoročná trojka draftu, talentovaný mladík Jesperi Kotkaniemi, zostane s hlavným tímom po zvyšok sezóny. 18-ročný Fín si miesto vybojoval skvelými výkonmi v príprave a osvedčil sa aj počas ostrých zápasov základnej časti NHL, keď v 10 dueloch pozbieral 4 body, všetky za asistencie.

Kotkaniemi, rovnako ako všetci nováčikovia v jeho veku, bude musieť postupne vybudovať svalovú hmotu, ktorá mu pomôže zvládať náročné súboje zámorskej profiligy. Keďže je z Európy, je potrebný určitý čas, aby si privykol aj rozmerom klzísk v Severnej Amerike.

Myslím si, že odvádza skutočne skvelú prácu. Vidím v ňom mnohé z Davida Pastrňáka,“ povedal na jeho adresu tréner Claude Julien. „Mladý hráč s talentom, ktorý časom získava skúsenosti a učí sa aj malé detaily z hry. Bude sa iba zlepšovať, takže je to veľmi podobná situácia.“

Úradujúci majster sveta do 18 rokov stále nevstrelil v NHL gól. „Myslím si, že to príde. Musím pokračovať v streľbe a jedného dňa puk narazí na sieť,“ uviedol Kotkanieme pre portál nhl.com. S úsmevom na tvári ešte dodal, že mu bolo odporúčané, aby trénoval streľbu každý deň.

Fínove výkony mierne zatienili aj jednotku draftu 2018, Rasmusa Dahlina, ktorý v drese Buffala taktiež pozbieral 4 body. Narozdiel od Kotkaniemiho, svojho prvého presného zásahu sa už dočkal. Veríme, že mladá krv opäť prinesie do najlepšej ligy na svete niečo nové a my budeme môcť byť pri tom.