Main Content

Hapal je zatiaľ iba logickou voľbou, k správnej má ešte ďaleko

nedeľa, 28. október 2018 15:50 | Autor: Filip Chudý

Ján Kováčik a Pavel Hapal
Ján Kováčik a Pavel Hapal | zdroj: TASR

Keďže doma nebolo veľmi z čoho vyberať, slovenská futbalová reprezentácia má prvého zahraničného trénera. Bude Hapal správnou voľbou?

Komentár Filipa Chudého

Hľadanie nového trénera po konci Jána Kozáka na reprezentačnej stoličke nebolo náročné. Kto sa trochu vyzná v slovenskom futbale, tomu bolo hneď po Kozákovej abdikácii jasné, že kto to bude. Niekoľko hodín po nej sme priniesli článok, v ktorom sme Pavla Hapala zaradili na prvé miesto medzi kandidátmi a dali mu až 75-percentnú šancu. Náš predpoklad sa naplnil už za pár dní, pričom teraz vôbec nemyslíme ten pondelok, keď Hapalovo meno prezident SFZ Ján Kováčik vyslovil po schválení výkonným výborom pred médiami. Už pred minulým víkendom sa totiž v zákulisí vedelo, že je to vybavené a dohodnuté.

Proces akože hľadania bol rýchly hlavne z jedného smutného dôvodu, na Slovensku totiž takmer nemáme trénerov vhodných na vedenie reprezentačného tímu. A kto by ním schopnosťami mohol byť, ten ním pod týmto vedením SFZ už ťažko bude. Ján Kozák sa totiž odpísal abdikáciou sám. A Vladimíra Weissa vedenie zväzu vyštvalo, preto ťažko čakať, že by sa vrátil. Aj keď bol aktuálne najlepší kandidát, bolo to proste nepriechodné, navyše má zmluvu v Gruzínsku.

Žiaden iný slovenský tréner v súčasnosti nemá na to, aby za tejto situácie mohol zasadnúť na najprestížnejší trénerský flek v krajine. Naň si totiž môže bez obáv sadnúť len človek, čo má za sebou výsledky, vďaka čomu je dlhodobo rešpektovaný futbalovou aj laickou verejnosťou, pričom je stále hladný po úspechoch a tvrdej práci. A nikto taký nebol na slovenskom trhu k dispozícii. Veď si stačí len uvedomiť, že s našimi klubmi (európske skupiny) a dvoma najvyššími reprezentáciami (záverečné turnaje) dosiahli zo Slovákov úspechy len Kozák, Weiss a Radolský. Zvyšok nám zabezpečili zahraniční tréneri.

Veľa sa ale hovorilo o Adriánovi Guľovi, ktorého sme zaradili na druhé miesto so šancou 10 %. Ešte pred legendárnou Kozákovou tlačovkou sme napísali, že jeho výhodou je aj prepojenosť na niektorých vplyvných funkcionárov. Po nej ale bolo jasné, že v očiach verejnosti je to už nevýhoda a Guľa je za daných okolností nepriechodný. Súčasný tréner 21-ky je pracovitý, vie vychovávať hráčov, no pokiaľ nebude mať výsledky, áčko viesť nemôže. Seniorský futbal je totiž o výsledkoch, čiže sa rátajú trofeje a úspechy, no a v tomto zaostáva. Podobne, ako prakticky všetci ostatní slovenskí tréneri.

Aj preto bolo zákonité, že náš národný tím bude viesť premiérovo zahraničný tréner. A keďže rešpektovaného svetového odborníka si dovoliť nemôžeme, veľa možností už nezostalo. Hapal bol voľný, s niekdajšou 21-kou a slovenskými klubmi dosiahol úspechy, slovenský futbal veľmi dobre pozná, trénoval množstvo hráčov pripadajúcich pre naše áčko a prijateľný bol aj pre funkcionárov. Úplne logická voľba!

Ale v tejto chvíli nemožno povedať, že to bola aj správna voľba. O tom totiž rozhodnú výsledky, pričom očakávame jedine postup na Euro 2020. Všetko ostatné bude neúspech, po ktorom si treba podať s trénerom ruku na rozlúčku. Slovensko totiž dnes už nie je trpaslík. Patrí nám aktuálne 28. miesto vo svetovom rebríčku, medzi európskymi krajinami sme 18. Na európsky šampionát sa dostane až 24 krajín, čiže jednoduchou matematikou prídeme na to, že tam proste patríme.

Samozrejme, futbal sa nehrá s kalkulačkou v ruke, výsledky treba potvrdiť na trávniku. No presne za to bude Hapal platený, aby ich dosiahol, pričom opakujeme, berie sa iba postup na najbližšie Euro. Všetko ostatné by bol pre slovenský futbal výrazný krok späť. Alebo si niekto myslí, že kvalitou patríme do horšej polovice starého kontinentu? Hapalovi prajeme, aby bol správnou voľbou, ale od toho má ešte ďaleko, zatiaľ je len logickým riešením situácie.