Main Content

Slovan kríva za titulom, Trnava za prvou šestkou, ostatní viac-menej krívajú tiež...

nedeľa, 7. október 2018 19:14 | Autor: Filip Chudý

Trnava - Slovan (Fortuna liga)
Trnava - Slovan (Fortuna liga) | zdroj: TASR

Máme za sebou prvú tretinu našej najvyššej súťaže, ktorá rozdala karty. Prečo naše kluby ukazujú menej, ako by mohli a mali?

Komentár Filipa Chudého

Dostali sme sa do fázy, keď sú už karty tohto ročníka Fortuna ligy jasne rozdané, pričom s nimi budú vo zvyšku sezóny všetci účastníci hrať. Veď je za nami polovica základnej časti a prakticky tretina súťaže. Už sa skončilo pokojné obdobie výhovoriek, že ide iba o začiatok sezóny a viac-menej všetko sa dá dobehnúť. Samozrejme, stále sa dá urobiť veľký skok či bolestivý pád tabuľkou, no už asi ťažko čakať, že majstrom bude posledný a líder vypadne.

Po reprezentačnej prestávke sa začne tá pravá súťaž, keď pri niektorých kluboch sa bude skloňovať ešte intenzívnejšie slovo titul, pri ďalších horná šestka, ďalšie si zas budú musieť zvyknúť na slovíčko záchrana. Doteraz sa s týmito pojmami veľmi nepracovalo, teraz sa budú týkať každého podľa rozdelenia, ktoré určila doterajšia časť súťaže.

Lídrom tabuľky je podľa očakávania Slovan, ktorý ešte neprehral, hoci trikrát hlúpo stratil body. Už pred začiatkom ročníka sme napísali, že bude jasným majstrom, pričom výsledky tomu iba nasvedčujú. Zastaviť ho môže iba vlastná neschopnosť, ktorú síce nemožno vylúčiť, ale asi iba rojko si môže myslieť, že belasí nevyhrajú titul na 100. výročie založenia klubu, navyše pri prechode na nový štadión a k tomu aj po dlhšej pauze bez titulu. Slovan proste musí vyhrať titul, nič iné sa neberie! No zároveň upozorňujeme už teraz. Toto mužstvo síce vyhrá našu ligu, ale ak bude hrať tak, ako hrá doteraz, v predkolách pohárovej Európy rýchlo zhorí, navyše možno aj s hanbou. Slovanisti sa musia výrazne zlepšiť, lebo majú dobré mužstvo iba na našu ligu, z európskeho pohľadu sú hlavne v defenzíve slabučkí.

Do pohárovej Európy by sa mala o rok pozrieť aj Dunajská Streda, keďže do tretieho miesta skončí. A hoci DAC myslí na titul, reálne naň nemá. Zatiaľ sa drží vysoko v tabuľke pre dobré závery zápasov, ale to nebude fungovať celú sezónu, hlavne nie vtedy, keď kľúčové postavy dostávajú padáka... Na Žitnom ostrove preferujú mladšie ročníky hráčov, ktorým sa v pokročilej fáze sezóny rozklepú kolená. Aj preto Slovan nebude mať na konci ročníka skutočného vyzývateľa v akože boji o titul.

Žilina je zatiaľ výsledkovo pozitívnym prekvapením, ale určite na ňu prídu aj série neúspešných výsledkov, lebo ju môže zlomiť či nakopnúť prakticky čokoľvek. Teraz sa vezie na úspešnej vlne, preto je v hornej šestke, no veľmi ľahko mohla byť aj v spodnej. Zlomovým bol zápas v Trnave, kde Spartaku neuznali zrejme regulárny gól na 2:0, ktorý by rozhodol o jeho výhre. Nakoniec to skončilo 1:2, keď si domáci dali prakticky dva vlastné góly. Nebyť toho, Trnava by sa vtedy dostala do hornej šestky a do spodnej by spadla Žilina. No tá sa po šťastnej výhre nakopla. Ak by vtedy v malom Ríme nevyhrala, takmer určite by nemala následne víťaznú sériu. Vidíte, čo dokáže urobiť jedno rozhodnutie pomaly s celou sezónou...

Pozitívom je tiež Ružomberok, hoci aj pri ňom reálne hrozí, že sa dostane ešte do krízy. Liptáci majú totiž veľmi úzky káder, čo ich proste v dlhodobej súťaži dobehne. Otázne je, kedy na nich príde kríza. Či až na jar, ako v minulej sezóne, alebo ešte do konca jesene. Jej načasovanie bude podstatné pre (ne)účasť Ružomberka v prvej šestke.

Do krízy sa dostal Trenčín, pričom možno povedať, že hneď po vypadnutí z pohárovej Európy. Prvé tri zápasy následne síce ešte vyhral, ale skôr so šťastím ako umením. No ďalšie tri už zaslúžene prehral. A AS sa ešte na viacero prehier počas sezóny musí pripraviť, pretože prídu. Nemá totiž domácu podporu, čo ho výrazne limituje. Ani viacerí jeho hráči nevyzerajú, že by mali v sebe víťaznú mentalitu.

Podbrezovej vrátil fazónu tréner Fabuľa. Železiari ukazujú to, na čo majú. Ich bodový zisk je pomaly na maximálnej možnej miere sily ich kádra. Hlavne doma sú pomaly neprekonateľní. Ak si udržia takúto výkonnosť, čo nebude ľahké, budú hrať až do úplného konca o prvú šestku. V každom prípade, o záchranu by hrať nemali.

Sereď začala súťaž výborne, čo je pre nováčikov typické, no postupom času sa dostáva tam, kde by mala podľa prognóz byť. Ju by v tejto fáze nemal zaujímať boj o prvú šestku, pretože na ňu reálne nemá, skôr by ju mal hriať pri srdci pocit, že má určitý náskok na spodné priečky a ten sa snažiť udržiavať.

Nitra sa snaží v tejto sezóne hrať to, čo jej nie je úplne vlastné. Preto nemá výsledky na úrovni minulej sezóny. Keď sa v niektorých dueloch vrátila k prvkom spred roka, hneď sa to prejavilo. Je síce pekné, že sa snaží hrať ofenzívnejšie, lenže vo futbale ide predovšetkým o výsledky. Nikoho reálne zmýšľajúceho nezaujíma výkon, pokiaľ príde prehra.

Ligové výsledky Trnavy sú v úplnom kontraste s tým, čo náš majster ukazuje v pohárovej Európe. No na druhej strane, každý slovenský klub by so Spartakom menil. Je síce pravda, že Trnava môže mať problém si vybojovať opäť účasť v pohárovej Európe. Ale na čo ti je európska účasť, keď sa nedostaneš do skupín? Trnava asi viac získa teraz v skupine, ako by teoreticky získala o rok v predkolách. Lenže to ju zároveň neospravedlňuje, pretože na svojom konte mala mať o takých 10 bodov viac. Je síce pravda, že má najviac smoly zo všetkých účastníkov, no šťastie praje pripraveným, čiže asi Spartak na ligové súboje nebol až tak ideálne pripravený. Priamočiarosť z minulej sezóny sa stratila. Čiastočne je to spôsobené tým, že stále hrajú iní hráči, no v hre by nemali absentovať automatizmy, pričom tie Trnava zatiaľ neukazuje. Preto jej hra dopredu škrípe.

Veľa smoly mali aj Michalovce. Tie sú síce chválené za výkony, ale to im je platné ako mŕtvemu zimník. Zemplínčania stále nemajú vyriešených viacero miest v základnej zostave, čím prichádzajú o body. Koncovka je tiež ich veľký problém, ale to je skôr o umení hráčov, nie o smole. Keď k tomu pripočítame, že zápasy vonku majú pomaly ako za trest, niet sa čo čudovať, že sú v tabuľke dole. Ak sa ale nedostanú pod obrovskú psychickú deku, ligu by mali udržať.

To sme si ale mysleli pred sezónou aj o Zlatých Moravciach – Vrábľoch, no jej priebeh je pre ViOn nepriaznivý. Stávkárska kauza sa najviac dotkla práve tohto klubu. Dvaja jeho hráči stoja, ďalší zas nepredvádzajú to, čo by mali. K tomu pridajme katastrofálne výsledky na ihriskách súperov, kde nezískal ViOn ani bod a boj o záchranu je logickým vyústením.

Tomu sa nevyhne ani Senica, ale to sa vedelo už pred sezónou. Záhoráci, teda lepšie povedané tí, čo klub vlastnia, ukázali, ako sa nemá skladať mužstvo. Veď najnovšieho hráča angažovali dokonca v októbri. Hlavne, že prestupové obdobie pre profesionálov skončilo pred mesiacom... Niektorí jej legionári síce hrať futbal vedia, lenže značná časť zaberá len miesto Slovákom. Ak to má takto pokračovať, pre slovenský futbal nebude na škodu, ak zostúpi Senica.

Ak sa pozrieme na Fortuna ligu celkovým pohľadom, potom naša súťaž sa nezlepšila, no tiež je pravda, že jarné grády v nej zatiaľ chýbajú. Ale to je logické, keďže zápasy o všetko sa do programu len pomaličky začínajú dostávať. Verme, že to najlepšie je ešte iba pred nami. Nikto v lige zatiaľ totiž nejde rezkým krokom, skôr sa kríva. Rozumej, v žiadnom klube to nie je tak, ako by to mohlo a malo byť.