Main Content

Do semifinále na US Open nastúpi Federer proti Djokovičovi

piatok, 9. september 2011 06:30 | Autor: TASR

Švajčiarsky tenista Roger Federer ôsmy raz v rade postúpil do semifinále dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (29. augusta - 12. septembra, USTA Billie Jean King National Tennis Center, celková dotácia 23,718 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II).

Tretí muž tohto podujatia i svetového rebríčka ATP Federer zvíťazil vo štvrtkovom štvrťfinále singlovej súťaže na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium nad Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom, jedenástkou "pavúka", za 113 minút bez vážnejších ťažkostí 6:4, 6:3, 6:3.

Miestny šampión zo sezón 2004 - 2008 Federer si v sobotňajšom semifinále zmeria sily s lídrom renkingu Novakom Djokovičom zo Srbska, nad ktorým vedie v bilancii zo vzájomných súbojov 14:9. Naposledy sa stretli 3. júna takisto v semifinále na antuke na Roland Garros v Paríži a Švajčiar pripravil zverencovi Mariána Vajdu jeho stále jedinú tohtoročnú prehru v zápase ukončenom mečbalom. Teraz sám bude túžiť po odvete za vlaňajšiu newyorskú semifinálovú prehru z dvoch mečbalov.

"Neviem, či to, čo sa odohralo v Paríži, viac pomôže pred sobotou Novakovi alebo mne. Bol to vtedy skvelý zápas a výnimočné víťazstvo. Jeden z duelov roka," povedal Federer, ktorý vo francúzskej metropole nielen zastavil Djokovičovu šnúru na hodnote 43 úspechov, ale ho aj - napokon iba dočasne - odstavil od premiérového prieniku na vrchol rebríčka. "Je najväčšou výzvou čeliť mu, teším sa však na to a hrám dobre," upozornil 16-násobný grandslamový šampión Federer.

Niekdajší prvý muž počítačového poradia Federer sa pomstil Tsongovi za nezdar zo štvrťfinále Wimbledonu 2011 (vtedy neuspel z náskoku 2:0 na sety), medzičasom podľahol urastenému francúzskemu finalistovi Australian Open 2008 aj v auguste v Cincinnati v Ohiu. Aktuálne má proti Tsongovi bilanciu 5:3.
Djokovič v prvom štvrtkovom štvrťfinále viedol v srbskom derby nad Jankom Tipsarevičom 7:6 (2), 6:7 (3), 6:0, 3:0, keď jeho krajan odstúpil pre zranenie ľavého stehna.

Štvrťfinále v dolnej polovici "pavúka" sa vzhľadom na narušenie programu utorňajšou a stredajšou nepriazňou počasia uskutočnia až v piatok a budú mať zloženie John Isner (USA-28) - Andy Murray (V. Brit.-4) a Andy Roddick (USA-21) - Rafael Nadal (Šp.-2). Finále dvojhry mužov preložili na pondelok. Stalo sa to štvrtý rok v rade.

Duel Federera s Tsongom prerušili na takmer dve hodiny pre dážď za stavu 3:2 s brejkom pre Švajčiara, ktorý po návrate na kurt stratil servis, ale napokon to preňho bola posledná vážnejšia komplikácia. V deviatej hre dosiahol ďalší brejk a rozhodol ním o majiteľovi prvého setu. V druhom dejstve odskočil Federer na upokojujúcich 4:1 s dvojitým brejkom. Potom pustil Tsongu na 3:4, ale napokon ani nemusel podávať na zisk tejto časti, pretože v deviatom geme pridal brejkovú "poistku". V treťom sete unikol na 5:3, keď zužitkoval štvrtú možnosť. Prvú premrhal nečakaným nezvládnutím bekhendového voleja v zdanlivo jasnej situácii, pri druhej mu nevyšiel až príliš ambiciózny obiehaný forhendový return. Tretiu odstránil Francúz podaním dolu "téčkom" s rýchlosťou 224 km/h, lenže pri ďalšej hrozbe riskol druhý servis a napokon ani nepožiadal o Jastrabie oko - dvojchyba. Na príjme v deviatej hre sa Tsonga dostal na 30:15 a vymazal prvý mečbal perfektným forhendovým returnom, ale pri druhom pokuse Federera už neodolal - prepálil forhend.

Federer bol na "winnery" lepší 29:17, zároveň urobil o 4 nevynútené chyby menej - 30:34. Zužitkoval 6 z 13 brejkbalov, Tsonga 2 z 3 príležitostí na returne. Švajčiar dynamikou svojho výkonu pripomenul "Play Station" z vlaňajšieho koncoročného šampionátu v Londýne a vyznel značne presvedčivo, hoci sa nevyhol zaváhaniam, z ktorých niekoľko akoby vyplynulo z priebežnej straty koncentrácie. Federer zvládol 19 z 32 zákrokov pri sieti, Tsonga 11 z 19.

Dvojhra mužov - štvrťfinále:
Roger Federer (Švaj.-3) - Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-11) 6:4, 6:3, 6:3 za 113 minút

© WEBNOVINY