Main Content

Po upršaných dňoch sa do štvrťfinále prebojoval aj obhajca

štvrtok, 8. september 2011 20:00 | Autor: TASR

Španielsky obhajca trofeje Rafael Nadal postúpil už do štvrťfinále dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku (29. augusta - 11. septembra, USTA Billie Jean King National Tennis Center, celková dotácia 23,718 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II).

Druhý muž "pavúka" aj svetového rebríčka ATP zvíťazil v zápase osemfinálového 4. kola na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium nad takisto ľavou rukou hrajúcim Luxemburčanom Gillesom Mullerom 7:6 (1), 6:1, 6:2, pričom vo dvoch setoch prehrával o brejk.

Duel sa pôvodne mal konať už v utorok, ale pre nepriazeň počasia ho preložili na stredu a vinou dažďa stihli napokon v ten deň len tri gemy, po ktorých viedol outsider 3:0 s jedným brejkom. Muller sa vo štvrtok dostal na 4:1, ale vtedy si Nadal vynútil vyrovnanie a napokon sa mu nevypomstilo, že v 11. hre nevyužil dva brejkbaly. V tajbrejku totiž unikol na 4:0 a už si udržal kontrolu. Navyše, pridal ďalších 5 gemov a dostal dianie psychologicky aj herne pod kontrolu. V treťom sete mal manko 0:2, odvtedy však nestratil ani gem.

Nadal upravil skóre proti Mullerovi na 4:1

Víťaz 46 turnajov na hlavnej profesionálnej úrovni Nadal, ktorý si počas prípravného obdobia popálil prsty na pravej ruke pri neopatrnom chytaní misy v reštaurácii a v nedeľu vystrašil kŕčmi na tlačovej besede po postupe cez Argentínčana Davida Nalbandiana, sa najbližšie stretne s úspešným zo zápasu David Ferrer (Šp.-5) - Andy Roddick (USA-21). S krajanom má štatistiku 13:4, nad Američanom vedie 6:3.

Proti Mullerovi (68. v renkingu) upravil Nadal skóre na 4:1. V 3. kole tohtoročného Wimbledonu ho zdolal 7:6 (6), 7:6 (5), 6:0. Jedinú prehru utrpel pred šiestimi rokmi na londýnskej grandslamovej tráve, Luxemburčan bol vtedy 69. v počítačovom poradí, teda takmer na identickej priečke ako teraz. Nadal sa odvtedy dostal aspoň do osemfinále na všetkých položkách Grand Slamu, na ktorých štartoval.

Držiteľ 10 titulov s hodnotou Major Nadal sa naposledy nedostal aspoň do štvrťfinále na úrovni "veľkej štvorky" na parížskom Roland Garros 2009, na ktorom zakopol v osemfinálovom 4. kole na Švédovi Robinovi Söderlingovi. Proti ľavákom má vynikajúcu bilanciu 58:6. Poslednú takúto prehru mu uštedril vlani v Šanghaji Rakúšan Jürgen Melzer. Dvadsaťosemročný Muller stojí proti ľavákom 10:11, na grandslamových podujatiach má bilanciu 18:18.

Pre majiteľa obávaného servisu Mullera zostáva maximom v areáli Billie Jean King USTA National Tennis Center aj na Grand Slamoch celkovo štvrťfinále spred troch rokov, ktoré vtedy dosiahol ako kvalifikant. Predvlani chýbal pre zranenie kolena a minulý rok nemal dostatočné renkingové postavenie. Luxemburčan ťahal za kratší koniec už v ostatných siedmich dueloch s členmi Top 10 (dovedna skóre 5:16). V zápase tohto typu sa naposledy radoval na US Open 2008 v osemfinále proti Rusovi Nikolajovi Davydenkovi. Proti Španielom ťahá sériu piatich prehier, naposledy zdolal Feliciana López v 1. kole na Australian Open 2009. Zverenec Benoita Carelliho Muller je víťazom súťaže chlapcov na US Open 2001.

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále):
Rafael Nadal (Šp.-2) - Gilles Muller (Lux.) 7:6 (1), 6:1, 6:2

© WEBNOVINY