Main Content

Brankársku výstroj v NHL čakajú ďalšie zmeny

pondelok, 17. september 2018 16:51 | Autor: Marek Ďaďo

Marc - André Fleury
Marc - André Fleury | zdroj: TASR

Už pred 3 rokmi sa v zámorskej profilige začal projekt, ktorý má zaručiť, aby v zápasoch padal vyšší počet gólov a hokej bol tak atraktívnejší. Vedenie to chce docieliť zmenšovaním výstroje brankárov. Aj tento rok si tak gólmani budú musieť zvyknúť na o čosi menšie chrániče.

Celý proces zmenšovania výstroje započal po inšpiratívnom vystúpení Eda Snidera, už bohužiaľ zosnulého majiteľa Philadelphie Flyers. NHL spolu s hráčskou asociáciou viedlo mnoho diskusií ako zatraktívniť hru a práve chrániče brankárov boli hlavnou témou.

Najskôr boli zmenšené betóny spolu s brankárskymi nohavicami. V práve prebiehajúcom období začali kempy jednotlivých mužstiev a ochrancovia bránky si musia zvykať na menšie chrániče hrudníka a rúk.

Cieľom vedenia NHL je týmto spôsobom zabezpečiť vyšší počet vstrelených gólov a oddeliť lepších brankárov od tých horších. Veľká výstroj totižto dokáže poriadne ovplyvniť celkový dojem z chytania, nakoľko brankár nemusí byť až taký obratný, no aj napriek svojej veľkosti chytí oveľa viac pukov ako keby sa mal spoliehať iba na svoje schopnosti.

Ak nahliadneme do minulosti, zistíme, že skutočne padal oveľa vyšší počet gólov na zápas. Brankári neboli rozhodne takí „veľkí“ ako dnes. Celý proces ale so sebou nesie kopec problémov. Liga sa dohodla s poprednými výrobcami hokejových výstrojí a tie museli svoje produkty postupne upraviť tak, aby vyhovovali novým predpisom. Veríme, že vedenie NHL odviedlo dobrú prácu a výsledky sa dostavia už čoskoro.