Main Content

KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal

utorok, 6. september 2011 13:23 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal
KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Nedávno skončený týždeň sa stal definitívne minulosťou. Odohrali sa v ňom zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet futbalu. Prinášame vám fejtónovým perom napísané to najzaujímavejšie, čo nám futbal ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Zelená remíza

Keď odsúdenec na trest smrti kráča k poprave absolvuje svoju „zelenú míľu“. Niečím takým si mali prejsť aj naši reprezentanti v zelenom pekle Írska. Na „zelenom“ ostrove im domáci sľubovali, že ich na zelenom Aviva Stadium „udusia“ ako zeleninu. Naši chlapci sa ale nezľakli a ukázali výkon hodný účastníka ME. Je iba našou škodou, že aspoň jeden „banán“ si neošúpali a nezjedli priamo v Írsku. Verme teda, že si ho aspoň odložili na žilinský „zelovoc“ v utorok, pretože už ho budeme potrebovať.

Krokmi rozhodne nešetril „koňarom postrelený“ Marek Hamšík, ktorý behal ako srnka. V piatok sme však nemali žiadne slabé ohnivko v našej reťazi a tak mohlo ísť cca 3 000 írskych Slovákov vcelku spokojne „vymetať“ Dublinské bary. Až neďaleká budúcnosť ukáže či nám táto remíza v konečnom zúčtovaní ukáže zelenú na semafore smerom do Poľska a Ukrajiny.

Linka Bratislava - Turecko

V strede minulého týždňa vo zvýšenej miere cestovali Slováci týmto smerom za „biznisom“. Telefónne linky doslova „žeraveli“, len aby na poslednú chvíľu všetko stihli. Pri pobreží Čierneho mora v Trabzone odteraz bude hrávať okrem domácej súťaže aj prestížnu Ligu majstrov trojlístok našich reprezentantov Róbert Vittek, Marek Čech a Marek Sapara. Mohol z toho byť aj šťastie prinášajúci štvorlístok, avšak Stanislav Šesták bude odteraz „šestáky“ poberať od konkurenčných „zelených krokodílov“ z Bursy. „Kúpať“ sa môže v blízkom Marmarskom mori ...

Peter Pekarík si ide konečne zahrať futbal. Do Kayserisporu. Pekárikovi žiaľ manažér more nevybavil, skôr si môže ísť zalyžovať. Juraj Kucka už je na 50% v Interi Miláno, ale minimálne do zimy si ešte Ligúrske more v Janove užije.

Do tepla ide aj Vladimír Weiss mladší. On si pre zmenu vybral Stredozemné more pri Barcelone. Tej slanej vody je zrazu akosi veľa. Normálne dostávam strach, aby sa naši chlapci v kluboch či moriach neutopili. V Turecku nakoniec zostal aj Miroslav Stoch, ale či si zahrá v prvej lige to nevie momentálne ani Onur. Ktovie možno mu to Šeherezáda stihne do soboty (keď by v Turecku mali konečne začať hrať) v nejakej rozprávke povedať.

Leto je uzavreté

V najlepších európskych ligách si išli manažéri ľahnúť do postele až po polnoci 31.augusta,  pretože až potom si mohli povedať “nateraz padla“. Či pracovali dobre, alebo hlúpo ukáže až čas a výsledky ich nákupov respektíve predajov. Najviac sa pracovalo v Arsenale Londýn, pv ktorom musel Arséne Wenger za dva dni postaviť takmer nové mužstvo. „Kanonieri“ sa posilnili na každom oslabenom mieste. Arteta, Benayoun, Mertesacker, André Santos a  Park Ču-joung, to je pätica nových hráčov Gunners.  Naopak zatiaľ posledným kto nechce Arsenal už ani vidieť je Nicklas Bendtner (Sunderland).

Hoci všetci hovoria o finančnej kríze a šetrení, kluby Premier League opasok nepotrebujú. Pretože sú už taký tlstí zo zahraničných peňazí, že im jednoducho tie nohavice padnúť nemôžu. Oproti minulému roku zvýšili investície do hráčov o 33% na astronomických 485 miliónov libier. Ale mali by si pamätať jedno: „Prežratá sviňa raz praskne“.

Takú španielsku Primeru Division čakajú ťažšie časy. „Malé“ kluby začína slušne povedané hnevať dominancia Realu a Barcy. Môže za to aj model delenia peňazí. Jednoducho povedané, svätá dvojica skonzumuje vnútro koláča a ostatným zostanú kraje a omrvinky. Bude zaujímavé sledovať ako sa tento „koláč“ bude krájať do budúcna a aký koláč to vlastne bude.  Či to nebude náhodou aj niekde v nadnárodnej súťaži...