Main Content

Trenčín, Trnava, Európa voňavá, už len uspieť! Prepíšeme históriu?

sobota, 25. august 2018 18:17 | Autor: Filip Chudý

Trnava a Trenčín v Európskej lige
Trnava a Trenčín v Európskej lige | zdroj: TASR

Čoskoro sa dozvieme, ktoré kluby uspeli počas leta v pohárovej Európe. Môžu to byť stále aj dva slovenské. Dostaneme sa zo začarovaného kruhu?

Komentár Filipa Chudého

Nielenže sa blíži koniec letných prázdnin, ale aj pohárového leta. To bolo dlhé štyri roky konečnou pre všetky slovenské kluby, ale sme blízko toho, aby sa to zmenilo. Hlavne Trnava má pred odvetou veľmi dobrú pozíciu, lenže postupová nádej bliká aj Trenčanom. No nebudeme teraz lietať v oblakoch, pretože dopad na zem by bol tvrdý. Ako môžeme mať v skupinovej fáze prvýkrát v histórii naraz dva kluby, rovnako nemusíme mať žiaden.

Roky sme zástancami toho, že v Európe je úspešný iba ten slovenský klub, ktorý sa dostane do skupín, čiže medzi 80 aktuálne najlepších klubov starého kontinentu. To je pre náš klubový futbal rozumná méta, veď o jarných vyraďovacích fázach môžeme zatiaľ skôr len snívať. No aj sen sa dá premeniť na realitu, viď Petržalka 2005/06. U nás sa netočí toľko peňazí, aby skupiny boli samozrejmosťou, no zároveň je v našom futbale určitá kvalita, ktorá nás oprávňuje na ne myslieť.

Niektorí v našej krajine pritom považujú za úspech už pomaly iba účasť v druhom či treťom predkole, čo je smiešne. Akosi si nechcú uvedomiť, že to je vzhľadom na slovenské postavenie v rebríčku koeficientov UEFA pre naše kluby povinnosť uhrať. My nie sme Andorra, San Maríno alebo Gibraltár, čiže krajiny, ktoré túžia aspoň po jednom či dvoch postupoch. My sme predsa futbalová krajina, ktorá patrí aktuálne medzi 30 najlepších na svete a navyše máme tiež mimoriadne úspešnú históriu na reprezentačnej (titul ME 1976 s 8 Slovákmi v základe) aj klubovej (Slovan 1969 víťaz PVP, Trnava 1969 semifinále EPM) úrovni. Preto musíme tlačiť na naše kluby, aby išli čo najďalej, nie ich vyzdvihovať či ospravedlňovať po skorom vypadnutí.

Minimálne play-off musí byť pravidelná méta pre všetky naše kluby. Samozrejme, z neho postúpiť ďalej nie je ľahké, keďže tam už slabé kluby nie sú. No pokiaľ nebudeme pravidelne v play-off, ako môžeme byť pravidelne v skupinách? A dokým nebudeme pravidelne v skupinách, dovtedy si koeficient výrazne nezlepšíme. A keď nebudeme mať lepší koeficient, vždy budeme začínať už v úvodných kolách a v tých rozhodujúcich budeme nenasadení. Z tohto začarovaného kruhu sa dá dostať jedine sériou dobrých výsledkov viacerých našich klubov, ideálne všetkých, a to v každej jednej sezóne. Druhé a tretie predkolá nám veľmi nepomôžu.

Keď Trenčín prešiel cez Feyenoord, veľa ľudí ho už videlo v skupine. No iba tí, čo sa do futbalu nevyznajú, podobne, ako predstavitelia rotterdamského klubu... Larnaka totiž neprišla s rezervnou zostavou, vyskúšala si žilinskú umelku a evidentne si aj pozrela Trenčín na videu. Preto nebola z ničoho prekvapená, práve naopak. Použila taktiku nakopávaných lôpt za obranu, pri ktorej trenčianska obrana horela aj v Zabrze. A keďže má aj väčšiu hráčsku kvalitu, logicky bola lepšia, pričom remíza 1:1 je vlastne víťazstvom Trenčína. Lepší výsledok mohol uhrať vzhľadom na priebeh len ťažko.

Pred odvetou síce nie je ideálny, ale stále postupovo hrateľný. Veď ak dá Trenčín gól ako prvý, alebo prinajhoršom ním vyrovná na 1:1, bude vo výhode. No zároveň musí dúfať, že na Cypre sa v deň zápasu výrazne ochladí (predpoveď je ale dovolenková), že jeho hráči podajú výkon na hranici možností a domáci budú mať horší deň. Treba dúfať, nádej zomiera posledná.

Niečo také si povie aj Olimpija Ľubľana pred odvetou v Trnave, preto stále pozor, veď sme len v polčase. Náš majster v tom prvom ale potvrdil svoje kvality, veď vyše hodiny hral v oslabení, no aj tak zvíťazil na pôde slovinského šampióna 2:0. To dokážu len vyspelé tímy európskeho formátu. Celé Slovensko môže navyše tešiť, že sa o to postarali naši krajania, ktorým sekundoval Rada z Česka, pričom v závere boli na trávniku len Slováci. Evidentne sa to teda dá aj bez preplácaných a často len (pod)priemerných žoldnierov.

„Nečakáme, že všetky naše štyri kluby postúpia do skupín, menším prekvapením by už bol čo i len jeden, no pripravme sa na dlhšie pohárové leto. To znamená, že zopár predkôl naše kluby absolvujú. V každom prípade, na konci tohto pohárového leta budeme môcť takmer na sto percent konštatovať, že sme na tom lepšie ako pred rokom,“ toto ste si na týchto riadkoch mohli prečítať v úvode pohárového leta. Dnes sme na jeho konci, pričom veríme, že sme sa v prvej polovici júla mýlili. Dva slovenské kluby v skupinách sme totiž nečakali, tak nech sú!