Main Content

TIM THOMAS: Brankársky príbeh uplynulej sezóny

štvrtok, 1. september 2011 14:13 | Autor: Dominika Mariňáková

TIM THOMAS: Brankársky príbeh uplynulej sezóny
TIM THOMAS: Brankársky príbeh uplynulej sezóny | zdroj: Dominika Mariňáková pre Sport7.sk, foto SITA

Posledné sekundy zápasu. Chára sa dostal k puku a z posledných síl ho poslal na druhú stranu ihriska. Siréna. Koniec. Chlapík v zvláštnej bielej maske, o ktorej niektorí tvrdia, že je gýčová, iní ju zas považujú za skvost medzi maskami, sa len nebadane pousmial. Ešte predtým, ako sa stratil pod kopou svojich spoluhráčov mu hlavou prebehla jediná myšlienka: Tak predsa som to dokázal....

Boston Bruins práve vyhral Stanley Cup. A Amerika práve objavila nového športového hrdinu. V bránke víťaza sezónu úspešne zakončil Tim Thomas.



Z nuly...

Pritom pred sezónou 2010/2011 to s Thomasom nevyzeralo práve ružovo. Predchádzajúcu sezónu zväčša presedel na striedačke so zranením bedrového kĺbu, v bránke Medveďov zažiaril mladý Tuukka Rask. S jeho nepresvedčivými výkonmi a platom vyše 5 miliónov dolárov za sezónu začal pomaly získavať nelichotivú nálepku preplateného hráča. Pred úvodnými zápasmi nového ročníka som si v jednom športovom časopise o Timovi prečítala toto: ,,Tim Thomas bude stáť Bruins 5 miliónov dolárov a zrejme bude vo väčšine zápasov len sedieť na lavičke.“ Našťastie prognózy sa sem-tam aj pomýlia a tak tomu bolo aj v tomto prípade. Pravdou však ostáva, že len málokto mohol tušiť, že v sezóne 2010/2011 budeme sledovať jeden z najlepších brankárskych výkonov všetkých čias...

Ohybnejšie telo, sústredenejšia myseľ? Skúste jógu!


,,Tank,, ako tohto amerického brankára prezývajú jeho spoluhráči, však nemal na pláne presedieť novú sezónu na striedačke, či nebodaj odísť do dôchodku. Dal si do poriadku zranenie bedrového kĺbu, no zistil, že má oveľa menšiu mobilitu ľavého boku a celkovú flexibilitu. A tak prišla na rad joga. Ako sám hovorí: „ Vlastne som nevedel, ako veľmi mi to môže pomôcť, ale pomohlo to pri rovnováhe celého tela. Joga poukáže na slabé miesta vo vašom tele a snaží sa na nich zapracovať, aby boli rovnako silné ako zvyšok tela. Vaše telo je celkovo vyvážené z hľadiska sily a flexibility. Mnoho cvičení sa zameriava na rovnováhu. Nemyslím, že predtým som bol na tom zle, ale určite je to teraz lepšie.“  Zaujímavé je aj, že brankár, ktorý si poctivo čistí svoj priestor pred bránkou a protihráči od neho neraz dostanú hokejkou po nohách, sa pri joge dokonale upokojil a uvoľnil. Zo zúrivého medveďa sa pri joge menil na pokojného a sústredeného brankára.



Dvaja kohúti na jednom smetisku? Vôbec nie!

Už prvé zápasy sezóny ukázali, že Tim Thomas je späť a je odhodlaný zabojovať o svoje miesto v bránke Bostonu. Hoci sa zdalo, že sezónu bude tráviť v roli náhradníka, výkonmi sa prepracoval na post jedničky. Rask síce takisto chytal spoľahlivo, no Thomas ho svojimi skvelými výkonmi odsunul na striedačku. Napriek tomu vraj medzi nimi žiadne konflikty nehrozia. Vzájomne si jeden druhého vážia a podporujú sa. Chápu, že tu nejde o nich – ide o to, aby brankár dal svojmu tímu šancu zvíťaziť. Nech už bude v tej bránke stáť ktorýkoľvek z nich. No a v Bostone môžu zatiaľ pokojne spávať: majú 2 brankárov svetovej triedy.

...hrdinom!

Základnú časť zakončil Thomas s 35 výhrami, 9 čistými kontami a percentuálnou úspešnosťou 93,8% na zápas. Zápasy základnej časti si ešte s Raskom podelil, hoci aj tak odchytal takmer 2 tretiny zápasov. V play- off však bola bránka Bruins už výsostne Thomasovým územím. V prvom kole Boston narazil na Montreal Canadiens s ktorým si poradil 4:3 na zápasy. A postupne prešiel cez Philadelphiu a Tampu až do finále Stanley Cupu, kde sa mal o slávny pohár pobiť s hokejistami Vancouveru. Finálové zápasy mali byť zároveň aj mikrosúbojom 2 skvelých brankárov, pričom ani jeden z nich ešte nedosiahol veľký tímový úspech. No zatiaľ čo Roberto Luongo totálne prepadol a v 7 zápasoch ho hráči Bruins prekonali až 23-krát, Tim Thomas exceloval. Letelo na neho 246 striel, z ktorých len 8 prešlo za jeho chrbát a 2x udržal čisté konto.

Koniec dobrý, všetko dobré

Po poslednom hvizde sa Thomasovi začali dlhé chvíle naplnené šťastím a radosťou. Najprv prebral Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off, vzápätí si premiérovo poťažkal aj pohár lorda Stanleyho. O pár dní nato si pri slávnostnom udeľovaní cien v Las Vegas pre najlepších hokejistov sezóny prebral už svoju druhú Vezina Trophy pre najlepšieho brankára. Brankár, ktorého rodičia museli dať svoje snubné prstene do záložne, aby mu mohli kúpiť betóny. Brankár, ktorého viacerí odborníci už posielali do dôchodku. Brankár, ktorý mal celú sezónu v podstate presedieť na striedačke. Timmy to napriek všetkému dokázal. Cez leto si okrem obľúbenej jogy oddýchne aj pri lovení medveďov. Ako však sám dodal, loví len tie čierne, nikdy nie hnedé, ktoré v Amerike volajú bruins. A v októbri s chuťou vkročí do novej sezóny. Veď ešte treba obhájiť, no nie?