Main Content

US Open v plnom prúde. Aká bola jeho história?

streda, 31. august 2011 12:48 | Autor: Martin Hulényi

US Open v plnom prúde. Aká bola jeho história?
US Open v plnom prúde. Aká bola jeho história? | zdroj: Martin Hulényi pre Sport7.sk, foto SITA

Predvčerom sa začal štvrtý grandslam roku. Napriek tomu, že bol ako posledný zaradený medzi legendárnu kategóriu grandslamov, má tento najvýznamnejší tenisový turnaj Severnej Ameriky zaujímavú históriu.

Všetko sa začalo v roku 1881, keď sa v Newporte v štáte Rhode Island uskotočnili prvé majstrovstvá Spojených Štátov Amerických v mužskej dvojhre a štvorhre. Vtedy by málokto povedal, že o niečo vyše jedného storočia neskôr budú toto podujatie sledovať stovky miliónov tenisvých fanúšikov.

V nasledujúcom desaťročí sa podujatie postupne rozrástlo o ženskú dvojhru a štvorhru a zmiešanú štvorhru. Kým mužské podujatie sa konalo v Newporte, ženské vo Philadelphii v Pensylvánií. Záujímavosťou je fakt, že ženské zápasy sa do roku 1915 hrali na tri víťazné sety.



Kvôli rastúcej popularite sa v roku 1915 muselo mužské podujatie presunúť z Newportu. Odvtedy mali americké majstrovstvá mužov niekoľko dejisk, z ktorých najviac turnajov zorganizovalo Forest Hills v New Yorku. Až v roku 1968 presunuli ženské turnaje do Forest Hills, čím sa vytvorilo podujatie US Open, zaradené medzi grandslamy.

Potom ako v roku 1970 F.D. Robbins potreboval 100 gemov aby porazil Dicka Della, zaviedli organizátori tiebreak. US Open je jedniný turnaj z veľkej štvorky kde sa aj v piatom sete hrá normálny tiebreak. Na zvýšných troch grandslamoch sa v piatom sete od stavu 7-6 hrá až kým jeden hráč nedosiahne v piatom sete rozdiel dvoch gemov. Od roku 1977 sa US Open hráva kúsok vedľa Forest Hills vo Flushing Meadows, kde človek nájde tri najväčšie tenisové štadióny na svete. Arthur Ashe Stadium, najznámnejší dvorec pomenovaný po prvom afroamerickom víťazovi US Open, je na čele tohto rebríčka s kapacitou

Nie vždy sa tento turnaj hral na dnešnom tvrdom povrchu. Do roku 1974 sa podobne ako na Wimbledone hralo na tráve. Dva roky sa potom dokonca hralo na antuke. Až od pesťahovania turnaja do Flushing Meadows sa hrá na tvrdom povrchu DecoTurfe.Jimmy Connors ako jedniný hráč vyhral titul na všetkých troch povrchoch (1974 tráva; 1976 antuka; 1978, 1982 a 1983 tvrdý povrch). Najmladši grandslam bol prvým zo svojej kategórie turnajov, ktorý zaviedol Jastrabie Oko, ktoré pomohlo tenistom v boji proti nespravodlivým rozhodnutiam umpirov.

K najúspešnejším hráčom open éry tohto podujatia patria Jimmy Connors s ôsmimi a Martina Navrátilová so šestnástimi titulmi (v rôznych súťažiach). Ak by tento rok vyhral Roger Federer, dostal by so šiestimi prvenstvami pred Connorsa a Sampresa na čelo historického poradia dvojhry mužov. U žien vedie so šiestimi víťazstvami v singloch Chris Evertová.

Podarí sa teda Federerovi získať historický šiesty titul? Vyhrá Đjoković, ktorý má tento rok životnú formu? Ako úspešný budú slovenskí tenisti a tenistky? Na tieto otázku už čoskoro bude známa odpoveď.