Main Content

Rafael Nadal vykročil za obhajobou titulu s ťažkosťami

streda, 31. august 2011 08:00 | Autor: TASR

Obhajca titulu Rafael Nadal zo Španielska nasadený ako druhý sa pomerne potrápil s kazašským reprezentantom Andrejom Golubevom, ale postúpil do 2. kola dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku.

Za 169 minút zvíťazil 6:3, 7:6 (1), 7:5. Na "winnery" pritom prehral 18:41, ale zároveň urobil citeľne menej nevynútených chýb - 16:59.

Nadala v prípravnom období limitovalo kuriózne zranenie prstov "nehracej" pravej ruky, keď sa popálil pri neopatrnom chytaní misy v reštaurácii.

Dvojhra mužov - 1. kolo:
Rafael Nadal (Šp.-2) - Andrej Golubev (Kaz.) 6:3, 7:6 (1), 7:5 za 169 minút

V utorňajšom zápase 1. kola singlovej súťaže inkasoval na hlavnom dvorci Arthura Asheho brejk na 2:3, ale dosiahol priebežný obrat na 6:3. V druhej časti prehrával húževnatý 25-ročný Malorčan 2:5 a čelil dovedna siedmim setbalom (z nich piatim na príjme), neskôr však viedol 6:5 s brejkom.

Napriek tomu sa Nadal nevyhol tajbrejku, v ktorom však mal jednoznačne navrch. Zdalo sa, že tým definitívne zlomil odpor o rok mladšieho Golubeva, 98. v renkingu (bol už aj na 33. pozícii). Opak bol pravdou: outsider dosiahol brejk v tretej hre tretej časti a potvrdil to na 3:1. Neskôr dokonca pridal "poistku" na 5:2, ale vtedy akoby totálne stratil energiu, guráž a postupne aj koncentráciu - 5:7.

Desaťnásobný grandslamový šampión Nadal si medzi najlepšími 64 zmeria sily s Francúzom Nicolasom Mahutom, ktorý zvládol obrat z 0:2 na sety proti kolumbijskému kvalifikantovi Robertovi Farahovi. Mahut prekonal Nadala v ich jedinom doterajšom súboji v sezóne 2007 na tráve v londýnskom Queen´s Clube.

"No, dnes som mal aj trochu šťastia. Inak by som asi trojsetové víťazstvo nedosiahol. Dostal som sa do druhého kola a to bol môj hlavný cieľ. Dnes som stratil svoje podanie šesťkrát. Nemyslím si, že chybne podával. Súper mi však jednoducho vracal rýchle lopty, returnoval skvele," povedal Nadal.

Stále platí, že Nadal sa ešte nikdy nelúčil v 1. kole na úrovni "veľkej štvorky". US Open sú okrúhlym 30. vrcholným turnajom v jeho kariére. Úradujúci šampión prehral v New Yorku hneď na úvod iba raz v tzv. otvorenej ére, a to Austrálčan Patrick Rafter v sezóne 1998, keď pre zranenie ramena odstúpil počas piateho setu proti Francúzovi Cédricovi Piolinovi.

V Taliansku sídliaci ruský rodák Golubev bol v marci hrdinom ostravského daviscupového zápasu proti Čechom, ale v Indian Wells začal ťahať sériu napokon až 17 singlových nezdarov, ktorú prerušil na júlovom challengeri v Astane.

Zverenec Massima Puciho Golubev má po utorku bilanciu 3:10 proti členom Top 10. Niektorého z hráčov prvej desiatky zdolal naposledy v marci - Čecha Tomáša Berdycha v spomenutom daviscupovom stretnutí.

© WEBNOVINY