Main Content

Kustód Spartaka Trnava: Je to práca snov, ktorú mám veľmi rád (Rozhovor)

utorok, 31. júl 2018 09:09 | Autor: Silvia Petrašková

Martin Bohunický - kustód Spartak Trnava
Martin Bohunický - kustód Spartak Trnava | zdroj: Martin Bohunický archív

tíme každého profesionálneho futbalového klubu sú dôležitým článkom úspechu nielen samotní hráči na trávniku, ale i členovia realizačného tímu. Veľmi zaujímavou postavou v tíme je aj tzv. kustóda. Kto to je a akú má funkciu? Exkluzívny rozhovor pre náš portál nám poskytol Martin Bohunický, ktorý v slovenskom klube Spartak Trnava pracujem práve na tejto pozícii.  

Martin, prezraďte nám takto na úvod, akým spôsobom ste sa dostali k práci kustóda v klube Spartaka Trnava?

V Spartaku som začínal ešte na starom štadióne v tom čase kustód, ktorý vtedy pracoval v klube končil a ja som dostal príležitosť ho tam nahradiť. Bola to v podstate moja vysnívaná práca. Tejto práci sa venujem už päť rokov.

Čo všetko je náplňou Vašej práce?

Náplňou mojej práce je zúčastňovať sa každého tréningu a zápasov A-mužstva, prichystanie výstroje na tréningovú jednotku, rôznych pomôcok v tréningu, od lôpt až po kužele.

Ako prebieha Váš pracovný deň?

Keď máme tréningové jednotky prichádzam na štadión asi hodinku až dve pred príchodom hráčov A-mužstva, aby som tam prichystal veci potrebné k tréningovej jednotke, pripravil kabínu, aby bolo všetko dokonale pripravené k tréningovému procesu. Počas zápasu na štadión prichádzam skôr, keďže prichystať veci potrebné k zápasu je náročné.

Náplňou Vašej práce je aj dôkladná príprava futbalových dresov na daný zápas. Vy sám ste vraj ich vášnivým zberateľom. Prezraďte nám koľko ich už vo svojej zbierke máte?

Naposledy keď som to rátal tak to bolo asi tak vyše 60 kusov.

S Vašou zberateľskou vášňou sa spája i jedna veľmi milá príhoda, ktorou súčasťou bol bývalý tréner anglickej futbalovej reprezentácie Sam Allardyce a dres anglického národného tímu. Po kvalifikačnom zápase Slovenska s Anglickom v roku 2016 sa totiž udiala veľmi milá a pre Vás určite pamätná príhoda. Môžete nám ju bližšie opísať?

Dlho som rozmýšľal na tým, ako by som sa dostal k dresu anglickej futbalovej reprezentácie, lebo som po ňom veľmi túžil. Napísal som odkaz trénerovi Allardycovi s prosbou o tento dres a zavesil som ho po zápase do kancelárie, ktorá slúži trénerom hosťujúcej reprezentácie. Neskôr som už len s malou dušičkou čakal čo sa stane.

Koľko dresov prejde Vašimi rukami zhruba za jednu sezónu?

To je veľmi ťažké povedať, lebo tých dresov je nesmierne veľa. Hráč má na jednu sezónu, resp. na jednu polovicu sezóny od klubu určené dva dresy, ktoré používa.

Pracujete ako kustód sám, alebo máte aj svojich ďalších kolegov?

V klube pracujem ako kustód sám, ale mám pri sebe i zopár kolegov ktorí mi pomáhajú. Pri zápasoch zasahujeme dvaja, keďže chodíme na hosťujúce zápasy s kolegom asi tri hodiny pred zápasom chystať kabínu na zápas. Vtedy pracujeme dvaja.

Zrejme sa obaja zhodneme na tom, že robiť takúto prácu je určite snom každého fanúšika futbalu. Baví Vás Vaša práca?

Áno, samozrejme. Takáto práca ma jednoznačne baví. Nevravím, že nie je náročná, no stále je to práca snov, ktorú mám veľmi rád.