Main Content

PORTUGALSKO: Krajina veľkých talentov

pondelok, 29. august 2011 12:26 | Autor: Anton Martinka

PORTUGALSKO: Krajina veľkých talentov
PORTUGALSKO: Krajina veľkých talentov | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto SITA

Portugalskí hráči známi svojou technikou a oku lahodiacou hrou sú označovaní za “európskych Brazílčanov“. Tento titul si určite zaslúžia. Dnes vám prinášame článok o talentoch krajiny z Pyrenejského poloostrova.

Najslávnejšie portugalské kluby Benfica Lisabon, Sporting Lisabon, FC Porto a Boavista Porto už desaťročia vychovávajú svetové talenty. V Benfike sa zrodila „čierna perla z Mozambiku“ Eusébio. U ich najväčšieho rivala Sportingu vyrástol pôvodný „zlatý chlapec“ portugalského futbalu Luis Figo. Tento futbalový virtuóz bol súčasťou zlatej generácie portugalských futbalistov medzi ktorých patril aj Rui Costa či Joao Pinto.



V Lisabone vyrástol aj mnohými milovaný a nenávidený zlatý chlapec Portugalska terajšej doby Cristiano Ronaldo. Za A-mužstvo Sportingu Cristiano nastúpil v 17 rokoch a debut to bol teda vydarený. Ronaldo strelil 2 góly konkurenčnej Boaviste Porto. Zo Sportingu putoval do mužstva Sira Alexa Fergusona, v ktorom pôsobil do konca sezóny 2008/2009. Následne prestúpil z Old Traffordu za rekordnú čiastku 93,6 milióna eur k Pusinkám z Madridu, čím sa stal oficiálne najdrahším hráčom planéty.



Ďalšia hviezda hrala v portugalskom veľkoklube FC Porto. Ricarda Carvalha priviedli skauti z miestneho futbalového klubu Amarante Fuetbol Clube. S Portom vyhral portugalský pohár, Ligu UEFA a aj milionársku Ligu Majstrov.

V Porte pôsobil aj možno najtvrdší stopér sveta Pepe, ktorý momentálne zarezáva v Reale Madrid. V najslávnejšom portugalskom klube pôsobil v rokoch 2004-2007.

V akadémia Boavisty Porto sa učil hrať futbal vynikajúci útočník a bývalý kapitán portugalskej reprezentácie Nuno Gomes, ktorý v súčasnosti oblieka dres Bragy. Za národné mužstvo odohral 77 zápasov, v ktorých nastrieľal 29 gólov. winspark-it.com

Stredopoliar anglického Manchestru United Nani započal svoju futbalovú kariéru v miestnom klube Real de Massamá, kde si ho všimli skauti slávnej akadémie Sportingu Lisabon. Nani debutoval v A-tíme  v sezóne 2005-2006. Odohral 29 zápasov s bilanciou piatich gólov. V sezóne 2006-2007 nastúpil v šiestich stretnutiach Ligy majstrov, strelil jeden gól a výrazne upzoronil na svoj talent skautov červených diablov.



V portugalských kluboch vyrastajú nepretržite ďalšie veľké hviezdy budúcnosti, či už je to záložník FC Porto Joao Mountinho alebo Yannick Djalo. Kto sa stane novým Nunom Gomesom? Možno to bude 21 ročný útočník Manchestru United Bebe. V Sportingu je aj talentovaný obranca Pedro Mendes, o ktorého mal veľký záujem Real Madrid a zdá sa, že už čoskoro oňho zvedú neľútostný boj viaceré veľkokluby.

V Portugalsku sa nerodia len kvalitní hráči, ale aj kvalitní tréneri. Mená José Mourinho a Andre Villas-Boas sú tou najlepšou vizitkou. Prvý menovaný je mnohými označovaný za najlepšieho trénera histórie futbalu. Veľká základňa jeho neprajníkov však naopak tvrdí, že Mourinho priniesol do futbalu len blamáž, rozhorčenie a neférový prístup. Tak či tak ide o najkontroverznejšiu trénerskú persónu v súčasnom futbale. Andre-Villas Boas, mladší Mourinhov kolega, sa zatiaľ ukazuje v pozitívnejšom svetle. Ako nový tréner Chelsea má príležitosť dosiahnuť s londýnskym klubom to, čo sa nepodarilo ani slávnejšiemu Mourinhovi – získať trofej Ligy majstrov.

Klásť si otázku, čím to je, že Portugalsko má toľko kvalitných hráčov je zbytočné. Portugalci sú futbalový národ, ktorý nepotrebuje mnoho, na to, aby vychoval špičkových hráčov. Deťom na ihrisku, ktorých je v Portugalsku na každom kroku mnoho, stačí v napredovaní sledovanie svojich hrdinov na čele s Cristianom Ronaldom. Keď k tomu pripočítate  špičkové futbalové akadémie Sportingu Lisabon či Benfiky odpoveď je jasná. Portugalsko bude stále silné