Main Content

Trh s voľnými hráčmi: Najväčšiu rybu ulovilo Toronto, Halák s novou výzvou

pondelok, 2. júl 2018 15:14 | Autor: TASR

John Tavares
John Tavares | zdroj: TASR

New York 2. júla (TASR) - Zámorská hokejová NHL ožila v nedeľu otvorením trhu s voľnými hráčmi. Tradične hneď v prvých minútach sa spustila záplava podpisov zmlúv.

Najväčšiu "rybu" z nej vylovilo Toronto, keď si na sedem rokov za 77 miliónov (11 miliónov ročne) upísalo už bývalého kapitána New Yorku Islanders Johna Tavaresa. Zo slovenského pohľadu bol najlepší úlovok brankár Jaroslav Halák, ktorý taktiež opustil "ostrovanov" a po brehu Atlantiku sa preplavil o čosi severnejšie do Bostonu.

Najväčší záujem bol už dlho o dvadsaťsedemročného Kanaďana. Najvyššie draftovaný hráč z roku 2009 mal na stole množstvo ponúk, spolu s agentom ich minulý týždeň zúžili na šesť a sám Tavares sa nakoniec rozhodoval medzi dvomi možnosťami. Zostať v klube, v ktorom doteraz odohral celú kariéru v NHL, či sa vrátiť do Toronta, na ktorého predmestí sa narodil a ako malý chlapec sníval o tom, že raz bude obliekať jeho dres. Zvíťazil detský sen. "Išlo ma roztrhnúť. Vedel som, že odísť z Islanders bude veľmi nepríjemná vec, ale nechcel som, aby to ovplyvnilo moje rozhodnutie na šancu hrať doma," povedal. Už predtým zavrhol ponuku San Jose, ktoré mu núkalo za sedemročný kontrakt až 91 miliónov dolárov, čiže o štrnásť viac ako dostal.

Tavares by sa mal stať okamžite lídrom "javorových listov". Podľa slov trénera Mikea Babcocka bude hrať v útoku s dvadsaťjedenročným Mitchellom Marnerom, ktorý sa narodil priamo v Toronte, a o šesť rokov starším Zachom Hymanom. Ten pochádza z Markhamu, niekoľko kilometrov severnejšie. Obom sa v uplynulom ročníku darilo, keď nazbierali spolu s play off 78 respektíve 44 bodov. O post elitného útoku budú súperiť s triom William Nylander, Auston Matthews a Patrick Marleau. Navyše v tíme je po Matthewsovi a Tavaresovi aj tretí top center Nazem Kadri. "Toronto je výborná organizácia s kvalitným tímom, a preto som cítil, že je to správne rozhodnutie," povedal. Tavares odohral v základnej časti NHL 669 zápasov, v ktorých si pripísal 272 gólov a 349 asistencií. V 24 dueloch play off pridal po jedenásť gólov i asistencií. Islanders si z časti vykompenzovali stratu kapitána ziskom skúsených fínskych útočníkov Lea Komarova a Valtteriho Filppulu. Kontrakt predĺžil aj obranca Thomas Hickey.

Aj o Haláka prejavilo záujem niekoľko klubov a nakoniec si vybral Boston, v ktorom sa stretne s trojicou krajanov - Zdenom Chárom, Petrom Cehlárikom a Martinom Bakošom. Bakoš a Cehlárik majú dvojcestné zmluvy, účasť v prvom tíme si môžu vybojovať v predsezónnom kempe. Tridsaťtriročný brankár podpísal dvojročnú zmluvu vo výške 2,75 miliónov dolárov na sezónu. S platom tak išiel dole, v predchádzajúcich štyroch rokoch v Islanders bral priemerný plat 4,5 milióna. Halák bude v Bostone bojovať o post jednotky s Tuukkom Raskom, fínskemu brankárovi robil v uplynulej sezóne náhradníka Rus Anton Chudobin. Ten sa 1. júla stal rovnako ako Halák voľným hráčom a krátko po oznámení dohody slovenského brankára s "medveďmi" sa dohodol na zmluve s Dallasom Stars.

"Na tento podpis sme sa pozerali z každého uhla. Rozprávali sme sa o konkurencii, Tuukkovi by to malo priniesť lepšiu pohodu. Boli tu dni, keď chytal zápasy hneď po sebe a to prináša veľa stresu. Myslím si, že pred dvomi rokmi sme do Vianoc nemali od nášho druhého brankára ani jedno víťazstvo," povedal generálny manažér Don Sweeney.

Zaujali aj ďalšie úlovky. Vlaňajší nováčik a zároveň finalista bojov o Stanleyho pohár Vegas Golden Knights podpísal trojročnú zmluvu s americkým útočníkom Paulom Šťastným, ktorý zarobí 6,5 milióna dolárov ročne. O tridsaťtriročného centra mal záujem aj jeho posledný zamestnávateľ Winnipeg Jets, napokon sa však dohodol s "rytiermi". V NHL doteraz odohral 896 zápasov so ziskom 696 bodov (240+456). Vegas zároveň podpísalo novú dvojročnú zmluvu s útočníkom Ryanom Reavesom a získalo beka Nicka Holdena. Do Philadephie sa po šiestich rokoch v Toronte vracia James van Riemsdyk, ktorý sa dohodol s Flyers na päťročnom kontrakte za 35 miliónov dolárov. Dvadsaťdeväťročný ľavý krídelník prekonal v uplynulej sezóne svoje kariérne maximum v počte strelených gólov, keď zaznamenal 36 presných zásahov a dokopy 54 bodov. V siedmich dueloch play off pridal tri presné zásahy a asistenciu. Výrazné posily do ofenzívy získalo St. Louis v podobe navrátilca Davida Perrona (4 roky, 16 mil.) a Tylera Bozaka (3 roky, 15 mil.). Tridsaťročný krídelník Perron sa vrátil po ročnej anabáze vo Vegas, kde dosiahol osobné rekordy v počte bodov (66) a asistencií (50) v ZČ a bodov v play off (9). O dva roky starší center Bozak hral v uplynulom ročníku v Toronte, kde mal spolu s play off bilanciu 88 duelov a 47 bodov. "Bluesmani" podpísal na rok za 1,75 miliónov dolárov aj brankára Chada Johnsona.

Detroit i Chicago stavili na skúsenosti. Red Wings predĺžili kontrakt s obrancom Mikeom Greenom na dva roky za 10,75 mil. dolárov, útočník Thomas Vanek dostal ročnú zmluvu na tri milióny a brankár Jonathan Bernier trojročnú na deväť miliónov. Chicago priviedlo do bránky Cama Warda (1 rok, 3 mil.), krídelníka Chrisa Kunitza (1 rok, 1 mil.) a obrancu Brandona Manninga (2 roky, 4,5 mil.). Columbus uvoľnil po sezóne dvoch známych obrancov, Ian Cole zamieril do Colorada na tri roky za 12,75 miliónov a Jack Johnson do Pittsburghu na päť rokov dokopy za 16,25 miliónov. Naopak, Blue Jackets vystužili útočné rady príchodom Rileyho Nasha (3 roky, 8,25 mil.). Okrem Vaneka zmenil dres aj druhý Rakúšan Michael Grabner, ktorý zamieril z New Jersey do Arizony. Derek Ryan sa upísal Calgary na tri roky za takmer desať miliónov, do Vancouveru zamieril útočníci Jay Beagle a Antoine Roussel (obaja 4 roky, 12 mi.).

Dresy zmenili aj traja českí hokejisti. Brankár Petr Mrázek pôsobil v uplynulej sezóne v Detroite a Philadelphii, no v tej novej bude hájiť dres Caroliny. Obranca Roman Polák vymenil Toronto za Dallas, kam išli aj brankár Chudobin a útočník Blake Comeau, a veterán Tomáš Plekanec sa po roku vrátil do Montrealu.

Do NHL sa vracia Rus Valerij Ničuškin, obliekať bude dres Dallasu Stars. V roku 2013 si 23-ročného hokejistu vybrali v drafte práve "hviezdy", no po troch rokoch sa vrátil do Európy, keď sa na zmluve dohodol s CSKA Moskva. Za Stars odohral v rokoch 2013-2016 dokopy 166 zápasov, v ktorých si pripísal 64 bodov za 23 gólov a 41 asistencií. Generálny manažér Stars Jim Nill ešte minulý rok uviedol, že očakáva návrat ruského reprezentanta po tom, čo mu vyprší dvojročná zmluva v Moskve. Dokonca si ho chránil na rozširovacom drafte a teraz s ním podpísal dvojročný kontrakt na 5,9 miliónov.

Okrem podpisov voľných hráčov prišlo aj k významným predĺženiam zmlúv. Najviac zaujal obranca Drew Doughty, ktorý súhlasil s predĺžením zmluvy s LA Kings o osem rokov, výška kontraktu znie na 88 miliónov USD. Arizona si poistila švédskych obrancov Olivera Ekmana-Larssona novou osemročnou zmluvou s ročným platom v priemere 8,25 milióna dolárov a Niklasa Hjalmarssona dvojročným kontraktom s ročným zárobkom 5 miliónov. Tampa Bay si upísala služby zadáka Ryana McDonagha sedemročným kontraktom, ktorý začne platiť od sezóny 2019/2020 a americkému hokejistovi prinesie dokopy 47,25 miliónov dolárov. Ruský hokejista Vladislav Namestnikov a klub NHL New York Rangers sa dohodli na predĺžení spolupráce o ďalšie dve sezóny za osem miliónov dolárov. Center Logan Couture podpíše nový osemročný kontrakt v San Jose.

Nové zmluvy podpísala aj dvojica Slovákov. Martin Fehérváry podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s tímom NHL Washington Capitals, ktorý ho draftoval v druhom kole z celkového 46. miesta. Martin Marinčin bude aj v nasledujúcej sezóne v zámorskej NHL súčasťou organizácie Toronta Maple Leafs. S vedením kanadského klubu sa dohodol na ročnom kontrakte na 800.000 dolárov.

V úvodný deň voľného trhu prišlo aj k jednej veľkej výmene. Kanadský center Ryan O'Reilly putoval z Buffala Sabres do St. Louis Blues. "Bluesmani" ho získali výmenou za útočníkov Vladimíra Sobotku, Patrika Berglunda a Tagea Thompsona. Sabres dostali aj voľbu v 2. kole draftu 2021 a podmienenú voľbu v 1. kole budúcoročného draftu. O'Reilly prišiel do Buffala v roku 2015 z Colorada. Dvadsaťsedemročný center si v uplynulej sezóne NHL pripísal 61 bodov (24+37) v 81 zápasoch.

Napriek množstvu uzatvorených kontraktov zostalo na trhu ešte množstvo voľných hráčov a medzi nimi i niekoľko zaujímavých mien. Zo Slovákov je to Tomáš Jurčo, ktorému Chicago nepredložilo kvalifikovanú ponuku, tú naopak dostal Marko Daňo od Winnipegu Jets a čakajú ho rokovania o novej zmluve. Záujem na trhu by mal byť o útočníka Jamesa Neala, ktorý pôsobil vo Vegas, obrancu Calvina de Haana, Patricka Maroona, Anthonyho Duclaira, či skúseného obrancu Brooksa Orpika.