Main Content

Ohlasy z táborov Argentíny a Francúzska pred zajtrajším osemfinále

piatok, 29. jún 2018 12:07 | Autor: TASR

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Kazaň 29. júna (TASR) - Vo francúzskom tábore pred sobotňajším úvodným osemfinálovým zápasom futbalových MS 2018 proti Argentíne najviac rezonovalo meno Lionela Messiho.

Francúzi veria, že ak ustrážia útočníka Barcelony, vybojujú si účasť medzi elitnou osmičkou. Do vyraďovačky postúpili ako víťazi C-skupiny, no herne neoslnili a po bezgólovej remíze s Dánskom si od fanúšikov vyslúžili piskot.

Brankár Steve Mandanda je presvedčený, že proti Argentínčanom sa "Les Bleus" predstavia v oveľa lepšom svetle. "Ak chceme pomýšľať na úspech, musíme podať maximálny výkon, výborne brániť a využiť každú šancu na strelenie gólu. Všetci dobre vieme o kvalitách Messiho. Je to hráč, ktorý je schopný v priebehu niekoľkých minút zmeniť priebeh celého zápasu, s loptou ovláda všetko," zdôraznil Mandanda.

"Mal som možnosť hrať proti Messimu vo vlaňajšom osemfinále Ligy majstrov medzi Parížom St. Germain a Barcelonou. Je jedným z najlepších hráčov na svete a neexistuje nejaký špeciálny recept na to, ako ho zastaviť. Predovšetkým musíme hrať kolektívne, pomáhať jeden druhému. Argentína však nie je iba o Messim. Má vo svojom tíme veľa zvučných mien a jej hráči majú v sebe veľkú hrdosť. Bude to veľmi komplikovaný zápas," zdôraznil francúzsky obranca Presnel Kimpembe.

Argentínčania boli po remíze 1:1 s Islandom a prehre 0:3 s Chorvátskom na pokraji vyradenia, víťazstvo 2:1 nad Nigériou im však napokon zaistilo osemfinálovú miestenku. Francúzov od začiatku šampionátu pozorne sledovali ako potenciálneho súpera. "Pozerali sme každý zápas Francúzska v skupine. Majú veľmi dobrý tím s množstvom individualít v obrane, strede poľa i v útoku. Sú rýchli a vedia sa dostať do prečíslenia. Viacero z nich dobre poznám z pôsobenia v Barcelone. Bude to veľmi ťažké," uviedol Messi.

Argentínski fanúšikovia veria, že v Rusku sa môže zopakovať rok 1978, keď "Albicelestes" v skupine prehrali s Talianmi 0:1, no napokon sa na domácej pôde tešili zo zisku prvého titulu. "Na MS sa favoriti v skupine často trápia, hrajú nevýrazne a postúpia s odretými ušami. V ko fáze však dokážu vystupňovať výkony a neraz dokráčajú až k zisku cennej trofeje," poznamenal Daniel Bertoni, ktorý v roku 1978 skóroval vo finále proti Holandsku (3:1 po predĺžení).

Zápas Francúzsko - Argentína sa začne v sobotu 30. júna o 16.00 SELČ na štadióne v Kazani, v priamom prenose ho odvysiela RTVS na Dvojke. Hlavný rozhodca je Alireza Faghani z Iránu. Víťaz duelu sa vo štvrťfinále stretne s lepším zo súboja medzi Uruguajom a Portugalskom.

osemfinále:

FRANCÚZSKO - ARGENTÍNA, sobota 30. júna, 16.00 SELČ, Kazaň (Kazaň Arena)

hlavný rozhodca: Alireza Faghani (Irán)

predpokladané zostavy:

Francúzsko: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Lucas - Pogba, Kante, Matuidi - Mbappe, Giroud, Griezmann

Argentína: Armani - Mercado, Otamendi, Rojo, Tagliafico - Perez, Mascherano, Banega - Messi, Higuain, Di Maria