Main Content

Žijeme v ére Ronaldovho Realu Madrid, buďme za to radi!

nedeľa, 27. máj 2018 13:54 | Autor: Filip Chudý

Real Madrid vyhral Ligu majstrov
Real Madrid vyhral Ligu majstrov | zdroj: TASR

Najslávnejší svetový klub nielenže potvrdil svoje výsostné postavenie, on ho ešte zvýraznil a prepísal dejiny. Podarí sa vôbec ešte niekomu takýto kúsok?

Komentár Filipa Chudého

Liga majstrov píše svoj príbeh od sezóny 1992/93. Niežeby sa dovtedy nehralo o ušatú trofej, no vtedajší Európsky pohár majstrov bol doslovne iba pre majstrov. Až v prvej polovici 90. rokov minulého storočia sa dnešná zlatá baňa začala meniť na milionársku súťaž, kde ide z veľkej časti o zisk. Ale našťastie sa tiež zachovala aj športová stránka, preto môžeme byť priamymi svedkami najväčšej éry, aká sa v novodobej Lige majstrov zrodila.

Až do minulého roka sme dlho počúvali, že nikto nevie obhájiť ušatú trofej, čo iba svedčí o tom, aká je táto súťaž náročná a vyrovnaná. Lenže prišiel súčasný Real Madrid a nielenže trofej obhájil, čo sa predtým naposledy podarilo najlepšiemu AC Miláno všetkým čias s Baresim a spol. (1989 a 1990), no on získal rovno zlatý hetrik. A to predtým dokázali len Beckenbauerov Bayern Mníchov (1974-76), Cruyffov Ajax Amsterdam (1971-73), no a tiež Di Stefanov Real, ktorý vyhral rovno prvých päť ročníkov EPM.

A hoci Ronaldo a spol. ešte zďaleka neskončili, už teraz sa právom zaradili medzi najlepšie tímy, aké kedy v tejto súťaži pôsobili, ak už nie sú rovno najlepší. Veď vyhrali štyri z ostatných piatich ročníkov a k tomu ešte jedno semifinále. A to všetko v ére, keď túto súťaž hrajú minimálne štyri najlepšie kluby z top líg (Anglicko malo v tejto sezóne päť zástupcov), pričom všetky sú prešpikované vybranými hráčmi z celého sveta. Čiže nie ako v dávnej minulosti, že z každej krajiny hral len majster, pričom v kluboch boli hlavne len domáci hráči.

Nie každý futbalový fanúšik si možno uvedomuje, že je súčasťou písania histórie hry hier, lebo keď budúce generácie budú vyťahovať údaje z tohto nášho obdobia, budú hovoriť o Ronaldovom Reale Madrid. Presne ako sme my teraz vytiahli v predchádzajúcich riadkoch iné slávne spojenia. Kto bol ale lepší, to už nechajme na budúce generácie, nech sa aj oni trápia...

My len môžeme povedať, že Real Madrid je najlepšie mužstvo súčasnosti, pričom jeho jedinými konkurentmi v tejto dekáde sú Bayern Mníchov a FC Barcelona. Veď napr. v ostatných dvoch ročníkoch boli predčasným finále Ligy majstrov súboje bieleho baletu s Bavormi. Ostatné kluby na čele s anglickými, talianskymi, Atleticom či PSG robia čo môžu, no dosiahnutými výsledkami sa k top svetovej trojke nepribližujú, skôr stále vzďaľujú.

Samostatnou kapitolou je Cristiano Ronaldo, ktorý bol šiestykrát za sebou najlepším strelcom najprestížnejšej svetovej súťaže, čím si výrazne priblížil zisk šiestej Zlatej lopty. Ešte tu síce máme MS 2018, no ak dopadnú medzi Ronaldom a Messim patom, Liga majstrov má vždy väčšiu váhu ako liga. Navyše minulé dva svetové šampionáty o zisku Zlatej lopty veľmi nerozhodovali, kým Liga majstrov áno, hoci v roku 2010 to bolo úplne postavené na hlavu...

Pravdou je ale tiež to, že biely balet potrebuje čiastočnú obnovu kádra, pretože už aj na niektorých jeho hráčoch bolo pri oslavách veľkého triumfu vidieť, že nie sú tak hladní za úspechom, ako boli v nedávnej minulosti. To vlastne potvrdili aj ligové výsledky. Správny zásah do kádra a zodpovedné zdvojenie všetkých postov môže spôsobiť, že éra Realu Madrid sa tak skoro neskončí. No zatiaľ si užívajme, že môžeme byť jej súčasťou!