Main Content

Ohlasy pred finále Ligy majstrov z kabín Realu Madrid a FC Liverpool

piatok, 25. máj 2018 11:02 | Autor: TASR

Ohlasy pred finále: Zidane, Klopp, Ronaldo
Ohlasy pred finále: Zidane, Klopp, Ronaldo | zdroj: TASR

Kyjev 25. mája (TASR) - Futbalisti Realu Madrid môžu v sobotu opäť prepísať históriu Ligy majstrov.

V prípade finálového triumfu na Olympijskom štadióne v Kyjeve v súboji s FC Liverpool (20.45 h) dosiahnu ako prvý tím v novodobom formáte súťaže víťazný hetrik. Real je rekordný dvanásťnásobný európsky šampión. Liverpool vyhral najprestížnejšiu klubovú súťaž päťkrát, naposledy v roku 2005.

"Čaká nás tretie finále za sebou a víťazstvom sa zapíšeme do dejín. Sme Real Madrid a stále chceme prekonávať méty. Na sobotu sme nachystaní," vyhlásil kouč Realu Zinedine. Ten sa môže stať prvým koučom, ktorý vyhrá Ligu majstrov trikrát v rade. Madridský klub je vo finále už štvrtýkrát za uplynulých päť rokov, kým ani jeden hráč Liverpoolu sa ešte vo finále LM nepredstavil. "To ale nič neznamená. Hrá sa na neutrálnom ihrisku, na jeden zápas a stať sa môže všetko. Súper urobí maximum, aby nám oslavy prekazil. Skúsenosti idú bokom, rozhodne momentálna forma a dispozícia hráčov," dodal.

Liverpool si na "ušatú" trofej siahol naposledy pred trinástimi rokmi. V pamätnom istanbulskom finále zdolal AC Miláno po nerozhodnom výsledku 3:3 až v rozstrele, keď zmazal trojgólový deficit. V tomto ročníku nastrieľal tím Jürgena Kloppa v súťaži už 40 gólov (s play off 46), najviac zo všetkých. "Vo finále sme zaslúžene, veď je naozaj šialené, koľko sme dali gólov. Dvakrát sme dali v jednom zápase sedem, dvakrát päť a to nie sme Real, Barcelona ani Bayern. Sme Liverpool, chceme sa stále zlepšovať a som hrdý na chlapcov, čo v tejto sezóne dosiahli. V sobotu to môžeme ešte vyšperkovať," vyhlásil Klopp. Jeho ofenzívnym klenotom je v sezóne najmä Mohamed Salah, vpredu ho ideálne dopĺňajú Roberto Firmino a Sadio Mané - spolu zaznamenali v tomto ročníku LM 29 gólov.

Na druhej strane stojí topkanonier Cristiano Ronaldo. Najlepší strelec v histórii LM má šancu vyhrať prestížnu súťaž piatykrát, čo sa ešte nikomu nepodarilo. V tejto sezóne súťaže strelil už 15 gólov. "V sobotu chcem pomôcť tímu, ak sa podarí dať aj gól. Ale najdôležitejšie je vyhrať. Nezáleží na tom, kto skóruje, záleží iba na tom, aby sme písali históriu," tvrdí Ronaldo. "Mám pred Liverpoolom rešpekt. Keď sa dostali až do finále, má to svoj dôvod. Ale myslím si, že Real je lepší. Musíme na ihrisku ukázať svoju silu a využiť skúsenosti."

Ronaldo je jediný hráč, ktorý skóroval v troch finále LM. Vlani dal dva góly do siete Juventusu, v roku 2014 sa presadil s Atleticom Madrid a v roku 2008 ešte ako hráč Manchestru United v súboji s Chelsea. V Kyjeve ho má šancu napodobniť kapitán Realu Sergio Ramos, ktorý sa zapísal do listiny strelcov vo finálových meraniach síl s Atleticom v rokoch 2014 a 2016.

Klopp pred finále uznal, že miernym favoritom je Real. "Je to obhajca a je výnimočné, čo tento tím dosiahol pod Zidanom. Obdivoval som ho ako hráča a teraz mám k nemu obrovský rešpekt ako ku kolegovi. Už len stretnúť ho je niečo úžasné. Ale my si nejdeme do Kyjeva meniť dresy. Chceme ukázať, čo je v nás a hrať futbal. Od začiatku súpera napádať, riskovať, to je náš štýl."

Nemecký kouč túži zlomiť svoju neúspešnú sériu vo "veľkých" finále. Ešte s Borussiou Dortmund jedno vyhral - vo finále Nemeckého pohára 2012, ale v ďalších piatich prišli sklamania. Naposledy už na lavičke Liverpoolu prehral vo finále EL pred dvoma rokmi so Sevillou 1:3.

Paradoxne, ani jeden z finalistov Ligy majstrov v tejto sezóne nezískal domáci titul. Real skončil v La Lige tretí, Liverpool v Premier League na štvrtej priečke. Zidane nemusí pred finále riešiť výraznú absenciu v tíme, v poslednom ligovom kole už nasadil do hry aj dlhšie zraneného Daniho Carvajala. Do kádra Liverpoolu sa prvýkrát od polovice marca vrátil stredopoliar Emre Can, hoci sa s jeho nasadením od začiatku zápasu nepočíta, v poriadku je aj James Milner. Mimo hry je pre problémy s kolenom Alex Oxlade-Chamberlain, rovnako do hry nepôjde ani obranca Joe Gomez a už do apríla zranený Joël Matip.

Duel medzi Realom a Liverpoolom bude reprízou finále EPM z roku 1981, v ktorom v parížskom Parku princov zvíťazili "The Reds" 1:0 gólom Alana Kennedyho. Real a Liverpool odohrali doposiaľ päť vzájomných zápasov - všetky v LM resp. EPM. Liverpool triumfoval v troch dueloch, dvakrát sa tešil z víťazstva Real. Naposledy sa stretli v skupinovej fáze LM 2014/2015, oba zápasy sa vtedy skončili víťazstvom Realu. Bilancia Realu proti anglickým tímom je 15 víťazstiev, 11 remíz a 11 prehier. bilancia Liverpoolu proti španielskym tímom 14 víťazstiev, 12 remíz a 11 prehier. Pre Real to bude celkovo 31. finále v klubových súťažiach UEFA, pre Liverpool jubilejné dvadsiate.

Finále na Olympijskom štadióne v Kyjeve s kapacitou 68.000 miest povedie z pozície hlavného rozhodcu Srb Milorad Mažič. Priamy prenos vysielajú RTVS i Digi Sport.

Finále Ligy majstrov 2017/2018 - Kyjev

Real Madrid - FC Liverpool

Rozhodujú: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všetci Srb.)

predpokladané zostavy

Real Madrid: Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Modrič, Casemiro, Kroos, Isco - Benzema, Ronaldo

FC Liverpool: Karius - Alexander-Arnold, Van Dijk, Lovren, Robertson - Milner, Henderson, Wijnaldum - Mané, Firmino, Salah