Main Content

Preview playoff o postup do EL: Lokomotiv Moskva - Spartak Trnava

štvrtok, 18. august 2011 13:37 | Autor: Jakub Vaverka

Preview playoff o postup do EL: Lokomotiv Moskva - Spartak Trnava
Preview playoff o postup do EL: Lokomotiv Moskva - Spartak Trnava | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Trnavčania prežívajú jednu z najlepších sezón v pohárovej Európe v novodobej histórii, keď sa im v Európskej Lige podarilo prejsť už cez troch súperov.

začiatok zápasu: 18,00 - zápas sa dá sledovať jedine cez internet

Najprv za sebou nechali horkokrvnú Zetu Golubovci, neskôr aj nevyspytateľný KF Tirana a v treťom predkole Spartakovci prešli cez vysoko favorizovaný Levski Sofia.  Prichádza kapitola číslo štyri, ktorá predstavuje nie príliš atraktívny, ale veľmi ťažký Lokomotiv Moskva, ktorý si v dueloch s Trnavou nič iné ako víťazstvá nepripúšťa.  Prvý zápas má výkop dnes o 18:00 hodine na umelej tráve v Lužnikách, kde sa v roku 2008 konalo aj finále Ligy Majstrov.

Z tábora Lokomotivu

„Železničiari“ sú už v plnom nasadení. Ruská najvyššia súťaž totiž prechádza tento rok na tradičný európsky systém jeseň-jar a tak ruské kluby musia odohrať počas tejto sezóny viac ako 40 stretnutí (sezóna trvá netradične až 1,5 klasickej sezóny).

Lokomotiv vymenil pred začiatkom sezóny trénera.  Mužstva sa ujal Portugalčan Couceiro, ktorý sa snaží svojmu tímu vštepiť technický štýl hry založený na rýchlych prihrávkach a priamočiarom postupe do útoku. V poslednom čase sa to však Moskovčanom príliš nedarí praktizovať priamo na ihrisku a faktom je, že posledné dva ligové zápasy remizovali zhodne 0-0. Teda výsledkami, s akými rozhodne nie sú spokojní.

Ani nepresvedčivé výkony z posledného obdobia však nič nemenia na tom, že Lokomotiv Moskva je v súboji s Trnavou jasným favoritom na postup a to si uvedomujú aj v samotnom tábore ruského zástupcu. Slovenský reprezentačný stopér Ján Ďurica, ktorý je platným hráčom Lokomotivu  podľa očakávania prezradil, že v dueloch so Spartakom v Moskve neakceptujú nič iné ako jasný postup.

Z tábora Spartaka Trnava

Spartakovci majú v prebiehajúcej sezóne dve tváre - európsku a domácu. Trochu nečakané ale potešujúce úspechy v Európskej Lige sme už spomínali. Je tu však aj domáca liga, ktorá robí červeno-čiernym fanúšikom mierne vrásky na čele. Ide o to, že výborné výkony z európskych trávnikov nedokážu Raška a spol. preniesť aj na domácu scénu, čo sa potvrdilo aj uplynulý víkend, keď Trnava hostila Senicu a aj napriek naoko jasnej prevahe sa zverencom trénera Hotycha nepodarilo dotiahnuť zápas do víťazného konca. Dnes však treba hodiť ligové nezdary za hlavu a sústrediť sa na prvý z dvojice duelov, ktorý môže, s dávkou nadsázky, zmeniť históriu Spartaka.  Pre každý slovenský tím by bol totiž postup do skupiny Európskej Ligy veľkých úspechom.  Lokomotiv Moskva budí na prvý pohľad obrovský rešpekt, no zároveň ide o protivníka, ktorý patrí do skupiny mužstiev, cez ktoré sa dá prejsť. 

Trnavčania sa žiaľ nemôžu na horúcej ruskej pôde spoľahnúť na aktuálne najlepšieho strelca Európskej Ligy Ladislava Tomačeka, ktorý musí stáť kvôli žltým kartám. Zastúpiť ho však môže nová posila Tomáš Oravec, ktorý skóroval už vo víkendovom zápase proti Záhorákom. Skúsenosti má z dôležitých zápasov dostatok, keďže v minulej sezóne si zahral so Žilinou v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Ideálny scenár

Všetkým nám je jasné, že štvrtý tím z uplynulého ročníka Corgoň Ligy nečaká prechádzka ružovou záhradou ale práve naopak, boj o každý kúsok či dokonca centimeter ihriska. Trnava má vo svojich radoch bojovníkov o to niet pochýb.  V takomto ťažkom zápase však bude potrebná aj pekná dávka šťastia.  Ideálne by bolo, keby Bílí Andelé neprehrali viac ako jeden gól, čo by predstavovalo hrateľný výsledok do domácej odvety. Na mieste trénera Pavla Hoftycha by sme zvolili na úvod defenzívnejšiu taktiku zameranú na prehustený stred poľa a s nakopávanými loptami na Tomáša Oravca.  Akúkoľvek taktiku trnavský kormidelník zvolí, treba dúfať, že bude úspešná.

Predpokladané zostavy
Lokomotiv –  Guilherme - Šiškin, Manuel Da Costa, J. Ďurica, Janbajev - Ozdojev, Glušakov -Caicedo, Loskov ,Syčov – Maicon
Spartak Trnava – Raška- Diallo, Koubský, Gross, Ľ. Hanzel - R. Procházka, Karhan, M. Kaščák, M. Vyskočil ,Bicák- Oravec


Ako tipovať

V zápasoch Lokomitivu Moskva veľa gólov v poslednom obodbí nepadá. Posledné dva ligové zápasy Moskovčanov skončili zhodne 0-0. Ak budú hrať Trnavčania v obrane zodpovedne a nedostanú rýchly inkasovaný prvý gól v môže sa udiať zaujímavá zápletka. Myslíme si, že tip na nižší počet gólov, čiže výsledky 0-0, 0-1, 1-0, 1-1, 2-0 či 0-2 sú najreálnejšie.

Náš tip: padne menej ako 2,5 gólu