Main Content

Predstavujeme súpera Trnavy v playoff EL: Lokomotiv Moskva

streda, 17. august 2011 14:13 | Autor: Jakub Vaverka

Predstavujeme súpera Trnavy v playoff EL: Lokomotiv Moskva
Predstavujeme súpera Trnavy v playoff EL: Lokomotiv Moskva | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk

Trnavčania si vzhľadom na atraktívnosť súboja do play off Európskej Ligy želali Glasgow Rangers, anglický Fulham alebo lisabonský Sporting. Proti týmto súperom by však veľa šancí nemali, čo uznal aj kormidelník Spartaka Pavel Hoftych.

Lokomotiv Moskva tiež nepatrí medzi jednoduchých protivníkov, no je rozhodne prijateľnejší a to napriek tomu, že rozpočty slovenského a ruského klubu by sme sa ani neodvážili porovnávať.

Spartak svoju misiu už splnil. Fakt, že prešiel predkolami cez troch náročných súperov hovorí sám za seba a postup do hlavnej skupiny by bol už len povestnou nádhernou čerešničkou na torte. Zaujímavé je, že útočník Ladislav Tomaček je aktuálne najlepším strelcom Európskej Ligy a na otázku, kedy si kúpi auto povedal, že keď Trnava vyhrá Európsku Ligu.

Pravda je taká, že pred jedným z dvoch posledných slovenských zástupcov v pohárovej Európe stojí veľmi náročný súper. Trnava je však schopná pri 100% koncentrácii a s vypätím všetkých síl hráčov na ihrisku “Lokomotivu“ zdolať. Dôležitý bude hlavne prvý zápas, ktorý sa hrá v moskovských Lužnikách na umelej tráve. Trnavčania, rovnako ako celé Slovensko by chceli, aby postupová nádej žila aj po úvodnom dueli.

Účinkovanie v pohárovej Európe v minulej sezóne

Železničiari boli v minulej sezóne nasadený do štvrtého predkola Európskej Ligy a trúfali si minimálne na skupinu. Ich očakávania nenarušil ani žreb, ktorý im pred rokom nadelil druholigový švajčiarsky tím Lausanne Sport. Rusi boli rovnako ako aj tento rok proti Trnave jasným favoritom, no po prvom zápas, ktorý skončil 1-1 si uvedomili, že Švajčiari kožu lacno nepredajú. V odvete sa zrodil takisto výsledok 1-1 a keď sa tímy netrafili do čierneho ani v predĺžení nasledovali penalty.

V nervydrásajúcom rozstrele tím Jána Ďuricu zlyhal a vypadol. Minuloročné účinkovanie v pohárovej Európe je teda pre Lokomotiv obrovským sklamaním, ktoré chcú zverenci portugalského trénera Josého Couceira prelomiť tento rok proti Spartaku. Dúfame, že sa im to nepodarí.

Forma


Lokomotíva odohrala v ruskej Premier Lige už 20 zápasov, v ktorých sa tešila z 8 výhier, 6 prehier a 6 remíz. Táto bilancia jej stačí na ôsmu priečku so ziskom 30 bodov. V posledných dvoch ligových zápasoch však moskovský klub neskóroval. Najprv doma len remizoval 0-0 s Krylyou a o týždeň neskôr sa rovnaký výsledok zrodil aj v súboji s Volgou vonku.

Fanúšikovia

Priaznivcov Lokomotivu Moskva rozhodne nemožno zaradiť medzi najvernejších, či najpočetnejších. V rámci moskovských klubov na tom síce nie sú najhoršie, no priemer 11 tisíc fanúšikov na štadióne, ktorý pojme 84 745 platiacich ľudí nie je veru chválitebný. Trnava sa teda na rozdiel od 3. kola proti Levski Sofia nemusí obávať búrlivého publika súpera. Je však otázne, či práve skvelá atmosféra v Sofii nezohrala dôležitú úlohu aj vo výkone nabudeného Spartaku.

Aktuálny káder

Brankári: Guilherme, Anton Amelčenko
Obrancovia: Taras Burlak, Branko Ilič, Manuel da Costa, Andrej Ivanov, JÁN ĎURICA, Roman Šiškin, Ruslan Nachušev, Renat Janbajev
Stredopoliari: Alberto Zapater, Dmitrij Tarasov, Denis Glušakov, Senijad Ibričič, Dmitrij Loskov, Vladislav Ignatiev, Dmitrij Torbinskij, Magomed Ozdojev, Stanislav Ivanov, Alan Gatagov
Útočníci: Dmitri Syčov, Victor Obinna, Aleksandr Marenič, Baye Djiby Fall, Felipe Caicedo, Alexander Minčenkov, Maicon

Vizitka

Názov: FC Lokomotiv Moskva (Rus.)
Rok založenia: 1923
Štadión/kapacita: štadión Lokomotiv v Moskve/28 800 miest
Klubové farby: červená, zelená, biela
Prezidentka: Oľga Smorodskaja (Rus.)
Tréner: José Couceiro (Portug.)
Najväčšie úspechy: semifinalista Pohára víťazov pohárov v sezónach 1997/1998 a 1998/1999 Domáce súťaže: dvojnásobný majster krajiny (2001/2002 a 2003/2004), dvojnásobný víťaz Sovietskeho pohára a päťnásobný Ruského pohára