Main Content

WTA: Cibulková do štvrťfinále dvojhry v Ponte Vedra Beach

štvrtok, 8. apríl 2010 10:57 | Autor: TASR

WTA: Cibulková do štvrťfinále dvojhry v Ponte Vedra Beach
WTA: Cibulková do štvrťfinále dvojhry v Ponte Vedra Beach | zdroj: SITA

Slovenská tenistka Dominika Cibulková štvrtý raz v tejto sezóne a osemnásty celkovo postúpila do štvrťfinále dvojhry na hlavnej profesionálnej úrovni.

V stredajšom stretnutí osemfinálového 2. kola singlovej súťaže na turnaji WTA Tour MPS Group Championships v Ponte Vedra Beach na Floride (International, dotácia 220 000 USD, zelená antuka) zvíťazila ako trojka tohto podujatia nad nenasadenou Ruskou Allou Kudriavcevovou za 80 minút presvedčivo 6:3, 6:3. Obe nastúpili s tohtoročnou štatistikou 12:7 podľa databázy Tenisovej asociácie žien.

Dvadsaťdvaročnú Moskovčanku Kudriavcevovú, momentálne 78. vo svetovom rebríčku, zdolala Cibulková premiérovo. Dosiaľ s ňou mala bilanciu 0:3 - bez výnimky z tvrdého povrchu. Naposledy jej podľahla 28. októbra krátko po zotavení z únavovej zlomeniny rebra: na podujatí ITF s dotáciou 100 000 USD vo francúzskom Poitiers získala iba dva gemy (2:6, 0:6).

"Určite nie je ľahké nastupovať proti súperke, s ktorou máte bilanciu 0:3, ale brala som to tak, že antuka môže byť mojou výhodou. Našťastie, napokon sa to aj potvrdilo. Taktiku som založila na tom, že musím robiť čo najmenej nevynútených chýb a dostať ju tým pod tlak. Podarilo sa mi to: Kudriavcevová najmä v druhom sete zjavne už nevedela ako na mňa, chcela to rýchlo zabíjať a kazila. Keď som ju udržiavala v pohybe a ona nemala tie loptičky na ruke, tak som mala prevahu. Najdôležitejší bol gem za stavu 1:1 v druhej časti, keď mi hrozil brejk, ale udržala som si podanie a tým som ju akoby zlomila," povedala D. Cibulková pre agentúru SITA.

Semifinalistka parížskeho grandslamového Roland Garros 2009 Cibulková si v stredu okamžite vypracovala náskok 2:0 a potom cez jeden odvrátený brejkbal upravila na 3:1. Na príjme v deviatom geme využila druhý setbal. Na začiatku druhej časti viedla Slovenka 1:0 a ako returnujúca 40:30, po chvíli však - už za stavu 1:1 - sama čelila hrozbe straty podania. Situáciu však zvládla, vzápätí únikom na 3:1 naznačila riešenie vo svoj prospech a strata servisu za stavu 5:1 už na tom nič nezmenila. V deviatej hre Cibulková premenila hneď úvodný mečbal. Tento rok práve z náskoku 5:1 raz prehrala set a v jednom prípade aj celý zápas: "Pravdupovediac, aj som si uvedomila, že je tu znova ten stav. Nepripustila som si však, že by sa znova niečo také mohlo opäť stať. V tom poslednom geme som zahrala aktívne a dobre."

Zverenkyňa Jaroslava Bulanta , teraz 29. v renkingu (bola už aj na 12. pozícii) si v piatok medzi najlepšími ôsmimi zmeria sily so šestkou "pavúka" Aleksandrou Wozniakovou, 39. v počítačovom poradí (v minulosti najvyššie 21. priečka). Kanaďanku premohla pred troma rokmi v americkom New Havene hladko 6:0, 6:3. Teraz pôjde o duel neúspešných finalistiek ostatných dvoch ročníkov tohto turnaja. Wozniaková vlani v súboji o titul nestačila na Dánku Caroline Wozniackú, Cibulková predminulý rok ešte počas sídlenia tohto podujatia v Amelia Island nestačila na Rusku Mariu Šarapovovú. Vlani sa v Ponte Vedra Beach lúčila vo štvrťfinále, v ktorom v troch setoch prehrala s Ruskou Jelenou Vesninovou.

"Na ten zápas proti Wozniakovej spred troch rokov si už sotva pamätám. Je nepríjemná najmä v tom, že má rada priamky, nízke lopty. Taká je však vlastne aj moja hra. Rovnako ako dnes Kudriavcevovú ju budem musieť nechať behať po kurte, zvládnuť to v dlhých výmenách, ktoré mne na antuke vyhovujú. Podržal ma servis i return a dúfam, že to tak bude aj v piatok," skonštatovala D. Cibulková, ktorá síce zaregistrovala, že okrem nej a Kanaďanky nie je v dolnej polovici žrebu už žiadna nasadená hráčka, odmietla sa však v predstihu pozerať za štvrťfinále: "Všimla som si, že je to tam prečistené, semifinále je však ešte ďaleko. Je to nepochybne motivácia navyše, ale ono sa stáva, že keď si príliš uvedomujete šancu a máte nejakú vidinu, tak sa vám prestane dariť. Nechcem teda vôbec rozmýšľať dopredu. Beriem tento turnaj v prvom rade ako rozohrávku pred tými veľkými a som rada, že mi prvé dva zápasy na antuke v tejto sezóne vyšli." O svojom zdravotnom stave Cibulková uviedla: "Slabiny pocítim vždy pri prechode na antuku, ale zatiaľ je to v pohode. Akurát si ich pre istotu tejpujem, aby to nebolo horšie."

Dvadsaťročná Bratislavčanka Cibulková už má istotu 70 bodov do rebríčka a šeku na 5340 dolárov. Do miestneho štvrťfinále sa prebojovala aj vo štvorhre po boku Japonky Ajumi Moritovej, a to už v utorok. Pre fedcupovú reprezentantku SR je zatiaľ maximom v roku 2010 vo dvojhre semifinálovú účasť začiatkom marca v mexickom Monterrey.

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):
Dominika Cibulková (3-SR) - Alla Kudriavcevová (Rus.) 6:3, 6:3 za 80 minút

Cibulková vo štvrťfinále na hlavnej profesionálnej úrovni (zatiaľ 18-krát):
2010: Auckland, Sydney, Monterrey (napokon až semifinále), Ponte Vedra Beach (ešte môže postúpiť ďalej)
2009: Ponte Vedra Beach, Charleston, Roland Garros - Paríž (semifinále), Bastad
2008: Gold Coast, Dauha, Amelia Island (finále, terajší turnaj v Ponte Vedra Beach), Stanford, Montreal (finále), Peking, Moskva
2007: Praha, Štokholm, Kuangžu (semifinále)