Main Content

Dvojzmysly malého pohára: Alebo, čo sa šíri futbalovým Slovenskom?

nedeľa, 29. apríl 2018 16:33 | Autor: Filip Chudý

Nestor El Maestro na tribúne
Nestor El Maestro na tribúne | zdroj: TASR

Aj tento futbalový týždeň potvrdil, že nám hustne atmosféra. Tentoraz priliala olej do ohňa disciplinárka, čo spustilo rôzne šuškandy.

Komentár Filipa Chudého

Blížiaci sa koniec sezóny výrazne stupňuje napätie. Ani nie tak v boji o titul, hoci miliónovými nákupmi posilnený Slovan podľa slov svojho trénera ešte nič nevzdáva. No takého vyjadrenia mali znieť už pred jarnou časťou, nie keď porazím svojho rivala počas apríla až na štvrtý pokus a za desať jarných kôl naňho stiahnem iba jeden bod. Ale možno v Bratislave vedia, ako stiahnuť zvyšných osem bodov za tri kolá...

Horúco je hlavne vďaka rôznym prípadom, ktoré končia na disciplinárke, či u komisie rozhodcov. Samozrejme, podnety pre ne prichádzajú zo stretnutí, kde hustne atmosféra.

Zrejme najvážnejší prípad, aspoň podľa výšky trestu určite, sa stal po semifinále Slovenského pohára Trnava – Slovan. Vtedy tréner Nestor El Maestro vyslovil už legendárne slová o malom, nezaujímavom a nedôležitom pohári. Za to dostal jednozápasovú stopku a pokutu 6 000 eur.

Pri všetkej úcte ku kompetentným, oni týmto rozhodnutím o treste prestrelili oveľa viac ako trnavský tréner. Ak mu naparili za toto šesť litrov, ako potom mohol jeden južnejší klub za takmer neustále porušovanie pravidiel (aj zákonov) na tribúnach, kde je to až príliš často červeno-bielo-zelené, a za viaceré prešľapy usporiadateľskej služby dostať po najznámejšom tohtosezónnom prípade pokutu len 4 500 eur? A navyše bez uzatvorenie čo i len tej najproblematickejšej tribúny.

Potom sa nemožno čudovať, že zákulisím lietajú reči o južných tlakoch na trest pre El Maestra, o možnom uzatvorení štadióna v zápase Trnava – DAC (aj preto Spartak verejne prosil fanúšikov, aby na Pasienkoch nič nevyviedli...), či o chcení jednej strany, aby spomínaný duel pískal zahraničný rozhodca. Či by mal byť napr. z Maďarska, to nevieme.

Je výborné, že aj podobné šuškandy sa šíria futbalovým Slovenskom, lebo to hovorí o tom, že naša krajina žije domácim futbalom. Horšie je už to, ak sa používa dvojaký meter u tých, čo majú strážiť futbalové zákony.

Preto mali páni z disciplinárky oveľa lepšie zvážiť, aké tresty a za čo už v tejto sezóne (ne)porozdávali. Lebo potom by sa nemohlo stať, že jednotlivec dostane pokutu, ktorá je mimoriadne vysoká aj pre peňaženku ligového trénera. A to povedal len svoj názor bez vulgarizmov, pričom minimálne dobré meno súpera určite nepoškodil, lebo Slovan veľký je a na národný pohár sa sústrediť musí.

Ak sa odteraz bude takto pristupovať ku každému prípadu, potom už teraz ľutujeme Ivana Kmotríka ml. Veď ak mu muži zákona dokážu známy prípad z trnavského štadióna, disciplinárke bude musieť potom asi zaplatiť Šporarom. Nie je malý pohár ako malý pohár...