Main Content

Skutky sa stali, vďaka za to! Hneď je náš futbal atraktívnejší

nedeľa, 22. apríl 2018 13:52 | Autor: Filip Chudý

Nestor El Maestro
Nestor El Maestro | zdroj: TASR

Dostávame sa do úplného záveru tejto sezóny, s čím hustne aj atmosféra. Ale buďme radi, už dávno nebola okolo nášho futbalu taká šou.

Komentár Filipa Chudého

Za štyri týždne máme tento ročník Fortuna ligy za sebou, ak teda nerátame rôzne baráže, ktoré boli vymyslené. No už teraz sa dá povedať, že tohtosezónne ligové divadlo je oveľa zaujímavejšie, ako tri minulé ročníky dohromady. Ale neberte to ako veľkú pochvalu, lebo kto nemá pamäť akváriovej rybičky, ten dobre vie, že latka bola postavená veľmi nízko a preskočiť sa dala aj bez použitia flopu.

Atraktivitu súťaže a vlastne celého nášho klubového futbalu zvyšuje okrem nového formátu ligy hlavne to, že výrazne stúpla nervozita vyplývajúca z dôležitosti. To spôsobuje rôzne zaujímavé vyjadrenia a skutky predstaviteľov klubov, ktoré sa stali.

Už veľmi dávno nebola v slovenskom klubovom futbale taká šou, ako je teraz. Slovan a Trnava sú naše najväčšie a najslávnejšie kluby, dlhoroční rivali, lenže dlhé roky sa medzi nimi skutočne nič vážne nestalo a nedialo. Maximálne tak verejnosť diskutovala kdesi pri pive či anonymne za klávesnicou o nadštandardných vzťahoch medzi Ivanom a Vladom...

Až prišla táto sezóna, kde sa zrazu obaja dostali do vzájomného súboja o titul a tiež si zmerali sily v predčasnom finále Slovenského pohára. Oba kluby si začali posielať „pozdravy“ od momentu, ako sa tento stav začať rysovať. Jedna strana si rypla do „prestupových bombe“, druhá hovorila o možnej hanbe, ak sa nevyužije veľký náskok. A už sa to viezlo, čo derby apríl iba zvýraznil.

V každom prípade treba oceniť, že trnavský tréner Nestor El Maestro doniesol do našej ligy okrem úspešného pragmatizmu aj neortodoxné vyjadrovanie. Obe ingrediencie potreboval náš futbal ako soľ. Európske výsledky slovenských klubov totiž ukázali, že protežovaný smer z minulých ročníkov na svetelnej tabuli po 90 pohárových minútach až taký pekný nie je... A prázdne reči na tlačovkách už nikoho nezaujímajú. Ak si náš futbal z toho zoberie to potrebné, v budúcnosti sa El Maestrovi ešte poďakujeme.

Našej lige ale nepomohla len zvýšená dôležitosť najväčších slovenských derby. Na pikantnosti jej pridala aj po dlhých rokoch vysoká pozícia Dunajskej Stredy, čo má pre Slovákov hlbší obsah...

Z plynu neubrali v Žiline a Trenčíne, len je proste na ligovej trati trochu iná premávka, ako bola v minulých rokoch, na čo budú musieť aj tieto kluby zareagovať správnou výmenou pneumatík v boxoch. Horší, minimálne oproti minulej sezóne, nie je ani Ružomberok, lenže čo pred rokom stačilo na bronz, teraz len na koncové svetlo v boji o titul.

Vďaka za tento ročník a hlavne skutky v ňom, ktoré vyplývajú z tvrdej a úspešnej práce a menej prázdnych fráz a slov. Hneď je náš futbal atraktívnejší.