Main Content

Rozhovor s Lukášom Haraslínom: Debutom na San Sire sa mi splnil sen

sobota, 28. apríl 2018 11:05 | Autor: Timotej Gašper

Lukáš Haraslín
Lukáš Haraslín | zdroj: TASR

Má len 21 rokov, no za sebou už seniorský debut na San Sire, skúsenosti z poľského futbalu ale aj vážne zranenie. O nielen spomenutých veciach sa v rozhovore pre Šport7.sk rozrozprával reprezentant do 21 rokov a hráč Lechie Gdansk, Lukáš Haraslín.

Váš premiérový odchod do zahraničia prišiel ešte v dobe, kedy ste hrávali v mládeži Slovanu Bratislava. Ako si na to obdobie spomínate?

„Tak na jednej strane to bolo niečo super, ale na druhej strane som mal tiež trošku obavy. Predsa len v mladom veku odísť sám do zahraničia je vždy niečo nové, ale rýchlo som si zvykol.

V roku 2013 ste teda prestúpili do Talianska, ktoré je považované za jedno z najlepších miest pre rozvoj mladých hráčov na svete. Ako ste to vtedy vnímali?

„V Taliansku som bol veľmi spokojný. Mal som tam všetko čo som potreboval a myslím si, že na vývoj mladých hráčov je Taliansko skvelým miestom.“

Parma bola respektíve je v Taliansku veľmi známy klub s bohatou históriou, ktorého akadémia poslala do sveta viacero legiend na čele s Gianluigim Buffonom. V čom bol z vášho pohľadu tamojšia akadémia výnimočná?

„Tak to ťažko povedať. Ako som spomínal skôr, Taliansko bolo super. Akadémia v Taliansku bola tiež skvelá a ponúkala skvelé podmienky pre vývoj mladého hráča.“

Váš debut v Serie A prišiel na San Sire proti AC Miláno. Aké to bolo pre mladého hráča nastúpiť do takého zápasu?

„Bol to môj splnený sen. Raz som bol na San Sire ešte ako divák a zhodou okolností tiež na zápase AC Miláno – Parma. Vtedy som si povedal, že tu chcem raz hrať a nakoniec sa mi to aj podarilo, za čo som nesmierne rád.“

Parmu však po sezóne 14/15 z finančných dôvodov vyradili zo Serie A a spadla až do najnižších líg. Ako si spomínate na tú nepríjemnú situáciu v klube?

„Áno, Parma žiaľbohu skončila tak ako skončila, ale teraz sa už vracia a stále patrí medzi špičku talianskych klubov, čo mňa osobne teší.“

V lete 2015 ste prestúpili do poľskej Lechie Gdansk, mal váš odchod spojitosť aj s pádom Parmy?

„Tak áno, aj kvôli tomu som napokon odišiel.“

V Poľsku ste už začali nastupovať pravidelne na seniorskej úrovni. Ako teda hodnotíte kvalitu či náročnosť Ekstraklasy?

„Myslím si, že poľská liga je veľmi fyzicky náročná a má taktiež dobrú kvalitu.“

Počas minulého leta prišlo nešťastné poranenie kolena, kvôli ktorému ste museli byť mimo hry prakticky až do februára tohto roku. Aké to bolo vrátiť sa na trávnik po tak dlhom čase?

„Bolo to pre mňa sklamanie. Bol som z toho smutný, no prvé čo som si povedal bolo, že sa chcem vrátiť späť na trávniky a teraz som už veľmi rád, že som späť a že znovu hrávam.“

Ako sa vlastne treba v mladom veku vysporiadať s tak vážnym zranením, ktoré si vyžaduje dlhú rekonvalescenciu?

„Treba myslieť pozitívne. Netreba myslieť hneď na najhoršie i keď zo začiatku to je ťažké, pretože keď vy ležíte s vyloženou nohou a vidíte, ako dávajú zápas v televízore, tak je to trošku ťažké. Ale už je to za mnou a za to som veľmi rád.“

Aktuálne ste späť v zápasovom kolotoči, no s klubom musíte bojovať v skupine o udržanie. Aké sú teda ciele do posledných kôl ligy?

„Samozrejme chceme sa udržať v lige, no vieme, že to bude náročné. My však máme dobré mužstvo a ukážeme našu kvalitu.“

Ako člen reprezentácie do 21 rokov ste v oboch zápasoch prispievali k výhram nad Albánskom. Ako vidíte šance na postup?

„Všetci vieme, ako to vyzerá v našej skupine. Taktiež vieme, čo všetko musíme pre to urobiť. Pevne veríme, že sa nám to podarí a dostaneme sa aspoň do tej baráže, keďže Španieli vedú skupinu.

Kde sa vidí Lukáš Haraslín o pár rokov?

„Kde sa vidím to ťažko povedať. Pre mňa je dôležité, aby som hral futbal na vysokej úrovni, pretože to mi robí radosť.“

Z VOLEJA:

Kečup x Horčica

Horčica

Porsche x Lamborghini

Porsche

Slovenský rap x Český rap

Slovenský rap

Marvel x DC Comics

Playstation (smiech)

Nike x Adidas

Adidas