Main Content

Trnava už majstrom je: Alebo aká teória ju o titul pripraví?

nedeľa, 18. marec 2018 19:02 | Autor: Filip Chudý

Spartak Trnava a majstrovský pohár
Spartak Trnava a majstrovský pohár | zdroj: TASR

Značná časť futbalovej jari je už z nami, pričom Trnava si svoj náskok ešte zvýšila. Zdá sa, že nielen boj o titul je vybavený...

Komentár Filipa Chudého

Začala sa jediná prestávka počas jarnej časti tohto ročníka Fortuna ligy, čiže kluby dostali poslednú malú šancu niečo vo svojom prejave vylepšiť. V nabitom zápasovom programe sa to totiž dá urobiť len ťažko. Najviac táto pauzička môže pomôcť tým, čo sú namočení v boji o záchranu a tiež zatiaľ na jar neúspešným. Vo fortunaligovom prípade ide o momentálne tri posledné kluby tabuľky, hoci ViOn-u sa boj o záchranu (zatiaľ) netýka.

Ak sa nestane menší zázrak, iba Prešov a Senica si to rozdajú o to, kto dostane šancu na záchranu v baráži. Alebo verí niekto tomu, že tieto dva kluby získajú za osem zvyšných kôl o minimálne 10 bodov viac ako súperi pred nimi, zvlášť, keď za 24 zápasov ich získali len 16 a 15?

Aj z tohto pohľadu by mal byť oveľa zaujímavejší boj o titul, lenže popravde, žiaden nie je! Trnava už totiž titul prakticky vyhrala. Teraz síce niekto môže namietať, že matematicky to vybavené nie je, lenže futbalová matematika hovorí niečo iné. Boli sme síce už svedkami občasných príkladov, že jasný líder na jar prešustroval veľký náskok, lenže v týchto prípadoch išlo o kluby, ktoré začali bodovo krívať už od úvodu jari. Trnava? Máme za sebou viac ako tretinu jarnej časti, pričom svoj náskok oproti jeseni ešte o bod zvýšila, čo hovorí za všetko.

Do konca súťaže zostáva osem kôl, hrá sa o 24 bodov a náskok lídra je 10-bodový. To sa reálne naozaj nedá zmazať, pretože iba rojko môže veriť tomu, že Trnava začne zrazu všetko prehrávať a Slovan už len vyhrávať. Trnavčania sú totiž v takej pohode, že si svoje povinné body uhrajú a viac naozaj asi nepotrebujú.

Jedinou akou takou teóriou, ktorá by Spartak pripravila o už takmer istý titul je tá, že v ďalšom kole prehrá v Dunajskej Strede, Slovan porazí „doma“ Ružomberok a následne vyhrá aj derby vonku. Potom by to totiž boli už „len“ štyri body a Trnavčanov by mohla nebezpečne bolieť hlava z počítania... Lenže to by potom ešte belasí museli šesťbodovo zvládnuť aj následný dvojzápas s Trenčínom a spartakovci zakopnúť aspoň raz s Ružomberkom. Až potom by prišiel priamy súboj Slovan – Trnava o prvé miesto a zrejme aj titul. Ako je to reálne, to si vyhodnoťte každý sám. Ale ako vidieť, je tam príliš veľa „keby vecí“.

Jedinou skutočne napínavou záležitosťou vo zvyšných kolách môže byť tak asi iba to, kto si vybojuje dve priame miestenky do Európskej ligy, pričom, ako sme už napísali dávnejšie, Slovan je tutovka. Veď ten neskončil v minulých sezónach mimo stupňa víťazov ani vtedy, keď hral zle, takže dobrá hra a výkony ho o to ťažko pripravia...


Dúfajme, že aspoň boj o pohárovú Európu bude mimoriadne zaujímavý, hoci Ružomberok a Trenčín sa musia rýchlo spamätať, aby sa ho už v nadstavbe vôbec zúčastnili. Boj o titul a istú záchranu až taký náboj zatiaľ nemá, pričom asi ani mať nebude, ale bodaj by sme sa pre dobro Fortuna ligy hlboko mýlili a potrebné vzrušenie by bolo ešte na oboch póloch tabuľky.