Main Content

Postupová matematika: Čo potrebujeme na víťazstvo v našej skupine?

piatok, 16. február 2018 13:33 | Autor: Martin Gregor

Postupová matematika ZOH 2018
Postupová matematika ZOH 2018 | zdroj: TASR

Len málokto veril, že Slovensko bude po úvodných dvoch zápasoch na hokejovom turnaji zimných olympijských hier v Pjongčangu 2018 v hre o prvé miesto vo svojej skupine, ktoré zaručuje priamy postup do štvrťfinále turnaja.

Slovenskí hokejisti po výhre 3:2 nad Rusmi a prehre 1:2 s Američanmi môžu vo svojej základnej skupine B skončiť na prvom, ale aj poslednom mieste.

Systém turnaja spočíva v rozdelení 12 olympijských reprezentácií do troch základných skupín po štyri tímy. Mužstvá, ktoré skončia na prvom mieste automaticky postupujú do štvrťfinále, pričom túto istotu získa aj reprezentácia s najlepšou bilanciou spomedzi tímov, ktoré skončia v základných skupinách druhé. Zvyšných 8 mužstiev si zahrá osemfinále o postup medzi elitnú osmičku (piaty najlepší tím proti dvanástemu, šiesty proti jedenástemu a tak ďalej.)

Slováci na víťazstvo v B-skupine potrebujú dve veci: Víťazstvo nad Slovinskom v riadnom hracom čase a výhru olympijských športovcov z Ruska nad USA (v riadnom hracom čase alebo v predĺžení). V tom prípade budeme mať rovnaký počet bodov ako Rusi (alebo o bod viac), pričom v náš prospech hrá vzájomný zápas, ktorý sme vyhrali. Američania skončia tretí a Slovinci štvrtí.

Na prvé miesto by nám stačilo aj víťazstvo nad Slovinskom po predĺžení za predpokladu, že Rusi porazia USA tiež až po predĺžení. Vtedy by však Slováci, Rusi a Američania mali zhodne po 5 bodov a o konečnom poradí medzi týmito tromi tímami by rozhodovala mintitabuľka troch.  

Ak Američania porazia Rusov (akýmkoľvek spôsobom) a Slovensko porazí Slovinsko (akýmkoľvek spôsobom) v tabuľke skončíme na druhom mieste. V tom prípade budeme mať ešte šancu automaticky postúpiť z druhého miesta do štvrťfinále, no museli by sme mať lepšiu bilanciu než druhé tímy v skupinách A a C. Ak by sa ani tento scenár nenaplnil, našou výhodou bude aspoň dobrá pozícia v osemfinále, v ktorom by sme mali dostať papierovo ľahšieho súpera (jedenásty alebo dvanásty tím v celkovom poradí).

Na treťom mieste v tabuľke B skupiny skončí Slovensko v prípade, že prehráme so Slovinskom akýmkoľvek spôsobom a Rusi prehrajú s Američanmi v riadnej hracej dobe.

Tretí môžeme skončiť aj pri komplikovanej alternatíve, kedy by Slováci prehrali so Slovinskom až po predĺžení a Rusi by prehrali s USA tiež po predĺžení. V tom prípade by mali Slováci, Rusi a Slovinci zhodne 4 body. O konečnom poradí by rozhodovala minitabuľka troch, v ktorej by mali Rusi veľkú výhodu vďaka vysokému víťazstvu 8:2 nad Slovinskom a teda pravdepodobne by obsadili v tabuľke skupiny B druhé miesto. My by sme boli tretí vďaka lepšiemu skóre než by mali Slovinci.

Nuž a štvrtí budeme, ak prehráme so Slovinskom v riadnej hracej dobe a Rusi získajú s Američanmi aspoň bod.