Main Content

OČAMI REDAKTORA: Aký bol Audi Cup s Barcou, Bayernom a milánskym AC

utorok, 2. august 2011 14:19 | Autor: Jakub Vaverka

OČAMI REDAKTORA: Aký bol Audi Cup s Barcou, Bayernom a milánskym AC
OČAMI REDAKTORA: Aký bol Audi Cup s Barcou, Bayernom a milánskym AC | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto Jakub Vaverka & Boris Beťák

V strede minulého týždňa sa v Mníchove uskutočnil prestížny letný turnaj Audi Cup, ktorý rozhodne nesklamal. Okrem domáceho Bayernu mohli fanúšikovia v nádhernej Allianz aréne sledovať umenie hráčov Barcelony, AC Milána a juhoamerického Porto Alegre. Čakal som, že zápasy týchto mužstiev nenechajú nikoho na štadióne chladným. A naozaj to tak bolo. Ja som mal to šťastie, že som mohol byť súčasťou celej tejto parády.

Otvárací duel FC Barcelona - Internacional Porto Alegre mal naplánovaný výkop na 18:15, no Allianz Arena bola plná už pred šiestou. Cestou na štadión sme kráčali v obrovskom dave fanúšikov a preto som si pomyslel, že pri turnikete, či bufete strávime mladosť. To bol však omyl.

O nemeckej prvotriednej organizácii kolujú chýry, no kým to človek nezažije na vlastnej koži, tak tomu uverí len veľmi ťažko.  Šesťdesiattisícový dav sa dostal na štadión takmer plynule, kontroly usporiadateľov boli dôkladné, no nie otravné a nikto sa nemohol sťažovať, že by niekde čakal. V bufetoch v Allianz Arene funguje úplne iný systém ako u nás na Slovensku. Ak si niečo chcete kúpiť, tak by vám hotovosť bola úplne nanič. Musíte si totiž zaobstarať kartu, ktorú si potom môžete nabiť za ľubovoľný počet eur. Potom už len prídete k okienku, vypýtate si po čom vám hrdlo ráči a v priebehu niekoľkých sekúnd ste obslúžený. Čakanie je minimálne hlavne preto, že servírky vám nemusia vydávať drobné, iba sa vám stiahnu kredit z nabitej karty. 



Výborne zorganizované bolo aj predávanie suvenírov. Sieť fan-shopov bola rozmiestnená pred štadiónom a aj priamo v aréne hneď po vstupe. Obchody so fanúšikovskými predmetmi od výmyslu sveta boli zaplnené pred zápasmi, počas nich, no ani večer okolo jedenástej ešte ani zďaleka nezývali prázdnotou. Podobný záujem fanúšikov o futbal a všetko s nim spojené by sme na Slovensku žiaľ hľadali veľmi ťážko. 

Ako sa dalo čakať “zaujímavé“ boli aj ceny v  bufetoch. Veľké pivo, ktoré u nás stojí približne 1 euro sme si kúpili v Allianz aréne za takmer štvornásobnú cenu. Napriek tomu sa míňalo neuveriteľne rýchlo, sme predsa v Nemecku. Kola tiež ani zďaleka nepatrila medzi  najlacnejšie (3,80 EUR), no ceny jedál boli porovnateľné s tými našimi (Hranolky – 2,80 €, Hamburger – 4,20 €).

Okolo šiestej, keď už bola väčšina ľudí na svojich miestach, začal otváraci ceremoniál tohto dvojdňového prestížneho turnaja. Do každého rohu ihriska  sa rozmiestnili bubeníci a vlajkonosič s dokonale nacvičenú choreografiu. K nim sa pridali mladí pracovníci Bayernu, ktorí ako jeden muž nadvihli logo turnaja a zástavy účinkujúcich tímov. Sprievodná hudba dodávala dojem výborne zvládnutej prác. Allianz Arenou sa pri konci cereminálu niesol búrlivý potlesk nadšených fanúšikov, z ktorého nám chvíľami až zaľahlo v ušiach. 



V otváracom zápase nenastúpila Barcelona ani zďaleka v najsilnejšej zostave, no od úvodu stretnutia na mňa urobila výborný dojem dvojica Andrés Iniesta a mladík Thiago, ktorá Intercnacionalu veselo podkurovala.  Po asi štvrťhodine hry získala ,,Barca” výhodou priameho kopu. Autor víťazného gólu z finále MS Iniesta zvolil geniálny signál, na konci ktorého stál Thiago Álcantara, ktorý rozvlnil brazílsku sieť. Zápas mal tempo, šance a oba tímy hrali ofenzívne. Po veľmi vyrovnanom priebehu sa dostalo až na penalty, v ktorých mali pevnejšie nervy hráči Kataláncov (2:2 v riadnom hracom čase, 4-2 na penalty). Nech sa páči, tu je video zo zápasu so všetkým podstatným....



Večerný zápas prvého hracieho dňa bol patril domácemu Bayernu a talianskému majstrovi AC Miláno. Stretnutie sa odohrávalo podľa očakávaní vo vyhrotenejšej atmosfére, keďže Mníchovčania ako usporiadateľ turnaja chceli stoj čo stoj vyhrať. O úvodný gól sa postaral Zlatan Ibrahimovič, ktorý sa predral obranou Bavorov ako víchor a novej akvizícií Barovov Neuerovi nedal šancu.

Štadiónom sa okamžite niesol ohlušujúci piskot, keďže povedzme si na rovinu “populárny Ibra“ leží v zuboch nejedného fanúšika. Milánčania sa však potom nepochopiteľne stiahli a nechali kombinovať domácich. Výborne sa pozeralo hlavne na Arjena Robbena, ktorý preháňal milánskych obrancov hore-dolu a s dávkou nadsázky sa dá povedať, že si s nimi robil, čo chcel. 



Aj druhý zápas utorňajší zápas sa skončil remízou (1:1), po ktorej museli nasledovať pokutové kopy. Víťazný premenil „Basty Fantasty“ ako prezývajú Bastiana Schwiensteigera.  Po zápase, ktorý nakoniec skončil úspešne pre domácich, sa vypredaný štadión postavil, všetci diváci svorne tlieskali, kričali a z reproduktorov sa púšťala hymna Bayernu (ktorá je len tak mimochodom veľmi chytľavá skladba,  vo voľnom preklade má názov „Hviezdy z juhu“)  Stern des Südens.





Kto čakal po plynulom príchode na štadión aj bezproblémový odchod ostal zaskočený. Podobne ako my. Cesta z Allianz Areny k stanici metra trvala priam večnosť.  Hoci sa pri štadióne dá parkovať väčšina Nemcov potužená pivom, rovnako tak turistov, prišla metrom. K nemu viedol jeden dlhý most, na ktorom za pár minút vznikla ľudská zápcha hýbajúca sa rýchlosťou slimáka. Po tom ako sa konečne pohli „ľady”  pretlačili sme sa k metru, kde nás čakalo niečo podobné (viď. foto). Na rozdiel od domácich, ktorí vyzerali byť celkom pokojní (určite zvyknutí zo zápasov Bundesligy a Ligy majstrov), turisti len krútili hlavami.


 
Druhý deň sa niesol v očakávaní večerného vrcholu turnaja, teda finále v podaní Bayernu Mníchov a Barcelony. Ešte pred nim však bol na programe poobedňajší súboj o tretie miesto. Internacional odohral s AC otvorenú partiu no dlho to vyzeralo tak, že  na úradujúceho talianskeho majstra bude predsa len prikrátky.  Vyrovnanie v závere zápasu (2:2) však posunulo stretnutie do predĺženia, po ktorom nasledovali už po tretíkrát na Audi Cupe penalty. Ich hrdinom sa stal brankár “Brazílčanov“ Muriel, ktorý zlikvidoval tri penalty svojho súpera (a štvrtá smerovala do tyče).



,,Barca” nastúpila na večerné finále v silnejšej zostave v porovnaní so semifinále a na ihrisku to bolo cítiť. Mužstvá sa v úvode striedali vo chvíľkovej prevahe, no Katalánci pomaly ale isto preberali iniciatívu do vlastných rúk. Odmenou im bol gól Thiaga pár minút pred koncom prvého polčasu. V druhej polovici stretnutia mali náznaky šancí “Bavorov” Muller a Gomez, no pozorný Pinto v bránke hostí loptu za svoj chrbát nepustil. Gólový účet zápasu a aj celého turnaja uzavrel vo výbornej forme hrajúci Thiago Álcantara. So spoluhráčmi si narazil loptu a nádherným gólom vymietol Buttovu svätyňu.



Víťazom druhého ročníka Audi Cupu sa stala podľa očakávaní FC Barcelona, ktorá môže v tejto sezóne získať ešte Copa del Rey, titul v La Lige, Lige Majstrov, Európskom Superpohári, Španielskom superpohári a aj na MS klubov. Bude veľmi zaujímavé sledovať, či sa zverencom Pepa Guardiolu podarí získať zvyšných sedem trofejí a potvrdiť tak svoju dominanciu vo futbalovom svete.  Finále Ligy Majstrov sa uskutoční v tejto sezóne práve v Alliaz Arene, takže zverenci Pepa Guardilou by mohli teoreticky uzavrieť sezónu tam, kde ju úspešne načali.