Main Content

Virgil van Koľko? Futbalový svet si právom Kloppe na čelo

nedeľa, 31. december 2017 15:00 | Autor: Filip Chudý

Virgil van Dijk
Virgil van Dijk | zdroj: TASR

Vo futbale sa zrodil nový prestupový rekord, ktorý hneď rozvíril vlnu pochybností. Tento hráč patrí medzi 10 najdrahších futbalistov histórie?

Komentár Filipa Chudého

Ešte sa ani oficiálne nezačalo zimné prestupové obdobie a futbalový svet už opätovne krúti hlavou nad tým, čo to tie zbohatlícke kluby stvárajú. Ak sme si mysleli, že po najbláznivejšom prestupovom lete nás čaká pomerne pokojná zima, tak zrejme opak bude pravdou. Samozrejme, nečakajme prestupy top skupiny hráčov, pretože tých ich aktuálni zamestnávatelia v rozbehnutej sezóne neuvoľnia, hoc by im boli ponúkané aj kráľovské odmeny v podobe princeznej a polovice kráľovstva k tomu. Teraz bude prestupovať prinajlepšom druhý sled hráčov, ale skôr až tretí. No zdá sa, že aj za ten sa už platia desiatky miliónov eur.

Prvý rekord zimy už padol, svet má nového najdrahšieho obrancu histórie. Stal sa ním Virgil van Dijk, čiže hráč, o ktorom minimálne 60 percent ľudí, ktorí sa len trochu zaujímajú o futbal, nikdy doteraz nepočulo. A to preto, že ani zďaleka nepatrí do skupiny hráčov, o ktorých vie takmer každý. Poznajú ho iba tí, čo sledujú futbal na dennej báze.

No aj drvivá väčšina z nich minimálne pochybuje, že tento stopér má hodnotu 84,5 milióna eur, čiže je (zatiaľ) ôsmym najdrahším futbalistom histórie. A niet sa čo čudovať, veď hovoríme o hráčovi, ktorý ani nepatrí do základnej zostavy holandskej reprezentácie, pričom tá je momentálne prinajlepšom priemerná. Van Dijk ani nikdy nehrával v top klube, lebo Celtic ním už minimálne 10 rokov nie je. Iste, nejakú kvalitu určite má, ale tá je hodná tak jednej desatiny sumy, akú zaňho Liverpool zaplatil, ak to teda porovnáme s inými prestupmi v minulosti, keď bol trh ešte normálny.

Lenže zaplatil, a to z dvoch dôvodov. Potreboval stopéra, pretože Klopp má na nich evidentne dobré štyri oči... A keďže má vďaka nehoráznemu príjmu anglickej ligy za televízne práva dostatok peňazí, mohol si to dovoliť. Southampton navyše hráča nepotreboval predávať, keďže má zo spomínaného dôvodu tiež dosť peňazí, nuž si mohol vypýtať (ne)reálnu sumu. Strata tohto hráča ho mrzieť nemusí, čoskoro si nájde nového, pravdepodobne aj lepšieho, ak už takého nemá.

Ak si pozriete zoznam 10 najdrahších obrancov histórie, musíte krútiť hlavami, pretože s výnimkou Thiaga Silvu v ňom nie je hráč, ktorý by patril do užšej svetovej špičky. No keď si pozriete zoznam kupcov (5-krát ManC, 2-krát PSG a raz Liverpool, Chelsea a Arsenal), potom máte odpoveď...

FC Liverpool je klub s veľkým menom, ale od čias Rafaela Beniteza nepatrí do európskej špičky mútiacej vodu pravidelne v záverečných kolách Ligy majstrov. Jeho predstavitelia dúfali, že to zmení Jürgen Klopp, ale ani viac ako dva roky práce nepriniesli aspoň pocit vysnívaného posunu na stratené pozície. Preto sa „červení“ na čele s týmto nemeckým trénerom púšťajú do fázy šialených prestupov, pričom dúfajú, že to im pomôže. To je ale pre Kloppa dvojsečné, pretože ak nepríde vysnívaný úspech povedzme do ďalších dvoch rokov, čo je pravdepodobné, potom mu to vedenie klubu spočíta v štýle, však si peniaze na nákupy dostal.

A ešte jedna vec zo slovenského pohľadu. Všetci dobre vieme, ako Klopp vykopol z klubu najlepšieho stopéra Liverpoolu za minimálne minulých 10 rokov, ktorým bez pochýb Martin Škrtel je. Náhrady? Klavan, Matip a takmer 85 mega za Van Dijka, to snáď naozaj nepotrebuje ďalší komentár.