Main Content

Predstavujeme súpera Senice v 3. predkole EL: Red Bull Salzburg

streda, 27. júl 2011 16:17 | Autor: Jakub Vaverka

Predstavujeme súpera Senice v 3. predkole EL: Red Bull Salzburg
Predstavujeme súpera Senice v 3. predkole EL: Red Bull Salzburg | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Zajtra od 19-tej hodiny vstúpi do hry aj posledný štvrtý slovenský zástupca v tejto sezóne pohárovej Európy. Senica, ktorá bola ako vicemajster Corgoň ligy nasadená, si zmeria v 3. predkole Európskej ligy sily s favorizovaným rakúskym veľkoklubom Red Bull Salzburg. Prinášame vám článok, v ktorom vám predstavujeme súpera nášho tímu.

Účinkovanie v pohárovej Európe v minulej sezóne

V minulej sezóne začínal Red Bull v druhom predkole Ligy Majstrov, v ktorom si zmeral sily s mužstvom hlavného mesta Faerských ostrovov HB Tórshavn. Po jasnom domácom víťazstve 5:0, ktoré v podstate rozhodlo o postupujúcom podľahol v odvete na pôde majstra netradičnej futbalovej krajiny 0:1.  V treťom predkole udelil žreb „Býkom” zo Salzburgu za súpera Omóniu Nikóziu a po výsledkoch 4-1 a 1-1 bez problémov postúpil do play- off európskej súťaže číslo jeden.

V playoff o postup do hlavnej fázy Ligy majstrov sa im však postavil Hapoel Tel Aviv, ktorý prekvapivo Rakúšanom vystavil stopku po výsledkoch 2-3 a 1-1. Sklamanému Salzburgu účasť v štvrtom predkole LM zaistilo aspoň miestenku do hlavnej fázy druhej najpopulárnejšej európskej súťaže Európskej ligy,  čo tiež nebolo pre vtedy úradujúceho majstra Rakúska na zahodenie.
 V skupinovej fáze európskeho pohára číslo dva si futbalisti zo „soľného“ mesta zahrali proti poľskému Lechu Poznaň, Juventusu Turín a petrodolármi dopovanému Manchestru City. V skupine sa však  Salzburgu vôbec nedarilo. S “Poliakmi“ prehral v oboch zápasoch (0-1, 0-2), so Starou Dámou dvakrát remizoval (1-1 a 0-0) a s favorizovanými ostrovanmi si taktiež neškrtol a v oboch zápasoch im podľahol 0-2 respektíve 0-3. Štvrté miesto v skupine so ziskom chabých dvoch bodov a len jedným streleným gólom sa v Rakúsku považovalo za veľké fiasko.

Aktuálne od prameňa

Salzburg má na rozdiel od Senice za sebou už druhé predkolo Európskej Ligy. V dvojzápase proti Metalurgu Liepajas vyhral najprv na pôde súpera presvedčivo 4-1 a v odvete, ktorá bola už len formalitou, sa zrodila bezgólová remíza.

V rakúskej V T-Mobile Bundeslige sú zatiaľ odohrané, podobne ako u nás, dve úvodné kolá. V tom úvodnom zdolal Švento a spol. favorizovanú Austriu Viedeň 2-0 a v druhom si poradili aj s Wackerom Innsbruck (1-0). Holandský tréner Ricardo Moniz tak môže byť s formou mužstva pred prvým zápasom tretieho predkola Európskej ligy spokojný.

Zaujímavosti o klube

1) V Salzburgu pôsobí  slovenský univerzál Dušan Švento, ktorý  je schopný hrať na pozícii ľavého záložníka alebo ľavého obrancu. V dvojzápase proti Senici bude mať pravdepodobne ofenzívnejšie úlohy.

2) Red Bull je rovnako ako aj Senica úradujúcim národným vicemajstrom. V minulej sezóne T-Mobile Bundesligy obsadil druhé miesto za Rapidom Viedeň. Pre Salzburg bola druhá priečka obrovským sklamaním a chuť si tak chce napraviť v tejto sezóne jednak v lige, ale aj v pohárovej Európe.

3) V minulosti dres tohto rakúskeho mužstva obliekali aj ďalší Slováci Vladimír Janočko (2006 - 2009) a Tibor Jančula (1995 - 1997).

4) Red Bull už kontakt so slovenským futbalom zažil, keď v sezóne 1993/1994 vyradil v prvom kole Pohára UEFA  slovenského zástupcu DAC Dunajská Streda. V oboch stretnutiach vyhral zhodne 2-0.

Vizitka Red Bull Salzburg

Názov: FC Red Bull Salzburg (Rak.)
Rok založenia:  v roku 1933 ako SV Austria Salzburg, opätovné založený v roku 1950, pod svojím súčasným názvom vystupuje od roku 2005
Štadión/kapacita: Red Bull Arena/30 188 miest
Klubové farby: domáce dresy sú bielo-červené, pre zápasy na ihrisku súpera modré s bielymi prvkami
Prezident: Rudi Theirel (Rak.)
Tréner: Ricardo Moniz (Hol.)
Najväčšie úspechy:  v sezóne 1993/1994 (pod názvom Casino Salzburg) prehral vo finále Pohára UEFA s Interom Miláno najtesnejším rozdielom 0:1 v oboch zápasoch. V sezóne 2009/2010 zvíťazil vo všetkých šiestich zápasoch v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA, v 16/finále však neuspel so Standardom Liége.
Domáce súťaže:  6-násobný ligový majster, trikrát získal národný Superpohár.