Main Content

Predstavujeme súpera Trnavy v 3. predkole EL: Levski Sofia

streda, 27. júl 2011 14:49 | Autor: Jakub Vaverka

Predstavujeme súpera Trnavy v 3. predkole EL: Levski Sofia
Predstavujeme súpera Trnavy v 3. predkole EL: Levski Sofia | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Spartak Trnava bude zajtra čeliť ďalšej veľkej výzve. Do Sofie cestuje s úlohou nestratiť pred domácou odvetou nádej na postup do vytúženého 4. predkola Európskej ligy. Predstavujeme vám zajtrajšieho súpera Spartaku – bulharský klub Levski Sofia.

Účinkovanie v pohárovej Európe v minulej sezóne

Futbalisti Levski Sofia štartovali v minulej sezóne v druhom predkole Európskej Ligy, v ktorom dostali za súpera írske mužstvo Dundalk. Bulhari sa s ostrovanmi nemaznali a po výsledkoch 6:0 doma a 2:0 vonku bez problémov postúpili do tretieho predkola. V ňom im žreb prisúdil švédsky Kalmar, ktorý podobne ako Dundalk veľa problémov zverencom Georgiho nenarobil. Po úvodnom zápase vo Švédsku, ktorý skončil 1-1 si Levski v domácom prostredí dopriali gólostroj (5-2) a absolútne zaslúžene postúpili do play-off o účasť v skupinovej fáze.

V napínavom playoff súboji narazili hráči Levski Sofia na grécky veľkoklub AEK Atény, ktorý bol pred začiatkom tohto dvojzápasu mierne favorizovaný. Levski sa však podarilo v Aténach remizovať 0-0 a v odvete na štadióne Georgiho Asparuchova sa zrodilo víťazstvo domácich 2-1.

V skupinovej fáze im žreb pridelil za súperov Sporting Lisabon, LOSC Lille a belgický Gent.  Mužstvo zo Sofie bojovalo statočne, no postúp do vyraďovacej jarnej fázy mu napokon ušiel. Najhorší zápas odohrali na pôde Sportingu Lisabon, kde prehrali 5:0. V domácej odvete však dokázali tuto potupnú porážku aspoň z časti odčiniť víťazstvom 1:0. 

Zverenci trénera Ivanova budú v dvojzápase proti Spartaku Trnava jasným favoritom. V ich prospech hovoria predovšetkým značné pohárové skúsenosti z predošlých sezón európskych líg. Napriek tomu veríme, že Spartakovci narobia Sofii oveľa viac problémov ako v minulej sezóne švédsky Kalmar, ktorý síce najprv s Levski držal krok, no v odvete úplne vybuchol.

Aktuálne od prameňa

Bulharská liga na rozdiel od tej slovenskej ešte nezačala a preto sa Bulhari môžu plne sústrediť na dvojzápas s Trnavou. Predstavitelia Levski už sledovali zápas Spartaka s Tiranou, takže na urobenie si obrazu o štvrtom tíme uplynulého ročníka Corgoň Ligy mali dostatok priestoru. Tréner Georgi Ivanov a jeho mužstvo sa naposledy so slovenským futbalom stretlo v roku 2008, keď Levski najprv uhral remízu v Žiline, no na domácom štadióne prehral 0-1 a do skupiny postúpil náš zástupca. Tím z hlavného mesta balkánskej krajiny vie, že musí byť obozretnejší ako pred tromi rokmi.  Slovenskí fanúšikova by však dozaista nenamietali, keby sa Trnave podaril podobný kúsok ako pred troma sezónami Šošonom.

Zaujímavosti o klube

1) Levski Sofia sa môže pochváliť rekordným počtom ziskov double, ktorých bolo 13. Dvakrát sa tomuto bulharskému mužstvu dokonca podarilo získať aj prestížne treble.

2)  V  kvalifikačnom predkole Pohára víťaza pohárov 1997/1998 prehral Levski so Slovanom Bratislava celkovo 2:3, v 1. kole Pohára UEFA 2008/2009 museli Bulhari skloniť hlavy aj po dvojzápase so Žilinou celkovo 1:2 a  v šestnásťfinále Pohára UEFA v sezóne 2005/2006 zdolal Levski vtedy rozbehnutú Artmediu Petržalka v pomere 3:0

3)  Bilancia klubu zo Sofie proti slovenskými mužstvám je nepriaznivá 1:2

Fanúšikovia Levski Sofia



Vizitka PFC Levski Sofia (Bul.)

Rok založenia:  v roku 1914 ako Sport Club, pod svojím súčasným názvom vystupuje od roku 1989
Štadión/kapacita:  Štadión Georgiho Asparuchova/25 000 miest
Klubové farby:  domáce dresy sú modré, pre zápasy na ihrisku súpera bielo-modré
Prezident:  Todor Batkov (Bul.)
Tréner:  Georgi Ivanov (Bul.)
Najväčšie úspechy:  štvornásobný osemfinalista najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže (dnes známej ako Liga majstrov), dvojnásobný štvrťfinalista druhej najprestížnejšej kontinentálnej súťaže (dnes Európska liga UEFA) a trojnásobný štvrťfinalista Pohára víťaza pohárov
Domáce súťaže: 26-násobný ligový majster, 25-krát sa tešil z celkového víťazstva v národnom pohári a trikrát získal národný Superpohár.