Main Content

Ani Crosby, ani McDavid. Jágr označil najlepšieho hokejistu NHL

streda, 29. november 2017 12:44 | Autor: Dávid Lech

Jaromír Jágr
Jaromír Jágr | zdroj: TASR

Jaromír Jágr prezradil, ktorý hokejista je podľa neho v súčasnosti najlepší. Meno Connora McDavida a Sidneyho Crosbyho pritom vôbec nespomenul. Česká legenda zároveň neváha priznať, že si na súčasný hokej len veľmi ťažko zvyká.

Jaromír Jágr sa krátko pred začiatkom novej sezóny dohodol s Calgary Flames na zmluve, vďaka ktorej si pobyt v najlepšej hokejovej lige sveta predĺži minimálne o jeden rok. Tréner Glen Gulutzan mu našiel stále miesto v tretej útočnej formácii, kde česká hokejová legenda hráva necelých 13 minút za zápas.

Podľa vlastných slov si druhý najproduktívnejší hokejista histórie NHL zvyká na súčasný hokej omnoho ťažšie: „Dnes sú tu všetci obrancovia rýchli a útoční. Už sa nehrá proti žiadnym golemom, tieto typy obrancov, to je už dávno preč. Je zaujímavé, že niektorí by to pred desiatimi rokmi snáď ani nemohli hrať, dnes dominujú. Pozrite sa na Johnnyho (Gaudreaua). Ten keby hral NHL v 90. rokoch, tak by sa ani nedostal k bránke. S jeho postavou a vtedajšími pravidlami by ho tam skrátka vôbec nepustili. Pridržali by ho, zahákovali, dohrali telom a on by sa nikam nedostal. Dnes je to hokejista, ktorý môže vyhrať bodovanie,“ povedal v rozhovore pre slovenskú verziu nhl.com.

Jágr v posledných rokoch plní predovšetkým rolu mentora a hráča, od ktorého sa môžu mladí hokejisti mnoho naučiť. Rodák z Kladna ale priznáva, že aj on sám sa toho od súčasných hviezd v drese „plameňov“ veľa učí: „Jasné, učím sa od Gaudreaua, ako to hrá. Samozrejme, nemôžem to hrať úplne ako on, pretože nemám tú rýchlosť. Uvediem príklad: hneď ako získame puk, tak on letí. Na nič nečaká a letí dopredu. Nám tréneri vždy hovorili: ‚Nesmieš opustiť obranné pásmo, kým ho neopustí puk. Keby sa to pokazilo, nech si vzadu a môžeš to hasiť.‘ To je už v modernom hokeji úplne inak. Gólman tam je na to, aby to chytil.

Obrovský rozdiel vidí Jágr aj v práci s pukom a rýchlosti samotnej hry. Kým v minulosti si mohol s pukom trpezlivo počkať na to, čo urobí brankár, prípadne počkať si na jeho padnutie na ľad, v súčasnom hokeji na to jednoducho neostáva čas. Hokejista musí vystreliť – a buď mu to padne do brány alebo nie.

Prerobiť tieto veci v hlave, to je strašne ťažké,“ tvrdí Jágr, ktorý má v otázke najlepšieho hokejistu súčasnosti jasno. Nie je ním ani Sidney Crosby, ani tzv. generačný talent Connor McDavid:

Keď vidím tú našu prvú lajnu, to je teda niečo. Gaudreau, ja som nevidel lepšieho hráča, musím to zaklopať, aby som tú jeho formu nejako nezakríkol. To je v dnešnom hokeji totálne dominantný center. Connor McDavid je iný typ, ten to potrebuje dostať do jazdy a potom sa nedá chytiť, ale čo predvádza Gaudreau – klobúk dolu,“ vzdal obrovskú poklonu 24-ročnému drobnému útočníkovi, ktorý meria len 174 centimetrov a v aktuálnom ročníku má po 24 dueloch na konte 34 kanadských bodov za bilanciu 11+23, vďaka čomu je tretím najproduktívnejším hráčom súťaže.