Main Content

Slovensko môže prísť o organizáciu MS 2019 v hokeji!

piatok, 24. november 2017 10:26 | Autor: Martin Gregor

MS 2019 Bratislava
MS 2019 Bratislava | zdroj: © TASR

Už o necelý rok a pol sa majú na Slovensku konať majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2019. Teraz reálne hrozí, že minimálne Bratislava a možno celé Slovensko príde o príležitosť hostiť v našich končinách najsledovanejšie športové podujatie toho roka.

Problémom, ktorý môže vyvrcholiť až odobratím práva organizovať šampionát, je zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave, ktorý vyžaduje rekonštrukciu za 5 miliónov eur. Opravu by malo financovať mesto Bratislava, ktoré však túto položku odmieta zaplatiť, pričom žiada, aby túto povinnosť prevzal na svoje plecia štát alebo Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH).

Renováciu relatívne stále nového štadióna, ktorý hostil svetový šampionát v roku 2011, potvrdila inšpekcia IIHF, ktorá bola v Bratislave zhruba pred mesiacom.

Podľa prezidenta SZĽH Martina Kohúta požadujú renováciu či výmenu chladiaceho systému,  mantinelov, vetrania, monitoringu štadiónu, vzduchotechniky, informačného systému či výmenu rolby na úpravu ľadovej plochy. Tieto veci od šampionátu v roku 2011 nespĺňajú stanovené kritéria.

Zaujímavé je, že odhadovaná cena 5 miliónov eur je neporovnateľne vyššia oproti 1 až 1,2 milióna eur, ktorú budú vyžadovať úpravy na staršej košickej Steel Aréne.

Kohúta 5 miliónov eur zaskočilo, no vysvetľuje, že na túto sumu neprišiel SZĽH, ale magistrát mesta.

My sme s tou sumou neprišli, vyčíslil si ju magistrát mesta, na základe vznesených pripomienok. Zaujímalo by ma, ako k tejto sume vôbec došli,” vysvetlil Kohút v rozhovore pre Nový Čas.

Podľa Kohúta zarába Bratislava od roku 2011 každý rok okolo dvoch miliónov eur z rôznych akcií či z prenájmu, no mesto musí rátať, že sa o ňu treba starať a investovať do údržby a jej modernizácie.

Čo zaujíma slovenských fanúšikov najviac je to, do akej miery môžu ovplyvniť tieto problémy organizáciu MS 2019. Kohút varuje, že Bratislava by mohla prísť o právo organizovať šampionát.

Áno, to je realita. Ak do júna, kedy je kongres Medzinárodnej federácie, neposkytne mesto Bratislava financie na opravy, tak hrozia dva scenáre. Buď prídeme komplet o celé majstrovstvá sveta 2019, alebo prídeme o Bratislavu, ako hlavné dejisko nahradí iná metropola. V okolí je Praha, Viedeň či Budapešť, kde by sa turnaj mohol uskutočniť,“ povedal Kohút Novému Času.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal plánuje poslať na arénu kontrolu, pretože sa mu suma 5 miliónov eur nepozdáva a rovnako ho šokovala. Pre Bratislavu však je dôležité neprísť o príležitosť organizovať tento hokejový sviatok.