Main Content

Veľkolepý boj o titul nielen najslávnejších slovenských klubov môže začať

utorok, 21. november 2017 12:35 | Autor: Filip Chudý

Slovan - Trnava
Slovan - Trnava | zdroj: TASR

Máme za sebou prvú polovicu tohto ročníka, po ktorej sú rozdané majstrovské karty jasne. Pričom po minulom kole ešte oveľa zaujímavejšie, čo stupňovaniu napätia len pomôže.

Komentár Filipa Chudého

Po reprezentačnej prestávke pokračovala Fortuna liga 16. kolom, ktorým sa uzatvorila prvá polovica súťaže. No už zápasy počas víkendu, hlavne ten nedeľný, mali veľký význam v otázke toho, ako bude vyzerať zvyšných 16 kôl tohto ročníka. Ono sa to možno nezdá, keďže sa o tom až tak nehovorilo, ale už 138. pokračovanie najväčšieho slovenského derby bolo pomaly kľúčové v majstrovskej otázke.

Ak by totiž Trnava pokračovala vo svojom víťaznom ťažení zo septembra a októbra aj v novembri, Slovan by sa dostal v otázke majstra do úlohy pozorovateľa, pričom podobne by na tom boli aj všetci trnavskí prenasledovatelia, veď tí sú na tom bodovo takmer identicky ako belasí.

Nevedno prečo, ale drvivá väčšina futbalového Slovenska si myslí, že doterajšia púť Trnavy je akási náhoda. Niektorí dokonca verejne hovoria, zvlášť tí, čo pritom ani nemajú kvalitu na úplne najvyššie priečky, že čoskoro budú pred Trnavčanmi. Ale vec sa má tak, že ak vediete po polovici súťaže ligu o osem bodov, je to všetko iné, len nie náhoda. Veď to je pomaly hranica jednej výkonnostnej triedy. Kto podceňuje tohtosezónny Spartak, ten na to doplatí.

Samozrejme, do konca ligy je ešte ďaleko, ale počas tejto sezóny môžeme po dlhšej dobe zažiť skutočný boj o titul. Nie to, že jedno mužstvo naháňa druhé, ktoré je pritom aj tak nedostižne ďaleko, len to nazveme bojom o titul, aby sa akože niečo dialo. Tento scenár je nám asi z ostatných sezón dostatočne povedomý...

Ak by Trnava vyhrala v nedeľu na Pasienkoch, bolo by pritom niečo podobné blízko, lebo len ťažko si predstaviť, že by Spartak nedotiahol túto jeseň v spanilej jazde, pričom na jar by mu stačilo len plynule ísť v pelotóne. Alebo si niekto myslí, že ktosi stiahne za 13 jarných kôl výrazný dvojciferný náskok? Už vidíme, ako dakto bude vyhrávať zápas za zápasom, keď prakticky všetky budú proti klubom prvej šestky. Sťahovať treba už teraz, na jar by mohlo byť neskoro.

Trnava má aktuálne rozdané najlepšie karty a určite nie je bez šance ukončiť 45-ročný pôst. Slovan si v nedeľu víťazstvom udržal reálnu majstrovskú nádej a zostal tiež najväčším vyzývateľom lídra tabuľky. Odpísať nemožno ani úradujúceho majstra zo Žiliny, hoci ten by potreboval na titul zrejme takú jar 2018, akú mal jeseň 2016, lenže tá bola výnimočná a ťažko sa niečo také zopakuje v krátkom čase. Podobne je na tom aj Trenčín, ani jemu na titul nepomôže priemerné výsledkové obdobie. Zvyšné kluby nemožno odpísať, že v prípade zhody okolností sa dostanú na konečné tretie miesto, príklad Ružomberka z minulej sezóny, lenže titul je v ich prípade skôr o snívaní.

Kto chce byť majstrom, musí už teraz o majstra hrať. Lenže s výnimkou Slovana a Trnavy každý spomína v tomto období len prvú šestku, čo je v boji o titul strategická chyba, keďže tak navyše aj hrajú. Viď zápas Žilina – Dunajská Streda, kde obaja išli skôr po prvošestkovom vrabcovi a na majstrovského holuba nemysleli. Trnava hovorila o šestke pred sezónou a v jej úvode, teraz už nemusí, skôr sa snaží nájsť vhodné slová na to, aby sa nedostala sama pod tlak. Lenže ten príde, resp. tu už je, lebo na čele tabuľky sa neskryjete.

Prvá polovica sezóny rozdala karty zaujímavo, pričom je tu veľký predpoklad, že druhá bude ešte zaujímavejšia Najslávnejšie slovenské kluby v priamom boji o titul, pričom za zadkom majú nebezpečných vyzývateľov. Veľkolepý boj sa môže začať! Nehovoriac o tom, že zaujímavé to bude aj na iných poschodiach tabuľky.