Main Content

Bohužiaľ, príliš veľa nešportových otázok pred zápasom DAC – Slovan

streda, 1. november 2017 14:57 | Autor: Filip Chudý

Jakub Mareš, Ľubomír Šatka
Jakub Mareš, Ľubomír Šatka | zdroj: TASR

Blížiaci sa zápas Dunajská Streda – Slovan púta veľkú pozornosť, ale ani zďaleka nie iba športovú. Kedy konečne začneme riešiť podstatné veci?

Komentár Filipa Chudého

Zápas, na ktorom podľa všetkého bude najväčšia návšteva v tejto sezóne, sa nám blíži. No ako to už býva u nás zvykom, pri veľkých zápasoch sa musí riešiť snáď všetko iné, len nie čisto iba šport. Najprv si polícia zmyslí, že keď vraj v sobotu budú voľby, tak nemôže byť vtedy aj futbal. Nad tým by sa ešte dalo mávnuť rukou, lebo je to pravidelne opakujúci sa jav, hoci zbytočný, no pri iných veciach sa už rozum zastavuje.

Disciplinárka SFZ vyrukovala v utorok s informáciou, že fanúšikovia Slovana sa nemôžu stretnutia v Dunajskej Strede zúčastniť kvôli údajnému hrubému nešportovému správaniu divákov (vulgárne pokriky, použitie pyrotechniky) na zápase 13. kola v Zlatých Moravciach. Ak za tým páni z disciplinárky myslia zopár teplých slov a mierne prisvietenie, ktoré ani len náznakom nenarušilo priebeh zápasu, potom majú pravdu.

Lenže niečo také sa deje prakticky na každom jednom fortunaligovom stretnutí, pričom v drvivej väčšine prípadov stopercentne vo väčšej miere. O zahraničných ligách, aj tých najvyspelejších, ani nehovoriac. Kto totiž videl zápas ViOn – Slovan, toho ani len nenapadlo, že za to „nič“, čo sa tam na tribúnach mimo rámca fanúšikovskej etikety dialo, by vôbec mohlo niekoho napadnúť trestať, tobôž nie tým najprísnejším spôsobom. Ale stalo sa.

Je to o to zarážajúcejšie, že po 13. kole sa hovorilo najviac o problémoch s fanúšikmi a SBS po zápase Dunajská Streda – Trenčín. Prečo už teda aj tento prípad nie je vyriešený? Ak boli Trenčania vinní, prečo už nevyšla správa, že nemôžu ísť v piatok do Podbrezovej? Ak boli vinní Dunajskostredčania, prečo už nevyšla správa o nich potrestaní? Veď by bolo určite nebezpečné, ak by taká SBS bola na rizikovom zápase. Alebo nám snáď chce niekto tvrdiť, že v zápase DAC – Trenčín sa nakoniec nič nestalo? No tých otázok je oveľa viac.

Prečo bol potrestaný takto práve Slovan? Prečo práve pred zápasom v Dunajskej Strede? Ako je možné, že domáci klub už v expresne krátkom čase predáva vstupenky na „hosťujúcu“ tribúnu? Priamy prenos z tohto zápasu na maďarskej verejnoprávnej televízii má čisto len športový aspekt? Prečo sa na tento duel chytajú aj „tvrdí chlapci“ od južných susedov? Nevyhovuje to všetko náhodou niekomu pred sobotnými župnými voľbami? Odpovedajte si každý sám.

No verejnosť by určite zaujímalo aj to, že kedy sa konečne začne dodržiavať zákon o organizovaní športových podujatí, konkrétne tá časť o používaní štátnych symbolov cudzích štátov alebo ich predchodcov na našom území.

Nemáme nič proti, ak chcú kompetentní napomôcť k tomu, aby na našich štadiónoch bola iba výborná atmosféra bez neželaných prejavov, to ešte podporíme. No ak budeme tvrdo trestať nepodstatné veci, kým permanentné porušovanie zákona a podobné situácie cielene obchádzať, potom tu nikdy nevybudujeme rešpektovanú spoločnosť, ale naozaj sa vrátime do totalitných čias. Ba možno v pomyslenom stroji času pôjdeme ešte trochu ďalej do minulosti...