Main Content

Môže byť raz Cristiano Ronaldo najlepší v histórii?

sobota, 28. október 2017 14:59 | Autor: Filip Chudý

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo | zdroj: TASR

Portugalčan Cristiano Ronaldo urobil ďalší významný krok k tomu, aby bol zaradený medzi úplne najlepších hráčov histórie. Môže byť aj číslom jeden?

Komentár Filipa Chudého

Hoci do konca tohto roka zostávajú ešte viac ako dva mesiace, už poznáme meno najlepšieho futbalistu za rok 2017. Cenu The Best od FIFA získal podľa očakávania Cristiano Ronaldo. Niekto síce môže právom namietať, že prečo sa vyhlasujú výsledky takejto ankety v čase, keď ešte šestina roka je pred nami, pričom v nej sa odohrá množstvo stretnutí, ktoré by mohli niečo zmeniť, no meno víťaza by nezmenilo už aj tak nič.

Portugalskému fenoménovi mohli dať toto ocenenie do rúk rovno po júnovom finále Ligy majstrov. Tam dal krásnu bodku za výnimočnou sezónou, pričom aj keby Real ušatú trofej neobhájil, ťažko predpokladať, že anketa by mala iného víťaza. Zmenili by sa len bodové odstupy, Buffon by takmer určite vytlačil z top 3 Neymara, no to podstatné by zostalo.

Ronaldo tak vyrovnal Messiho v počte honorov pre najlepšieho futbalistu sveta. Prestížnejšia Zlatá lopta sa síce bude len udeľovať, ale je takmer isté, že v nej bude Ronaldov náskok pred Messim ešte väčší. O inom mene víťaza je aj zbytočné čo i len špekulovať.

Zapolemizovať ale môžeme na inú tému, ktorá sa otvára. Keď bol pred niekoľkými rokmi Messi na svojom vrchole a zbieral jednu Zlatú loptu za druhou, až sa zdalo, že ich nazbiera časom možno aj vyše 10, mnohí sa snažili nájsť odpoveď, či náhodou nie je aj lepší ako Maradona a nebodaj aj Pelé, čiže najväčšie hráčske osobnosti histórie hry hier. Vtedy išli na Ronaldovu adresu posmešky, že on namiesto trofejí drží v ruke maximálne šampóny v reklame... Od tých čias ale zbiera trofeje skôr len Ronaldo, kým Messimu pribúdajú maximálne tetovania...

Teraz máme teda remízu, pričom keďže Portugalčan je aktuálne oficiálne najlepším futbalistom na svete, do historického porovnávania sa viac pýta práve on.

A hoci spolu s Messim majú najväčší počet ocenení pre najlepšieho futbalistu planéty, tento údaj nemôžeme brať ako úplne smerodajný. Pelé, Maradona a spol. totiž Zlatú loptu vyhrať nemohli, keďže v ich časoch sa udeľovala len Európanom. Navyše išlo o úplne iné časy aj z pohľadu spoločnosti, nehovoriac o tom, že aj futbal mal inú podobu.

Preto odpoveď na otázku, že či bol lepší Pelé alebo Ronaldo, bude v budúcnosti asi tak zodpovedaná, ako otázka, že či bolo skôr vajce alebo sliepka...

No legendárny Brazílčan má ešte pokoj od fenoménov dnešnej doby. Kto chce byť totiž najväčší z najväčších, ten musí vyhrať aj najväčšie trofeje. Vo futbale a aj v celom športe majú výsostné postavenie majstrovstvá sveta vo futbale. Dokým teda Ronaldo, Messi a aj ich budúci nasledovníci nezískajú najcennejšiu trofej na svete, potom nemajú právo, aby boli označení za najlepších v histórii.