Main Content

Ako bude vyzerať zostava Slovenska na Euro 2020? Pozrite si našu predpoveď!

utorok, 24. október 2017 12:08 | Autor: Jakub Mihálik

Zostava Slovenska v roku 2020?
Zostava Slovenska v roku 2020? | zdroj: TASR

Smolne, no aj tak neúspešne. Pred nedávnom skončila jedna etapa v histórii slovenskej futbalovej reprezentácie, keď najsilnejšia generácia samostatného slovenského futbalu nezavŕšila svoje pôsobenie postupom na majstrovstvá sveta 2018 v Rusku.

Pred nami sú však ďalšie kvalifikácie a vrcholné turnaje. Pozreli sme sa, ako by mohla vyzerať naša reprezentácia na Majstrovstvách Európy 2020, prípadne v kvalifikácii na ďalší svetový šampionát, v roku 2022.

Brankári

Jednoznačnou jednotkou trénera Kozáka v uplynulých rokoch bol Matúš Kozáčik. Avšak súčasný gólman Plzne oslávi na konci tohto roku už 34. narodeniny a je otázne, či o tri-štyri roky bude mať stabilnú výkonnosť, ak vôbec ešte bude hrať futbal. Prednosťou nášho tímu je, že sa za ním tlačí do brány niekoľko sľubných gólmanov. Kvalifikáciu dochytal Martin Dúbravka, ktorý bude mať o tri roky 31, a teda bude v ideálnom brankárskom veku. O rok mladší je Martin Polaček, ktorý pokračuje v dobrom mene slovenských brankárov v Poľsku. Za dvojicou skúsených brankárov sa tlačia traja nádejní brankári, ktorí už v mladom veku majú za sebou množstvo skúseností. Adam Jakubech, Dominik GreifAdam Rodák budú určite postupne zbierať štarty aj v seniorskom reprezentačnom tíme.

Obrancovia

Už teraz je Martin Škrtel na pochybách, či sa predstaví v reprezentačnom drese aj v roku 2018. Jeho dlhoročný „parťák“ Ján Ďurica má už 35 rokov. A tak sa dá očakávať, že o tri roky bude slovenskej obrane vládnuť celkom iná stopérska dvojica.

Zrejme nikto nepochybuje o tom, že najviac predurčený na post lídra reprezentačnej obrany je vychádzajúca hviezda Milan Škriniar. Koho k nemu je pomerne ťažké predpovedať, ale skôr z pozitívneho problému. Na post stopéra sa totiž ukazuje viacero nádejných hráčov. Norbert Gyombér ešte stále nezaznamenal v kariére prelom, napriek tomu, že už má 25 rokov a hoci bude patriť aj naďalej medzi hráčov, na ktorých sa v prípade potreby možno spoľahnúť, zrejme nebude patriť do základnej zostavy.

Partnera pre Škriniara vidíme v nastupujúcej generácii, ktorú tvorí Sipľak, Vavro, Šatka, Niňaj či Kružliak. Ak sa Lukášovi Štetinovi naďalej bude dariť v ambicióznej Sparte, môže zamiešať karty aj on, a to aj kvôli ľavému kraju obrany.

Práve na krajoch obrany je väčší problém z negatívneho pohľadu a zrejme bude aj o tri roky. Peter Pekarík je už roky súčasťou reprezentácie, no ešte stále sa nikto lepší neukazuje, preto ani v 33 rokoch nemusí byť žilinský odchovanec odstavený na vedľajšiu koľaj. Na opačnej strane sa nenápadne tlačí do zostavy Mazáň. Rýchlosť nebola nikdy devízou Tomáša Hubočana a v 33 rokoch to bude zrejme ešte náročnejšie.

Stredopoliari

Aj v zálohe sa nám rysuje jeden z budúcich lídrov. Stanislav Lobotka už v tomto roku naznačil, že je pripravený aj na seniorskú reprezentáciu a príjemne prekvapil v jesenných zápasoch našich. O tri roky by to mohol byť vyzretý box-to-box stredopoliar, ktorý vystrieda Juraja Kucku, ktorý predsa len o 3 roky bude mať už 33 a v ostatnom roku či dvoch trochu stratil svoje neotrasiteľné miesto v zostave.

Trojlístok stredu poľa doplnia Hamšík s Dudom. Marekiaro bude aj o tri roky mozgom nášho tímu, no s postupujúcim vekom sa posunie trochu nižšie do akejsi „pirlovskej“ pozície. Viac ofenzívnych úloh bude mať jeho predpokladaný prirodzený nástupca, Ondrej Duda.  V strede poľa sa stále o slovo budú hlásiť hráči ako Greguš či Hlohovský, ale aj mladšia generácia s Lacim BénesomMatúšom Berom.

Krídelníci

Samozrejme, nemôžeme vedieť, či o tri roky bude stále pri kormidle úspešný tréner Ján Kozák a či bude stále raziť podobné rozostavenie, akým sa slovenský tím prezentuje už dlhé roky. Predpokladajme však, že áno, pretože typológia slovenských futbalistov naznačuje, že nič výrazné sa nezmení. V tom prípade bude veľmi dôležitou súčasťou našej ofenzívy krídelná hra, na ktorej sme stavali aj teraz.

Robo Mak bude mať stále len 29 rokov. Jeho tradičný krídelný partner, Vlado Weiss, musí nabrať späť smer Európa, pretože postupne sa vytráca zo zostavy, preto si nevieme predstaviť, že o tri roky by mohol byť stále prospešný pre reprezentáciu, ako hráč katarskej ligy. Jeho miesto postupne preberá Albert Rusnák a toho aj tipujeme do základnej zostavy. Ako alternatívy sa budú hlásiť Mihalík, Špalek či Polievka.

Útok

Asi najväčší otáznik visí nad tým, ako ďalej bude fungovať náš útok. Iste, Adam Nemec momentálne je vo forme a bol oporou našej reprezentácie v kvalifikácii, avšak o tri roky bude mať 35. Do úvahy prichádza Adam Zreľák, avšak len za predpokladu, že sa mu nebudú zranenia lepiť na päty.

Ak bude pri kormidle Kozák, dá sa očakávať, že bude naďalej preferovať typ statného útočníka, vytvárajúceho priestor a príležitosti pre rýchle krídla. Túto úlohu by mohli plniť aj mladé pušky Balaj či Šafranko, ktoré majú skúsenosti z dvadsaťjednotky. Veľa však záleží na ich ďalšom kariérnom postupe zo súčasných klubov.

Základná zostava na ME 2020 podľa Šport7.sk:

Dúbravka – Pekarík, Škriniar, Sipľak, Mazáň – Lobotka – Mak, Hamšík, Duda, Rusnák - Zreľák

Lavička: Polaček, Gyombér, Vavro, Štetina, Bénes, Hrošovský, Greguš, Bero, Mihalík, Balaj, Šafranko