Main Content

Škóti majú pred zápasom so Slovenskom starosti. Kozákov tím je takmer v plnej sile

streda, 4. október 2017 10:02 | Autor: TASR

Ján Kozák
Ján Kozák | zdroj: TASR

Glasgow 4. októbra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia si už vo štvrtok môže zabezpečiť druhé miesto v F-skupine kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta do Ruska.

Podarí sa jej to, pokiaľ zvíťazí na trávniku Škótska a v súbežne hranom stretnutí Slovinsko prehrá v Anglicku. Všetky štvrtkové zápasy sa začnú o 20.45 h SELČ, ten v Glasgowe povedie srbský hlavný rozhodca Milorad Mažič, ktorému na čiarach pomôžu krajania Milovan Ristič a Dalibor Djurdjevič.

Zverenci Jána Kozáka dosiaľ nazbierali pätnásť bodov, zatiaľ čo ich najbližší súper aj Slovinsko majú na konte o jeden menej. Najväčší favorit skupiny Anglicko vedie tabuľku s dvadsiatimi bodmi a triumfom sa kvalifikuje na záverečný turnaj. Účasť si zaistí tiež v prípade, že remizuje a Slovensko nezaboduje naplno.

Slovenský tábor nepostihli pre októbrový asociačný termín žiadne významné absencie zo zdravotných dôvodov, jedine Milan Škriniar nesmie nastúpiť v Glasgowe pre žlté karty.

Trénerovi Škótska Gordonovi Strachanovi chýbajú pre zranenia kapitán Scott Brown a Stuart Armstrong zo Celticu Glagow, aj ďalší stredopoliar Matt Ritchie z tímu anglického prvoligistu Newcastle United. "Dvaja hráči Celticu Glasgow nie sú v poriadku. Je to svojím spôsobom zásah do ich kolektívu, ale ich káder je dostatočne široký. Títo dvaja hráči boli v uplynulých zápasoch členovia základnej zostavy, čiže uvidíme, ako sa to všetko vyvinie. Niečo pripravujete, zrazu dvaja hráči vypadnú a už je zase niečo nové. To je normálny trénerský život. Sledovali sme toho dosť, takže vieme, aké alternatívy môžu byť. Takisto majú zmapovaných oni nás, to je normálna práca," povedal Kozák.

Na toho čakajú príjemné starosti v podobe výberu brankára. K dispozícii má silnú dvojicu z najvyššej českej súťaže. Dlhodobá jednotka Matúš Kozáčik háji žrde Viktorie Plzeň, v minulých kvalifikačných dueloch ho zastúpil Martin Dúbravka zo Sparty Praha.

"Teší ma stav, že Kozáčik sa vyzdravel a chytáva, Dúbravka, hoci Sparta hrala zle, vyzeral veľmi dobre v bránke na Dukle. Podáva už dlhodobejšie dobré výkony, mňa teší, že človek sa môže oprieť o dvoch brankárov, ktorí sú na tom momentálne dobre. Takisto aj Martin Polaček (Zaglebie Lubin, pozn.), ktorý pravidelne chytáva, ale nemá skúsenosti na taký vážny zápas. Získava ich každým tréningom," pokračoval Kozák.

Pozitívna situácia je tiež na opačnom konci ihriska, Marek Hamšík, ako aj jediný hrotový útočník v nominácii Adam Nemec sa gólovo presadili tesne pred reprezentačnou prestávkou.

"Gól je vyústenie snahy hráčov. Každému, kto hral futbal, či už na takej alebo onakej úrovni, dobre padne, keď dá gól. Či už hráte v telocvični alebo na piesku, o tom to je," dodal Kozák.

Hrať sa bude v takmer 52-tisícovom Hampden Parku, ktorý je domov škótskej reprezentácie, ale aj amatérskeho klubu FC Queen's Park a okrem toho pravidelne hostí záverečné fázy Škótskeho pohára a Ligového pohára. Očakáva sa hlasné povzbudzovanie domácich fanúšikov, prostredie preto bude odlišné od Trnavy, kde Slovensko v úvodnom vzájomnom meraní síl v tomto kvalifikačnom cykle uspelo presvedčivo 3:0. Nemec skóroval raz, dva góly pridal Róbert Mak.

"Mne hluk absolútne nevadí, užívam si to. Mám rád hlučnú atmosféru, myslím si, že je to prospešné pre dobrý futbal," uzavrel Nemec.

 

štvrtkový program F-skupiny (20.45):

Glasgow
Škótsko - SLOVENSKO
rozhodcovia: Milorad Mažič - Milovan Ristič, Dalibor Djurdjevič (všetci Srb.)

Ta' Qali
Malta - Litva

Londýn
Anglicko - Slovinsko

 

tabuľka F-skupiny:

1. Anglicko 8 6 2 0 16:3 20

2. SLOVENSKO 8 5 0 3 14:6 15

3. Slovinsko 8 4 2 2 10:4 14

4. Škótsko 8 4 2 2 14:10 14

5. Litva 8 1 2 5 6:18 5

6. Malta 8 0 0 8 2:21 0