Main Content

Quo Vadis, Bayern Mníchov?

pondelok, 2. október 2017 13:25 | Autor: Timotej Gašper

Bayern otávra tréningové centrum za 70 miliónov eur.
Bayern otávra tréningové centrum za 70 miliónov eur. | zdroj: © TASR

V posledných týždňoch sme svedkami toho, čo bolo v posledných rokoch považované za nemožné. Bavorský celok má problémy s hernou koncentráciou a rozpory sa dejú aj vo vedení, čo pre jeden z najväčších klubov na svete nesignalizuje nič dobré. Kam má teda budú sledovať kroky Bayernu Mníchov?

Komentár Timoteja Gašpera

V lete 2016 nahradil Pepa Guardiolu taliansky tréner Carlo Ancelotti. Vedenie Bavorov si od tejto akvizície pravdepodobne sľubovalo kľudnejší herný systém, ktorý napomôže Bayernu k triumfu v Lige majstrov.

Ancelottiho práca však začala byť spochybňovaná už od samého začiatku, kedy začal aj so svojim mladým synom úradovať na Sabener Strasse. Ancelotti mal k dispozícií prirodzene silný a vyvážený káder, ktorému však viac uškodil, ako pomohol. Herne sa trápil Muller, Coman aj Kimmich vysedávali takmer celú sezónu na lavičke a druhé husle musel začať hrať aj Douglas Costa, ktorý bol paradoxne pod Guardiolom jedným z pilierov ofenzívy.

Sezóna 16/17 tak skončila pre Bayern sklamaním, keďže jediná trofej pribudla z domácej súťaže. Hlasy o výmene trénera tak pred letom ešte viac silneli, no Bayern s ideológiou rodinného klubu nemal vo zvyku prepúšťať trénerov po pár pochybnostiach, predsa len to bola pre Dona Ancelottiho premiérová sezóna.

V lete 2017 sa Bayern aspoň kvalitne posilnil, no zároveň predvádzal v príprave jednu mizériu za druhou. V Ázii prehral 3 zo 4 zápasov a vyhorel aj na domácom Audi Cupe, kde ho porazili Neapol aj Liverpool. Neskôr v auguste začala Bundesliga, kde si mal Carlo napraviť renomé. Posledných 5 zápasov však skončilo dvomi remízami a jednou prehrou, čo je pre Bayern jeden z najhorších začiatkov v histórii.

Ancelottimu sa to medzitým riadne nakopilo a aby toho nebolo málo, objavili sa hoaxy ohľadom Lewandowského, ktorý mal kritizovať Bayern kvôli prestupom a vydobyť si tak prestup do Realu Madrid. Vedenie FCB ale nelenilo a Rummenigge vrátil úder so slovami: „Nech radšej viac hrajú ako rozprávajú!“

Na rade však bola Liga majstrov, kde síce Bayern vyhral doma nad Anderlechtom 3:0, no prvá ozajstná skúška mala prísť v Paríži. Výsledok? Demontáž Carlovej družiny a prehra 3:0, ktorá mohla skončiť aj omnoho horšie.

Akcia Paríž sa tak stala ihlou, ktorá praskla veľký balón mníchovského tlaku, z čoho boli vyvedené následky. Ancelotti dostal okamžitú výpoveď a tímu sa dočasne ujal asistent Willy Sagnol. Jeho včerajšia premiéra na ihrisku Herthy Berlín ale len natiahla šnúru tragických výkonov, keďže Bayern vyhrával 2:0, no Berlín aj zásluhou Ondreja Dudu dokázal vyrovnať na finálnych 2:2. Toto ale ani zďaleka nie je Bayern Mníchov, aký si pamätáme.

Celý futbalový svet čaká, kto sa stane novým trénerom Bayernu. V hre je viacero mien, no je viac než isté, že nová tvár na lavičke bude musieť okrem obrovského tlaku vyriešiť aj hernú nepohodu v tíme, čo bude obrovský kus práce. Tento rok možno nebude patriť Bayernu, no jeho kroky smerujú k porekadlu, že niekedy je lepšie urobiť krok vzad, aby sme neskôr mohli urobiť dva kroky vpred.