Main Content

Exkluzívne interview so spoluhráčom LeBrona Jamesa!

sobota, 16. júl 2011 12:24 | Autor: Patrik Minár

Exkluzívne interview so spoluhráčom LeBrona Jamesa!
Exkluzívne interview so spoluhráčom LeBrona Jamesa! | zdroj: Patrik Minár pre Sport7.sk, foto basket.de

Exkluzívne pre športové portály www.ballers.sk a www.sport7.sk prinášame rozhovor s redaktorom najpredávanejšieho nemeckého basketbalového magazínu BASKET, s Jonasom Falkom! Interview nielen o aktuálnom dianí v NBA, ale aj o jeho súkromí, magazíne a omnoho viac!

BASKET exportuje pravidelne každý mesiac do niekoľkých krajín Euŕopy, Slovensko nie je výnimkou. Prvýkrát som sa s touto nemeckou basketbalovou bibliou stretol v roku 2004. Za tých sedem rokov som prelistoval a prečítal X výtlačkov. Vždy ma zaujali nielen samotné príbehy v ňom, ale aj pracovná náplň jeho redaktorov. Cestovanie za zápasmi NBA, rozhovory s najlepšími hráčmi sveta, sponzorské akcie a mnoho ďalších aktivít. Ktorý zo športových fanúšikov by si aspoň na jeden deň nevymenil s nimi miesto? Veď práve. Ale byť športovým novinárom nie je len zábava a oddych. Každý mesiac je tu postrach s názvom „Uzávierka“, spoločenská zodpovednosť za pravdivé a včasné informácie, stres ... 

Jonas Falk nie je vo svojom odbore nováčikom. Kto číta BASKET vie, že Jonas píše atraktívne články na úrovni, vyspovedal nejedného basketbalového profíka a precestoval kus sveta. Interview s ním by bolo určite zaujímavé ... A veruže aj je! Jonas aka „Dr. J“ mi prisľúbil spoluprácu a tu čítate jej výsledok. From Ballers for Ballers!

PM: Jonas, ďakujem ti, že si si našiel čas pre náš rozhovor. Posledné týždne (pred začatím Lockout-u) v redakcii boli určite hektické, no vďaka nevyspytateľnému Play-Off aj napínavé. Ako si to celé prežíval ty?
JF: Dirk Nowitzki tvrdo drel celú svoju kariéru pre tento moment. Nikdy neprestával veriť v seba aj v celý tím a napriek veľkému tlaku to všetko ustál s chladnou hlavou. Podobnú taktiku som zvolil aj ja a vyšlo to. Víťaz môže byť len jeden a tak je pochopiteľné, že postupné zlyhanie hviezd z ostatných tímov vyvolalo okamžite veľký ohlas a spustilo lavínu diskusií.

Po prvý raz vo svojej klubovej histórii vyhral titul šampióna tím DALLAS MAVERICKS. Je to určite pre teba samotného, ale aj pre ľudí z BASKET-u výnimočný okamih, pre všetkých nemeckých fanúšikov ani nehovoriac ...
Prirovnal by som to k stúpaniu na najvyšší vrchol. Dirk Nowitzki sa vyjadril o svojom úspechu: „Bola to dlhá cesta.“ Vraví sa, že samotná cesta je tým skutočným cieľom. Myslím si, že niečo na tom bude. Všetka tá práca a úsilie celého tímu formujú hráča aj po ľudskej stránke. A po 13 sezónach v NBA je to vytúžené zadosťučinenie, konečne vyjsť na vrchol a vychutnať si kráľovský výhľad.  

Rozprávali ste sa s Dirkom krátko na to, čo získal svoj prvý titul. Aké boli jeho bezprostredné dojmy?
Kolega Markus Krawinkel bol pri tom. Dirkovi sa všetko to, čo investoval do úspechu, vrátilo aj s úrokmi, načo bol patrične hrdý. Celý kolektív ľudí podieľajúcich sa na úspechu v Dallase, od samotných hráčov až po vedenie klubu, ťahá za jeden povraz na palubovke i mimo nej. Tohto tímového ducha chce Dirk aj naďalej vyzdvihovať, koniec koncov tak ako tomu bolo aj v minulosti.

Kde spravili HEAT chyby alebo lepšie povedané, v čom boli podľa teba MAVS lepší?

Mavericks boli lepším tímom. Ako po taktickej, tak aj po kolektívnej stránke. Okrem toho neovládalo Miami elementy najmä európskeho basketbalu (zónová obrana, pohyb bez lopty, tímová hra) a nedokázalo na ne ani adekvátne reagovať.

Máme za sebou už aj tohtoročný NBA Draft. Na koho z draftovaných mladíkov sa najviac tešíš?

Ricky Rubio. Bol draftovaný síce v roku 2009, ale doteraz neodohral jediný zápas v NBA, takže stále je nováčikom. Z tohtoročného draftu: Jeremy Tyler. Vysoko ospevovaný ako High-School-Player, pred posledným rokom štúdia odišiel hrať do Izraela. Mentálne nevyspelý. Ďalšie pôsobisko: Japonsko. Mentálne vyspelý. Z 39. miesta si tento Top-talent vybrali Charlotte Bobcats, ktorí ho predali ďalej do klubu Golden State Warriors. Som naozaj zvedavý, či dokáže rozvíjať; napĺňať svoj potenciál v drese Warriors a pokračovať tak vo svojej netradičnej ceste za úspechom.

Po niekoľkých rokoch uvidíme v najvyššej zámorskej basketbalovej súťaži opäť aj českého hráča, Jana Veselého, ktorého si vybral klub Washington Wizards. Ako odhaduješ jeho schopnosti?
Jan Veselý je so svojou kombináciou: výška + atletickosť, ako zrodený pre rýchly, tzv. Uptempo-basketbal. Vďaka týmto vlastnostiam bude pravdepodobne schopný zatiaľ prekryť svoje slabšie stránky v zápasoch základnej časti. Navyše ak sa zohrá v útoku so svojím hviezdnym spoluhráčom, Johnom Wallom, môžeme očakávať veľké množstvo Highlightov. Má potenciál stať sa miláčikom publika dynastie, ktorá je na vzostupe. Dobré nielen preňho, ale aj pre fanúšikov nášho východného suseda.

... A teraz k tebe, niečo z tvojho súkromia. Od roku 2007 pracuješ v redakcii BASKET-u. Prezraď našim čitateľom, ako si sa dostal k žurnalistike a čo ťa priviedlo k basketbalu? 
Vo finále NBA, v roku 1993, Michael Jordan a jeho Chicago Bulls, si zmerali sily s tímom Phoenix Suns. V tomto období som sa nadchol pre basketbal. Venoval som sa viacerým športom a v škole ma najviac zaujímali predmety, ktoré sa venovali jazyku a rôznym textom. Písať a rozprávať ma vždy bavilo, mohol som pri tom experimentovať a zároveň byť kreatívny. Veľmi dobre sa pamätám na prvé stretnutie so svojím mentorom, redaktorom regionálnych novín v mestečku Wesel. Počas jednej jeho prednášky, zameranej na správny výber zamestanania, ma zaujalo jeho rozprávanie a rady, ktoré som si neskôr zobral k srdcu. Stručne povedané: PÍSAŤ. BYŤ AKTÍVNY. OTVORENÝ K  NOVÝM NÁPADOM, NAJMÄ S ĽUĎMI. Po škole som absolvoval povinnú vojenskú službu. Potom ma prijali na štúdium politológie a ekonómie na vysokej škole.  Začal som písať pre Crossover Online. Rheinische Post. Takisto som sa priučil novým veciam v univerzitnom rádiu. V roku 2007 som sa uchádzal o post praktikanta v BASKET-e. Na pohovor som prišiel sebavedomý, so štýlovou aktovkou. Rozhovor dobadol fajn a bol som šťastný, lebo som mohol absolvovať školenie na pozíciu redaktora. Momentálne pracujem ako športový žurnalista v Kolíne a dokončujem si popri tom svoje prerušené štúdium na univerzite RWTH v Aachen.

Ako správny novinár musíš písať objektívne. Avšak v súkromí máš určite nejakého obľúbenca, obľúbený tím ...

Dirk Nowitzki. Z tých starších hráčov ma zaujal herný štýl Petea Maravicha. Fandím tímu Charlotte Bobcats.

V tvojej doterajšej novinárskej kariére si sa stretol s nespočetným množstvom hráčov. S kým sa ti najlepšie spolupracovalo?
Martell Webster je veľký pohoďák. V Berlíne sme sa stretli,  spravili rozhovor a potom večer sme sa išli ešte zabávať do miestneho klubu.

Kto bol naopak nepríjemný, arogantný pri rozhovore?
Interview po telefóne s Andre Millerom. Stále sa to presúvalo, až do neskorých nočných hodín,  nakoniec sa to aj tak zrušilo. Keď sa mi podarilo s ním konečne spojiť, bol práve po extra tréningu, ktorý dostal celý jeho tím za trest a z toho vyplývala aj jeho mrzutá nálada. Ale aj on je len človek.

Čo je tvojím najkrajším zážitkom, ktorý ti umožnila práca pre BASKET? Poprípade, ktoré časti sveta si vďaka tomu už precestoval?
Basketbalový zápas po boku LeBrona Jamesa v jeho stredoškolskej hale v St.Vincent – St.Mary. Špeciálne moment, kedy mi pekne prihral loptu a ja som zakončil akciu strelou o dosku, tzv. Up-and-Under-Layup-om. Na to nikdy nezabudnem. Navštívil som Houston, Dallas, New York City, New Jersey, Akron, Cleveland, Oakland a viackrát Los Angeles. Mesto anjelov sa mi spočiatku nepozdávalo, ale počas posledného All-Star-Weekendu 2011 som svoj pohľad naň zmenil. Barcelona, Berlín, Mníchov.

Čomu sa rád venuje Jonas Falk vo voľnom čase, keď nesedí v redakcii BASKET-u?
Behám maratón a hrám Streetball. Futbal a posilňovňa. Zbieram všetky možné Jordan-tričká. Najradšej trávim čas s priateľmi niekde na slnku. Bavia ma komédie, môj obľúbený herec je Will Ferrel. V poslednej dobe som toho veľa nenačítal, ale zaujala ma kniha s názvom „Brave New World“, jednoznačne odporúčam. Rád chodím na koncerty, najmä rockové. Naposledy som bol na Limp Bizkit. Predtým Rise Against a Snoop Dogg v Los Angeles, to bola pecka. Cestovanie. V lete pracujem ako dobrovoľník na basketbalovom projekte v Namíbii. Veľmi sa na to teším, práca s deťmi ma baví.

Poslednú otázku nasmerujem na značku BASKET.  Váš magazín je dlhé roky najpredávanejším magazínom na nemeckom basketbalovom trhu. Internetová stránka www.basket.de taktiež prešla istým vývojom. Medzi jej najobľúbenejšie prvky patrí seriál „BASKET  TV“, kde spolu s kolegami komentuješ aktuálne dianie v basketbale v audiovizuálnej podobe. Každý rok spúšťate online hru o zaujímavé ceny, basketbalového manažéra, ktorý sa spolu s BASKET-Shopom takisto teší veľkej popularite. Plánujete v najbližšej dobe nejaké prekvapenia, novinky?
Máme rozpracovaných niekoľko dobrých nápadov. Napríklad zaviesť nové rubriky. Počas trvajúceho Lockout-u rozmýšlame aj nad špeciálnymi, originálnymi príspevkami. Nechajte sa prekvapiť ... :)

OK, it seems like we are done :) Jonas, veľmi pekne ti ďakujem za spoluprácu. Želám veľa úspechov tebe, aj celému BASKET-u!
Aj ja ďakujem,  rado sa stalo.

Patrik Minár pre Sport7.sk a Ballers.sk