Main Content

Dele Alli sa môže stať najdrahším futbalistom histórie

streda, 13. september 2017 10:25 | Autor: Jakub Vaverka

Dele Alli
Dele Alli | zdroj: TASR

Futbalový trh sa dostal toto leto do závratných výšin,  pričom budúce leto by mohla byť situácia ešte šialenejšia. 

Raffaele Poli z CIES (Medzinárodné centrum pre športové štúdia) prehovoril pre Omnisport o závratných sumách vo futbalovom biznise. Toto leto bol zlomený historicky najdrahší prestup, keď brazílsky útočník Neymar odišiel z FC Barcelona do Parížu Saint-Germain za nepredstaviteľných 222 miliónov eur. „Rekord by mohol byť potenciálne zlomený už na budúci rok.“

Poli, šéf uznávaného ústavu CIES, má dokonca tip na to, kto by sa mohol stať v roku 2018 najdrahším futbalistom na svete. „Hráči ako Dele Alli. Ak sa mu bude dariť v domácej lige s Tottenhamom a ukáže sa v dobrom svetle aj v Lige majstrov, ak pôjde na majstrovstvá sveta, potom nebudem prekvapený, ak zaňho niekto zaplatí viac, ako teraz za Neymara.“

„Tieto nákupy nie sú znakom inflácie ako takej. Vždy to záleží od toho, aké hráč predvádza výkony. Odchod Neymara do Francúzska nebol najšialenejší nákup uplynulého leta,“ tvrdí Poli. CIES stanovilo cenu Alliho na 182,6 milióna eur, pričom pre zaujímavosť, Lionel Messi má podľa tohto centra hodnotu 184 miliónov.

„Toto leto sme videli prestupy ako Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé či Menjamin Mendy, ktoré boli oveľa viac nepremyslené, ako ten Neymarov. Vysoká cena neznamená vysokú infláciu. Záleží to na charaktere hráča,“ predložil svoj názor uznávaný odborník.

„V súčasnej situácii je možné, že každý rok bude niekto platiť za hráča 200 miliónov eur, no neznamená to, že sa to bude automaticky diať. Existuje iba pár futbalistov, ktorí môžu dosiahnuť takejto hodnoty a sú to futbalisti, ktorí si môžu vybrať, či prestúpiť chcú alebo nie,“ zakončil Raffaele Poli.