Main Content

Davis Cup: Mečíř pred barážou s Poľskom: Cesta k úspechu vedie cez dvojhry

streda, 6. september 2017 13:05 | Autor: TASR

Davis Cup: Mečíř pred barážou s Poľskom: Cesta k úspechu vedie cez dvojhry
Davis Cup: Mečíř pred barážou s Poľskom: Cesta k úspechu vedie cez dvojhry | zdroj: © TASR

Bratislava 6. septembra (TASR) - Kvarteto slovenských tenistov Norbert Gombos, Lukáš Lacko, Jozef Kovalík, Andrej Martin figuruje v nominácii na stretnutie 2. kola play off o účasť v I. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára proti Poľsku (15. - 17. septembra na antuke v bratislavskom NTC).

 V tíme chýba Martin Kližan, ktorý v uplynulých týždňoch absentoval v turnajovom kolotoči pre zranenie lýtkového svalu.

"Tesne pred žrebom sa môžu ešte dvaja hráči vymeniť, v prípade potreby sú nachystaní Igor Zelenay a Alex Molčan. Chalani sú fit, Alexa trochu trápilo zápästie, ale mal by sa už čoskoro zapojiť do prípravy. Martin Kližan má dlhodobejšie problémy s nohou, na päť setov nie je dostatočne fit. Tréningy sú zatiaľ jednofázové. Príprava bude spoločná, až keď sa hráči vrátia z turnajov," povedal kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř.

V nominácii figuruje aj Lacko, pre ktorého nie je antuka najobľúbenejší povrch. "Milošovi som ešte pred US Open prisľúbil, že ak ma bude potrebovať do Davisovho pohára, tak tomu prispôsobím program a pokúsim sa čo najlepšie pripraviť. Je to nepríjemná zmena, z hardu na antuku a hneď potom späť na hard, nie je to nič príjemné. Čo sa týka antuky, tak tento rok som predvádzal na nej dobrý tenis v Madride, kde bola rýchlejšia ako zvyčajne. V Ríme bola pomalšia, tam sa mi až tak nedarilo. Veľmi záleží od toho, ako sa pripraví dvorec. Hrá sa v hale, v nej býva antuka rýchlejšia. Sám som zvedavý, ako to bude vyzerať," zdôvodnil Lacko svoje rozhodnutie.

Poliaci by mali v Aegon aréne vyrukovať so štvoricou Kamil Majchrzak, Hubert Hurkacz, Lukasz Kubot, Marcin Matkowski. V nominácii nie je bývalý wimbledonský semifinalista Jerzy Janowicz. Podľa informácií generálneho sekretára Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igora Mošku sa Janowicz sťažoval na bolesti kolena na challengeri v Janove, k tímu sa však ešte môže pripojiť na základe pravidiel. "Je to pre nás dobré znamenie, ale ešte to nie je definitívne. Neviem aké sú príčiny. Myslím si, že s Janowiczom je poľský tím o dosť silnejší. Je tam teoretická možnosť ešte ho nominovať. Majú výbornú štvorhru, tam sú dosť nepríjemní. Vo dvojhrách máme šancu preraziť," uviedol Mečíř.

Úvodné piatkové dvojhry, sobotňajšia štvorhra i záverečné nedeľňajšie single odštartujú o 15.00 h. Hlavným rozhodcom bude Izraelčan Dima Leifman, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Chorvátka Tamara Vrhovecová a Francúz Manuel Absolu. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort.

Slováci musia bojovať o záchranu v druhej lige, keďže vo februári v NTC nečakane prehrali s Maďarskom 1:3. Poľskému tímu majú čo odplácať. V septembri 2015 s ním prehrali v baráži o účasť vo svetovej skupine v Gdyni 2:3. O oba body Slovákov sa zaslúžil Kližan. Z poľského tímu boli pri víťazstve debloví špecialisti Kubot s Matkowskim. "Zápasy sú nepredvídateľné, hrá sa na tri víťazné sety. Je to výhoda, že naši hráči sú vyššie v rebríčku dvojhry, ale súpera nemožno podceniť. Na papieri sme favoritom, ale to pred zápasom negarantuje výhru. Každá lopta, každý bod je dôležitý," dodal kapitán slovenského tímu.