Main Content

Ján Kozák pred zápasom so Slovinskom: „Počas 4 rokov pri reprezentácii som sa s tým ešte nestretol''

piatok, 1. september 2017 00:05 | Autor: TASR

Ján Kozák pred zápasom so Slovinskom: „Počas 4 rokov pri reprezentácii som sa s tým ešte nestretol''
Ján Kozák pred zápasom so Slovinskom: „Počas 4 rokov pri reprezentácii som sa s tým ešte nestretol'' | zdroj: © TASR

Bratislava 31. augusta (TASR) - Slovenskí futbalisti sa pred kľúčovým duelom kvalifikácie MS 2018 proti Slovinsku (piatok 1. septembra o 20.45 h v Trnave) musia vyrovnať s niekoľkými absenciami v zostave.

Tréner Ján Kozák priznal, že podobné patálie, aké momentálne sprevádzajú jeho defenzívu, si za štyri roky pôsobenia pri národnom mužstve nepamätá. Posledná "jóbovka", ktorá zastihla trénera SR, bola, že sa musí zaobísť bez brankárskej jednotky Matúša Kozáčika. Mužstvo doplnil gólman maďarského Debrecínu Ján Novota. "Nie všetci prichádzajú v 100% stave z klubov. Matúša som videl v zápase s Ostravou. Bol koncentrovaný, podal dobrý výkon. Ale taký je futbal, musíme sa s tým vyrovnať," uviedol Kozák na štvrtkovej tlačovej konferencii. Okrem Kozáčika nemôže hrať ani jeden zo stabilného stopérskeho dua Martin Škrtel - Ján Ďurica. "Počas mojich štyroch rokov ešte takáto situácia nebola. Chýbajú nám kľúčoví hráči. Aj náhradníci na tento post ako Saláta a Gyömbér. Jeden ide na operáciu, druhý nemá mužstvo, takže pre nás komplikovaná situácia. Kozáčik bude chýbať najmä v tom, že usmerňoval defenzívu. Ale futbal je aj o tom. Nikto sa nebude pýtať, v akom sme hrali zložení, je to reprezentácia a v nej musíme nahradiť každého. Zostavu viem, ale formáciu, ktorá je najviac postihnutá, si ešte musím premyslieť," dodal Kozák.

So Slovincami nemajú Slováci priaznivú bilanciu. Vlani v októbri ťahali za kratší koniec povrazu, v Ľubľane prehrali 0:1. Predtým v kvalifikácii MS 2010 s týmto súperom tiež v dvoch súbojoch nedokázali bodovať. "Slovinci majú svoju silu, majú dobre organizované a kvalitné mužstvo. Vieme, že dali iba šesť gólov v kvalifikácii, ale stále majú obrovskú silu. Je to vyspelé mužstvo, proti ktorému sa nám nedarí, ale radi by sme ukázali opak," vyhlásil kormidelník SR, ktorého slová potvrdil aj kapitán mužstva Marek Hamšík: "Dá sa povedať, že Slovinci sú akýmsi čiernym koňom. Je načase, aby sme prelomili nepriaznivé výsledky proti nim a zvíťazili."

Slovensko má momentálne pred svojím piatkovým súperom náskok jeden bod, v tabuľke by zostalo na druhom mieste aj v prípade remízy. To si však Kozák nepripúšťa. "Vo futbale to býva tak, že niekedy človek plánuje, ale skončí to inak. Vo futbale sa špekulovať neoplatí. Domáce prostredie nám velí zvíťaziť," uviedol 63-ročný kouč, ktorý je rád, že má v kádri aj mladých hráčov z 21-ky. "Je dobré, že môžem nominovať toľkých hráčov z tejto kategórie. Som rád, že sú medzi nami, ukazujú potenciál. Ale potrebujú čas. Sú však perspektívni a pánboh zaplať za nich."

Cestu za tromi bodmi by mali slovenským futbalistom vydláždiť aj fanúšikovia, v Trnave hlásia pred piatkovým duelom vypredané. "Som rád, že si fanúšikovia našli opäť cestu na štadión. Vždy sme proti Slovincom prehrávali, takže si želám, aby sme prvý gól konečne strelili my. A to aj s podporou fanúšikov," dodal na záver Marek Hamšík.