Main Content

Mladá nečakaná hviezda AC Miláno: Kto je Patrick Cutrone?

streda, 30. august 2017 11:40 | Autor: Timotej Gašper

Mladá nečakaná hviezda AC Miláno: Kto je Patrick Cutrone?
Mladá nečakaná hviezda AC Miláno: Kto je Patrick Cutrone? | zdroj: © TASR

AC Miláno je na začiatku novej éry, ktorá má niekdajšieho giganta dostať opäť na vrchol. Okrem drahých a zvučných posíl je však v doterajšom priebehu sezóny oporou ofenzívy neznámy tínedžer.

Patrick Cutrone sa narodil 3.1.1998 v meste Como, ktoré je situované na severe Talianska. Prvé kontakty s futbalom prišli v amatérskom 5-člennom tíme s názvom Paradiense, kde Cutrone prvýkrát dokazoval svoje gólové nadanie.

Vo veku 8 rokov sa pripojil k prestížnej akadémií milánskeho AC, kde sa pomaly prepracoval až do Primavery, čo je známa mládežnícka talianska liga. Fakt, že Patrick skrýva obrovský potenciál a nepochybne veľký talent, podčiarkuje jeho úctyhodných 43 gólov v 67 zápasoch v spomínanej Primavere. Pozvánka do prvého tímu na seba nenechala dlho čakať a Cutrone bol povýšený na hráča A-tímu v januári 2017.

Druhá polovica minulej sezóny slúžila najmä na to, aby sa Patrick zoznámil s dospelým futbalom a herne dozrel po fyzickej aj psychickej stránke. Jeho veľké odhodlanie neušlo ani trénerovi Milána, Vinceznovi Montellovi, ktorý vzal mladého zakončovateľa na predsezónnu prípravu.

„Trénujem s prvým tímom od januára. Od samého začiatku som tvrdo pracoval na svojom zlepšení a dosiahol som nový level,“ skonštatoval mladík v rozhovore pre Sky Sports.

Veľký moment v Cutroneho kariére nastal 27.7.2017, kedy sa mladík objavil v základnej zostave AC v dueli proti rumunskému celku CSU Craiova. Predkolo Európskej ligy na nevyspytateľnej rumunskej pôde vyhrali hráči AC 1:0 a nasledovala odveta na legendárnom San Sire. Tréner Montella opäť neváhal do základnej zostavy postaviť 19-ročný talent, ktorý sa už tentokrát za dôveru poďakoval premiérovým gólom, ktorý upravil stav na 2:0 (3:0 celkovo).

„Dať gól pred 65 000 divákmi je sen, bolo to úžasné!,“ jasal Cutrone po zápase.

Netrvalo dlho a Patrick si otvoril strelecký účet aj v Serii A. Po sérií skvelých výkonov dostal šancu od začiatku v prvom ligovom zápase na ihrisku Crotone, za čo sa odvďačil gólom a zodpovedným výkonom. V kádri AC sa však nachádzajú aj nové tváre André Silva a Nikola Kalinič, čo je pre Cutroneho priamou konkurenciou na poste útočníka. Vzhľadom na to sa začalo riešiť, či by nebolo ideálne poslať tínedžera na ročné skusy do klubu, kde s istotou odohrá tučnú porciu zápasov.

Znamenie, že Cutrone je v doterajšom priebehu sezóny symbolom úspechu, potvrdil hneď v druhom kole Serie A, kde proti sardínskemu Cagliari otváral skóre zápasu, ktorý napokon AC vyhralo 2:1.

„Prestupové okno? Dúfam, že ostanem v AC, no napokon sa musí klub rozhodnúť. Urobím všetko čo budem môcť, aby som každého presvedčil,“ vyjadril sa k špekuláciám.

Aj keď je sezóna 2017/18 len na samom začiatku, mladý Talian v kádri AC Miláno už presvedčil o svojom odhodlaní a v celkovom súčte sa mu podarilo v 6 zápasoch streliť 4 góly a pridať aj 2 asistencie.

„Rád behám a pomáham tímu - to je moja práca. Ak skórujem, tak je to len lepšie. Rád sledujem a vo veľkom obdivujem Alvara Moratu aj Andreu Belottiho,“ prezradil nový hrdina zo San Sira.

Časy, kedy malo AC útočníkov ako Van Basten, Inzaghi či Schevchenko sú dávno preč, no zdá sa, že AC Miláno našlo svoj nový klenot v 19-ročnom odchovancovi menom Patrick Cutrone.