Main Content

REBRÍČEK: TOP5 záložníkov Corgoň ligy

streda, 13. júl 2011 12:15 | Autor: Jakub Vaverka

REBRÍČEK: TOP5 záložníkov Corgoň ligy
REBRÍČEK: TOP5 záložníkov Corgoň ligy | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Stredopoliari patria k najdrahším artiklom na prestupovom trhu. Niet sa čomu diviť, ich výkon sa odzrkadľuje na celom hernom poňatí tímu. Dva dni pred štartom prvého kola nového ročníka Corgoň ligy vám prinášame náš rebríček najkvalitnejších záložníkov v domácej súťaži. Budeme radi, keď napíšte vaše osobné poradie do diskusie pod článkom.

1. MIROSLAV KARHAN (Spartak Trnava)

Prvé miesto nášho rebríčku patrí ikone slovenského futbalu, ktorá sa rozhodla na sklonku kariéry vrátiť do slovenskej Corgoň Ligy, Miroslavovi Karhanovi. Od novej sezóny bude obliekať dres Trnavy, v drese ktorej na začiatku úspešnej kariéry odohral viac než 150 zápasov.

Miroslav Karhan je skutočný svetobežník. Okrem Corgoň ligy má bohaté skúsenosti z tureckej ligy (Besiktas, 26z, 2g), nemeckej Bundesligy (Wolfsburg 173z, 9g a Mainz 109z,10g) či v drese Betisu Sevilla (33z, 2g) aj zo slávnej španielskej Primera Divsión. Nehovoriac o tom, že je stále platným hráčom našej reprezentácie, ktorú nedávno vykúpil proti Andorre víťazným gólom v kvalifikácií na Euro 2012.

Po tom ako sa Karhan v minulej sezóne pre viacerých nepochopiteľne vytratil zo súpisky bundesligoveho Mainzu uprednostnil na sklonku kariéry, vo svojich 35 rokoch, návrat do domácej súťaže. Presne tam, kde z neho vyrástol veľký hráč.

Miro sa prezentuje výbornou technikou a obdivuhodným prehľadom v hre. Hoci patrí medzi fanúšikmi k najčastejšie kritizovaným hráčom nášho národného tímu má veľký podiel na viacerých dôležitých víťazstvách z posledných rokov. Stačí opäť pripomenúť víťazný gól proti Andorre, či obdivuhodný výkon proti Írsku, po ktorom bol právom vyhlásený za najlepšieho hráča v bielo-modrom na ihrisku. A to nie len našimi novinármi...

Hráč, ktorý odohral za slovenskú reprezentáciu 103 zápasov (najviac zo všetkých)  zažije ostrý debut v červeno-čiernom drese už vo štvrtok, keď jeho tím nastúpi v Albánsku proti KF Tirana v II. predkole Európskej ligy.

Karhan prichádza do Trnavy so smelým cieľom. Získať pre toto futbalové mesto, dlhodobo divácky najvďačnejšie, ligový titul. V konkurencií Žiliny a Slovana (pravdepodobne aj Senice) to bude mať Spartak mimoriadne ťažké, no s prispením kvalitných výkonov najlepšieho záložníka Corgoň ligy nemusí byť tento cieľ nenaplniteľný. Minimálne vylepšenie minuloročného štvrtého miesta vôbec nie je nereálne. 

2. KARIM GUÉDE (Slovan Slovan)

Defenzívny záložník Karim Guéde vyniká v Corgoň lige vďaka svojej bojovnosti a výraznému fyzickému fondu. Zastaviť rozbehnutý Tank z Toga patrí medzi najťažšie úlohy, o čom sa hráči v Corgoň Lige presviedčajú týždeň, čo týždeň. Guéde je platným herným motivátorom. Belasých vie naštartovať sériou úspešných osobných súbojov v momentoch, kedy sa zvyšku mužstva vôbec nedarí. Aj preto ma veľký podiel na nedávnom zisku majstrovského titulu. Karim môže byť v budúcnosti platným hráčom našej reprezentácie (jeho občianstvo je na spadnutie) no zatiaľ má aj slabšie stránky, na ktorých musí popracovať. Disciplína je jednou z nich, keďže v profesionálnej kariére stihol dostať už 28 žltých kariet, dve z nich boli v zapätí červené. 26-ročný rodák z Hamburgu však postupne zreje na hráča európskeho formátu. Naposledy o tom presvedčil včera, v zápase Slovana s Tobolom Kostanaj.

3. VIKTOR PEČOVSKÝ (MŠK Žilina)

Pri zostavovaní nášho rebríčka sme nemohli zabudnúť ani na dlhoročnú oporu Banskej Bystrice Viktora Pečovského, o ktorého angažovanie bola len nedávno veľká bitka medzi Slovanom a Žilinou. 28-ročný rodák z Brezna nevypúšťa žiadny ostrý súboj a je príkladným vzorom bojovnosti pre mladších hráčov. V rozbehu ho občas brzdili zranenia, no keď je Viktor zdravý corgoňligových súperov vie často krát šokovať netradičným a umným riešením komplikovaných situácií.

Pečovský rád tvorí hru a sedí mu ofenzívne poňatie hry. Myslíme si, že Žilina získala hneď po Trnave najkvalitnejšiu letnú posilu v podobe záložníka, ktorý má všetky predpoklady na to, aby nahradil dirigenta Žiliny z minulej úspešnej sezóny Róberta Ježa.

4.  BELLO BABATOUNDÉ (MŠK Žilina)

Bronzová priečka ušla len o vlások sympatickému Beninčanovi, ktorý prišiel do Žiliny ako mladý tínedžer, ktorý predtým v živote nevidel sneh, neokúsil zimu a nepoznal náš jazyk. Pod Dubňom zobrali jeho talent „do parády“ a Bello sa badateľne zlepšoval na všetkých frontoch. Dnes ako 21-ročný nepozná dokonale len slovenský sneh, slušne totiž ovláda aj slovenčinu, usadil sa a zvažuje získanie slovenského občianstva. Hlavne preto, že jeho meno koncom minulého roka zaznelo z úst reprezentačného trénera Weissa.

V drese žlto-zelených predviedol v uplynulej sezóne viacero pozoruhodných výkonov, napriek tomu, že sa nevyhol mesačnej prestávke pre zranenie kolena.  V strede poľa vytvoril nebezpečnú dvojičku s Róbertom Ježom, čo možno zaradiť medzi základne piliere jesenného úspechu žlto-zelených v Lige majstrov. Za spoľahlivé výkony v drese exmajstra sa Bello odmenil sám v novembri proti Chelsea, keď skóroval do siete Blues na Stamford Bridge.

Zo všetkých hráčov tohto rebríčku má Bello najväčší potenciál herne ďalej napredovať. Aj preto sme ho uprednostnili pred Tomášom Kóňom, ktorý bol v minulej sezóne predsa len platnejším hráčom ako tento 21-ročný mladík. 

5. TOMÁŠ KÓŇA (FK Senica)

Viacerí odborníci sa pred minulou sezónou zhodli na tom, že Tomáš Kóňa je už za herným zenitom a keď prestúpil zo Sparty do neznámej Senice, zdalo sa, že ich slová padli na úrodnú pôdu. Zdanie však občas klame, čo sa potvrdilo aj v Kóňovom prípade.

Z Tomáša sa stal od úvodu sezóny skutočný špílmacher stredovej línie budúceho vicemajstra a obľúbenec celého Záhoria. 27-ročný záložník upozornil výbornými výkonmi v drese Grigovho tímu aj trénera našej reprezentácie, ktorý mu dal príležitosť v kvalifikačnom zápase proti Andorre (napriek pomerne silnej konkurencií mladších hráčov zo zvučnejších európskych líg).

Trénerovi Grigovi by pred blížiacim sa III. predkolom Európskej ligy určite pribudlo niekoľko ďalších vrások na čele, ak by jedna z jeho hviezd musela v lete odísť. Prestupové vrabce však okolo Kóňu čvirikajú pomerne nahlas, hoci pred pár dňami spadol jeho prestup do belgickej súťaže.