Main Content

PREVIEW: Slovan Bratislava - Tobol Kostanaj (II. predkolo Ligy Majstrov)

utorok, 12. júl 2011 13:06 | Autor: Jakub Vaverka

PREVIEW: Slovan Bratislava - Tobol Kostanaj (II. predkolo Ligy Majstrov)
PREVIEW: Slovan Bratislava - Tobol Kostanaj (II. predkolo Ligy Majstrov) | zdroj: Jakub Vaverka & Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

Dnes vstúpi do pohárovej Európy po Spartaku Trnava aj druhý slovenský zástupca a zároveň jediný slovenský v Lige Majstrov. Slovan si na Pasienkoch zmieria sily s kazašským majstrom, v našich končinách prakticky neznámym tímom, Tobolom Kostanaj. Prinášame vám analýzu k tomuto stretnutiu.

začiatok zápasu: 20,15 na Pasienkoch, BA
Rozhoduje: Viktor Ševcov z Ukrajiny


Favoritom dvojzápasu by mal byť podľa bookmakerov bratislavský Slovan, no mužstvá z krajín bývalého ZSSR bývajú nevyspytateľné a vedia udrieť, keď to ich súper najmenej čaká. Tobol Kostanaj neprichádza do Bratislavy v roli futbalového trpaslíka, ale mužstva, na ktoré si treba dávať pozor.

SLOVAN A MINULÁ SEZÓNA V EURÓPE
 

Minulú sezónu začínal Slovan v treťom predkole Európskej Ligy vďaka víťazstvu v domácom pohári. V treťom predkole narazil na favorizovanú Crvenu Zvezdu Belehrad, no po nečakanom víťazstve v Belehrade (1-2) si v domácej odvete ustrážil trochu prekvapujúci postup.

V play-off druhej najpopulárnejšej klubovej európskej súťaže narazili Bratislavčania na VFB Stuttgart a hneď po žrebe bolo zrejmé, že proti šiestemu tímu silnej Bundesligy budú Slovanisti veľkým outsiderom.

V prvom stretnutí hranom na Pasienkoch prehrali Belasí smole 0-1 gólom v posledných minútach. Na  nemeckú odvetu preto cestovali s prázdnymi rukami, no s vedomím, že proti Stuttgartu sa dá odohrať nanajvýš vyrovnaná partia. Slovan zahral výborne a potom ako sa ujal vedenia 2-0 bolo veľké prekvapenie na spadnutie. Po diskutabilnej Breznanikovej červenej karte v 55. minúte ich žiaľ domáci zavreli pred vlastnú šestnástku a nakoniec vydolovali pre nich postupovú remízu 2-2. 

TOBOL KOSTANAJ A MINULÁ SEZÓNA V EURÓPE

Tobol v minulej sezóne, podobne ako Slovan, nastúpil v Európskej Lige, no na rozdiel od nášho zástupcu štartoval už v prvom predkole. Žreb mu za súpera prisúdil bosniansky Zrijnski Mostar, ktorý bol pre Kazachov nerozlúsknuteľným orieškom. V oboch stretnutiach Kostanaj prehral zhodne 1-2. 

Z TÁBORA SLOVANA

Na rozdiel od Kostanaju, ktorý má práve rozbehnutú domácu súťaž, náš majster v tejto sezóne neodohral ešte ani jeden súťažný zápas. Na začiatku prípravy sa prezentoval trochu rozpačitými výkonmi, čo môžeme vysvetliť tým, že viacero letných posíl sa v mužstve ešte trochu hľadalo.  Forma však začala gradovať v tú správnu chvíľu. Naposledy vyprevadili Belasí z Pasienok debaklom 5-0 maďarskú Pápu a v Gyori následne triumfovali 0-3. Streleckú formu opäť prebudil kanonier Filip Šebo, ktorý strelil v týchto stretnutiach tri góly. Trafil sa aj Žofčák, Guéde, Ivana, Milinkovič či Halenár. 

Do mužstva sa dobre zapracovala najdrahšia letná posila Kladoburský, napriek lanáreniu z Bundesligy zostal Filip Šebo a Slovan môže konečne počítať aj s plnohodnotným Halenárom, ktorý mal v posledných mesiacoch rôzne zdravotné problémy. Po menej vážnych zraneniach by mali byť dnes k dispozícií aj Žofčák s Milinkovičom. Tréner Jarolím určite nebude môcť počítať so službami zraneného Čikoša a vykartovaného Dosoudila.

Predpokladaná zostava Slovanu:
Putnocký - Bagayoko, Dobrotka, Had, Jánošík - Guédé - Kladrubský, Grendel, Žofčák - Halenár, Šebo

Z TÁBORA KOSTANAJU

Tréner Belasých Karel Jarolím už načrtol herný systém Kostanaju, ktorý bude pravdepodobne po celých 90 minút kazašský majster na Pasienkoch predvádzať. Môžeme očakávať dlhé nakopávane lopty, silovú hru a určite neuvidíme zo strany Tobolu pekný kombinačný futbal.

Kazašskému tímu sa v poslednom období príliš nedarí. Z posledných 6 stretnutí dokázal vyhrať len v troch prípadoch, dva zápasy prehral a v jednom remizoval. Na úradujúceho majstra Kazachstanu to nie je príliš dobrá vizitka. Reálne hrozí, že Kostanaj nepostúpi do playoff fázy domácej ligy, keďže v práve rozbehnutej sezóne je až na 7. priečke (postupuje prvých šesť tímov) dve kolá pred koncom základnej časti. Nevydarenú sezónu by si tak chcel úradujúci majster napraviť úspešným účinkovaním v Lige majstrov.

Predpokladaná zostava Kostanaju:
Petuchov - Ovčinov, Kučerov, Bogdan, Volkov - Sljivič, Bekrič, Kuantajev - Bogdanov, Džolchiev, Gridin.


AKO TIPOVAŤ

Na Slovensko pricestovalo nevyspytateľné mužstvo, ktoré môže poriadne hrýzť, ak mu to Slovan umožní svojou nekoncentrovanosťou. Výsledky z posledného obdobia a predovšetkým kvalita na oboch stranách však hovoria v prospech Belasých. Stačí pripomenúť to, že Slovan len nedávno získal ligový titul v Corgoň lige a Tobol Kostanaj je v rozbehnutom ročníku kazašskej ligy až na 7. mieste (po 20 odohraných zápasoch).  Podľa bookmakerov je Slovan jasným favoritom. Na víťazstvo domácich si môžete tipnúť s priemerným kurzom okolo 1.20, na výhru hostí je vypísaný kurz blížiaci sa k hodnote 15,0. 
 
Tipovať víťazstvo Belasých s neatraktívnym kurzom 1,20 vám neodporúčame, keďže prípadná výhra nemôže vykompenzovať obetované riziko. My vyberáme jeden pomerne bezpečný tip a jeden pre tých, ktorý by radi pokúšali svoje štastie, samozrejme s nižším vkladom. Držíme palce!

Náš tip: Tobol neskóruje (kurz okolo 1,60)
Náš tip risk: Slovan zvíťazi 3-0 (kurz 10,00)